Την πρώτη εξειδικευμένη επιστημονική καταδυτική ομάδα έχει στο δυναμικό του το Ινστιτούτο Αλιευτικής Έρευνας (ΙΝΑΛΕ) του ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ, στη Νέα Πέραμο Καβάλας.
Έξι ερευνητές και ερευνήτριες εκπαιδεύτηκαν στην επιστημονική κατάδυση, παρακολουθώντας ειδικό πρόγραμμα κατάρτισης για την ενάλια έρευνα, που διοργάνωσε το Κέντρο Δια Βίου Μάθησης (ΚΕΔΙΒΙΜ)του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
Η επιστημονική κατάδυση πραγματοποιείται με συγκεκριμένο σκοπό και απαιτεί οργάνωση και μεθοδικότητα, κάτι που την διαφοροποιεί από τις καταδύσεις αναψυχής. Ο σκοπός της δεν αποτελεί απλώς την διεκπεραίωση μιας υποβρύχιας εργασίας, αλλά την απόκτηση πληροφοριών και δεδομένων, που οφείλουν να έχουν τον χαρακτήρα επιστημονικής γνώσης. Αυτό την διαφοροποιεί από τις επαγγελματικές καταδύσεις. Η επιστημονική κατάδυση χρησιμοποιείται σε όλους τους κλάδους των θαλάσσιων επιστημών, ευνοώντας την διεξαγωγή διεπιστημονικών ερευνών και δράσεων. Αποτελεί πολύτιμο εργαλείο για τις φυσικές επιστήμες, καθώς επιτρέπει την λήψη πληροφοριών από το υποβρύχιο περιβάλλον με μη καταστρεπτικό τρόπο, μέσω άμεσης παρατήρησης.
Η καταδυτική ομάδα που αποτελείται από τους Δρ Βασίλη Παπαθανασίου, Δρ Αργύρη Σαπουνίδη, Ανδρομάχη Γκουλία, Γιάννη Κεφαλά Πασχάλη Παπαδαμάκη και Γεωργία Λαχανίδου, στο πλαίσιο της εκπαίδευσής της συμμετείχε σε επιτόπια εκπαίδευση, έρευνα και βιωματικές ασκήσεις, ενώ τα μέλη της ομάδας προχώρησαν και στη χάραξη μιας υποβρύχιας διαδρομής γεωλογικού και περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος στην περιοχή του Αρχαίου Λατομείου Μυλοπετρών.
Το Ινστιτούτο Αλιευτικής Έρευνας επιδιώκει τη διαρκή κατάρτιση και εξειδίκευση του προσωπικού του, συμβάλλοντας έτσι στην προστασία και διατήρηση του υδάτινου περιβάλλοντος και προβάλλοντας την παράκτια και υποθαλάσσια περιβαλλοντική και πολιτιστική κληρονομιά μας.
Περισσότερες πληροφορίες για τις δράσεις του Ινστιτούτου Αλιευτικής Έρευνας του ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα του https://inale.gr.