Σε ολόκληρη την Ιταλία, τα ελαιοτριβεία πρόκειται να λάβουν επενδύσεις για σημαντικές αναβαθμίσεις. Μετά την ολοκλήρωση μιας προκριματικής διαδικασίας που ξεκίνησε αυτό το καλοκαίρι, οι παραγωγοί σε όλη τη χώρα θα αρχίσουν να λαμβάνουν τα κεφάλαια τον Μάιο του 2026.
Τα 100 εκατομμύρια ευρώ δημόσιας χρηματοδότησης που παρέχονται από το ιταλικό σχέδιο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας για την καινοτομία άλεσης προέρχονται από την ευρύτερη πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Ένωσης των 750 δισεκατομμυρίων ευρώ, γνωστή ως« Επόμενη Γενιά ΕΕ».
Στην Ούμπρια, 3,7 εκατομμύρια ευρώ θα χρησιμοποιηθούν για τη διατήρηση της καινοτομίας φρεζαρίσματος. Εν τω μεταξύ, 8,3 εκατομμύρια ευρώ θα επενδυθούν στη γειτονική Τοσκάνη, μια περιοχή γνωστή για τα εξαιρετικά παρθένα ελαιόλαδα υψηλής ποιότητας .
Περίπου τα μισά από αυτά τα κεφάλαια θα φτάσουν σε εταιρείες στη νότια Ιταλία, όπου πραγματοποιείται το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής ελαιολάδου της χώρας. Στην Απουλία, οι μυλωνάδες θα μοιραστούν 27 εκατ. ευρώ, με τους ομολόγους τους από την Καλαβρία και τη Σικελία να λαμβάνουν 16,5 εκατ. ευρώ και 13 εκατ. ευρώ, αντίστοιχα.
Ωστόσο, η αναβάθμιση των τεχνολογιών ελαιοτριβείων σημαίνει περισσότερα από την ανάπτυξη νέων διαδικασιών εξόρυξης.
Η δημόσια χρηματοδότηση θα υποστηρίξει το 40-50% των επενδύσεων που απαιτούνται για την αναβάθμιση παλαιότερων μηχανημάτων.
Ο τρέχων εξοπλισμός σύνθλιψης αναμένεται να αντικατασταθεί με περιστροφικούς δίσκους και εξοπλισμό σύνθλιψης λεπίδων για τη βελτίωση της ταχύτητας επεξεργασίας και της τελικής ποιότητας του προϊόντος.
Επιπλέον θα χρηματοδοτηθούν προηγμένα ζυμωτήρια ικανά να ελαχιστοποιούν την παρουσία οξυγόνου στη διαδικασία και να διατηρούν χαμηλές θερμοκρασίες. Αυτός ο εξοπλισμός μειώνει την οξείδωση ενώ μεγιστοποιεί την ποσότητα των αντιοξειδωτικών στο τελικό προϊόν.
Άλλη χρηματοδότηση θα διατεθεί για την εγκατάσταση καραφών ικανών να διαχωρίζουν τα διάφορα μέρη των φρούτων σε μια ενιαία διαδικασία. Αυτό είναι ένα κρίσιμο βήμα για την ενίσχυση του έξτρα παρθένου ελαιολάδουέχει φαινολικό περιεχόμενο και επιτρέπει τη σωστή διαχείριση των υποπροϊόντων παραγωγής.
Τέλος, κατά την προώθηση των διφασικών μύλων, τα κεφάλαια θα διατεθούν επίσης για τις πιο σύγχρονες εκδόσεις των τριφασικών διεργασιών άλεσης.
Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις