Η κτηνοτροφία είναι σημαντική για τη διασφάλιση υγιεινής διατροφής και βιώσιμων συστημάτων διατροφής. Αυτή είναι μια βασική δήλωση που προέκυψε από μια νέα έκθεση του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών – FAO , και επιβεβαιώνει τον κρίσιμο ρόλο του ζωικού κεφαλαίου , ενώ παράλληλα συμβάλλει σημαντικά στην παγκόσμια κατανόηση των οφελών της παραγωγής και κατανάλωσης κρέατος .
Η έκθεση « Συμβολή της τροφής χερσαίας ζωικής προέλευσης σε υγιεινές δίαιτες για βελτιωμένα αποτελέσματα διατροφής και υγείας » αναφέρει ότι, εντός των κατάλληλων διατροφικών προτύπων , το κρέας και άλλα τρόφιμα που παράγονται από ζώα της ξηράς μπορούν να συμβάλουν ζωτικής σημασίας στην επίτευξη των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών – ΣΒΑ «διατροφικοί στόχοι.
Αυτό περιλαμβάνει τη συμβολή στη μείωση της καθυστέρησης , της σπατάλης και του υποσιτισμού μεταξύ των παιδιών. βελτίωση του βάρους γέννησης. μείωση της αναιμίας σε γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας. και μείωση της παχυσαρκίας και των μη μεταδοτικών ασθενειών στους ενήλικες.
Αυτή η έκθεση είναι η πρώτη από μια σειρά που ανατέθηκε από την Επιτροπή Γεωργίας του FAO - COAG , η οποία διέταξε το 2020 ο FAO να εκπονήσει μια συνολική, επιστημονική και τεκμηριωμένη παγκόσμια αξιολόγηση της συμβολής του ζωικού κεφαλαίου στην επισιτιστική ασφάλεια , τα βιώσιμα συστήματα αγροδιατροφής. διατροφή και υγιεινές δίαιτες , λαμβάνοντας παράλληλα υπόψη την περιβαλλοντική, οικονομική και κοινωνική βιωσιμότητα.
Η αξιολόγηση αποτελείται από τέσσερα συστατικά έγγραφα. Αυτό το πρώτο συστατικό έγγραφο παρέχει μια ολιστική ανάλυση της συμβολής της τροφής χερσαίας ζωικής προέλευσης σε υγιεινές δίαιτες για βελτιωμένα αποτελέσματα διατροφής και υγείας για τη ζωή των ανθρώπων.
Βασιζόμενη σε δεδομένα και στοιχεία από περισσότερες από 500 επιστημονικές εργασίες και 250 έγγραφα πολιτικής , η έκθεση τόνισε ότι οι ζωικές πρωτεΐνες είναι αναντικατάστατες και ότι τα τρόφιμα ζωικής προέλευσης όπως το κρέας, τα αυγά και το γάλα αποτελούν βασικές πηγές θρεπτικών συστατικών που δεν μπορούν εύκολα να ληφθούν από τα φυτά.
Σύμφωνα με την έκθεση του FAO, τα μακροθρεπτικά συστατικά όπως οι υδατάνθρακες, τα λίπη και οι πρωτεΐνες και τα μικροθρεπτικά συστατικά στο κρέας, τα αυγά και το γάλα παίζουν σημαντικό ρόλο στην ανθρώπινη υγεία και ανάπτυξη. Και αξίζει να επαναλάβουμε ότι αυτά τα θρεπτικά συστατικά είναι δύσκολο να ληφθούν σε επαρκή ποσότητα και ποιότητα από εναλλακτικές ουσίες που βασίζονται σε φυτά .
Αρκετές τροφές που προέρχονται από συστήματα κτηνοτροφικής παραγωγής , συμπεριλαμβανομένων των συστημάτων βοσκής και κτηνοτροφίας και του κυνηγιού άγριων ζώων , παρέχουν πρωτεΐνες υψηλής ποιότητας , σημαντικά λιπαρά οξέα και διάφορες βιταμίνες και μέταλλα , συμβάλλοντας σε υγιεινές δίαιτες για βελτιωμένη διατροφή και υγεία .
Η κτηνοτροφία μπορεί επίσης να συμβάλει στην καταπολέμηση της πείνας , καθώς μεταξύ των ετών 2019 και 2022, ο αριθμός των υποσιτισμένων ατόμων αυξήθηκε κατά 150 εκατομμύρια , σύμφωνα με τη ΜΚΟ Action Against Hunger.
Φέτος, 345 εκατομμύρια άνθρωποι αναμένεται να υποφέρουν από επισιτιστική ανασφάλεια, εκ των οποίων τα μισά είναι παιδιά. Ένας στους πέντε θανάτους παιδιών κάτω των πέντε ετών αποδίδεται σε σοβαρή σπατάλη.
Σε παγκόσμιο επίπεδο, περισσότεροι από ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι εξαρτώνται από τις αλυσίδες αξίας των ζώων . Από τους οποίους, οι μικροκαλλιεργητές και οι κτηνοτρόφοι αποτελούν το μεγαλύτερο ποσοστό των κτηνοτρόφων.
Η καλά ενοποιημένη κτηνοτροφική παραγωγή αυξάνει την ανθεκτικότητα των γεωργικών συστημάτων μικρής κλίμακας. Η Livestock παρέχει επίσης άλλες σημαντικές υπηρεσίες οικοσυστήματος στη διαχείριση του τοπίου, παρέχοντας ενέργεια και συμβάλλοντας στη βελτίωση της γονιμότητας του εδάφους.
Τα κτηνοτροφικά είδη προσαρμόζονται σε διάφορα περιβάλλοντα, συμπεριλαμβανομένων περιοχών ακατάλληλων για φυτική παραγωγή. Για παράδειγμα, τα οικοσυστήματα λιβαδιών ή λιβαδιών καταλαμβάνουν το 40 τοις εκατό της χερσαίας έκτασης του κόσμου, και όταν οι κτηνοτρόφοι χρησιμοποιούν αυτή τη γη για τα ζώα τους που βόσκουν, μετατρέπουν την κατά τα άλλα ακατάλληλη βλάστηση λιβαδιών σε τροφή.
Ο παγκόσμιος τομέας κρέατος και κτηνοτροφίας επικρότησε την έκθεση, καθώς ο Πρόεδρος Guillaume Roué της Διεθνούς Γραμματείας Κρέατος – IMS : «Τα συμπεράσματα του FAO επιβεβαιώνουν ότι το κρέας παίζει ουσιαστικό ρόλο στα θετικά αποτελέσματα για την υγεία και επισημαίνουν την επείγουσα ανάγκη για περαιτέρω έρευνα σε θρεπτικά συστατικά συγκεκριμένων πληθυσμών ανάγκες , καθώς και την ανάγκη να επιταχυνθεί η υιοθέτηση της έξυπνης για το κλίμα κτηνοτροφικής παραγωγής– σχολίασε – «Τα στοιχεία με τα υψηλότερα πρότυπα, συμπεριλαμβανομένης της ανάλυσης του FAO, πρέπει να παρέχουν συστάσεις σε παγκόσμιο και σε επίπεδο χώρας σχετικά με την παραγωγή και κατανάλωση κρέατος, προκειμένου να αξιοποιηθούν τα οφέλη του κρέατος για την ανθρώπινη υγεία και το περιβάλλον ».
Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις