Όλοι γνωρίζουμε τη φράση «κάντε σανό όσο λάμπει ο ήλιος», και ο λόγος για αυτό είναι ότι, ιδανικά, το γρασίδι κόβεται για σανό και στεγνώνει γρήγορα μια ζεστή και δροσερή μέρα.
Ο μουσκεμένος Ιούλιος έχει επηρεάσει τις καλλιέργειες σιταριού, κριθαριού και σανού καθώς το βρεγμένο έδαφος δυσκολεύει τη συγκομιδή
Ο υπερβολικά υγρός καιρός προκαλεί προβλήματα στη φετινή συγκομιδή , λένε οι ειδικοί, με τις καλλιέργειες σιταριού, κριθαριού και σανού να επηρεάζονται.
Πολλοί αγρότες έχουν εγγραφεί σε ένα φιλικό προς τη φύση πρόγραμμα που ονομάζεται Mid Tier, το οποίο δεν επιτρέπει την κοπή σανού μέχρι τον Ιούλιο για να βοηθήσει την άγρια ζωή.
Ωστόσο, υπήρξαν πολύ λίγες ημέρες ξηρασίας από την 1η Ιουλίου, αφήνοντας στους αγρότες ανεπαρκή χρόνο για να κόψουν το γρασίδι, να το απλώσουν, να το αφήσουν να στεγνώσει, να το στοιχειώσουν και μετά να το δεματώσουν πριν βρέξει ξανά.
Ο καθηγητής Nicola Cannon από το Royal Agricultural University δήλωσε: «Ακόμα και αν το προϊόν συλλέγεται για να χρησιμοποιηθεί για ζώα, πρέπει να αποθηκευτεί καλά χωρίς να μουχλιάσει, καθώς αυτό όχι μόνο μειώνει την ποιότητα και την επιθυμία του προϊόντος, αλλά μπορεί επίσης να το κάνει κίνδυνος πυρκαγιάς.
«Όλοι γνωρίζουμε τη φράση «κάντε σανό όσο λάμπει ο ήλιος», και ο λόγος για αυτό είναι ότι, ιδανικά, το γρασίδι κόβεται για σανό και στεγνώνει γρήγορα μια ζεστή και δροσερή μέρα. Δεν διαφέρει από το να στεγνώνεις τα ρούχα σου σε μια γραμμή πλυσίματος – όσο πιο χοντρά και βρεγμένα είναι τα ρούχα και όσο πιο ήρεμος ή θαμπός είναι ο καιρός, τόσο περισσότερος χρόνος χρειάζεται για να στεγνώσουν».
Ο υγρός καιρός επηρέασε επίσης τις καλλιέργειες σιτηρών, με το υγρό έδαφος να δυσκολεύει τη συγκομιδή τους.
Ο Cannon είπε: «Αυτή η εποχή του χρόνου είναι που οι αγρότες πρέπει να μαζέψουν χειμερινό σιτάρι, το οποίο χρησιμοποιείται είτε για ζωοτροφές είτε για την παρασκευή μπισκότων ή ψωμιού, αλλά η ποιότητα των σιτηρών μπορεί να καταστραφεί σοβαρά εάν η σοδειά ώριμου σιταριού παραμείνει στο χωράφι. γιατί είναι πολύ υγρό για να τρυγήσει.
«Τα σιτάρια που παραμένουν ασύλληπτα στο χωράφι σε υγρό καιρό μπορεί να αρχίσουν να φυτρώνουν και είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν μούχλα, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει στην απόρριψή τους για την παρασκευή του ψωμιού, πράγμα που σημαίνει ότι ο αγρότης θα λάβει χαμηλότερη τιμή».
Είπε ότι ο άνεμος είχε επίσης βλάψει τις καλλιέργειες: «Σε πολύ υγρές και θυελλώδεις συνθήκες –όπως αυτές που βιώνουμε πρόσφατα– η σοδειά μπορεί να πέσει, γνωστή ως στέγαση, επειδή το βάρος των σιτηρών στην κορυφή του φυτού προκαλεί να σκύψει. Αυτό όχι μόνο καθιστά πιο δύσκολο τον συνδυασμό, αλλά μειώνει επίσης τη ροή του αέρα γύρω από τους κόκκους και εμποδίζει την ξήρανση όταν ο καιρός είναι τελικά αρκετά στεγνός για τη συγκομιδή».
πηγη: theguardian.com