Ο κίνδυνος της ευρωπαϊκής παραγωγικότητας της γεωργίας για στόχους βιώσιμης γεωργίας μπορεί να προκαλέσει παγκόσμιες εντάσεις, καθώς άλλες χώρες δεν μπορούν να αναπληρώσουν τη μειωμένη παραγωγή του μπλοκ, λέει ένας ειδικός των Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ).
Η Πράσινη Συμφωνία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, συμπεριλαμβανομένης της στρατηγικής Farm to Fork 2020, επιδιώκει να καθιερώσει το σύστημα τροφίμων της ΕΕ ως παγκόσμιο πρότυπο βιωσιμότητας. Έως το 2030, το σχέδιο στοχεύει να μειώσει στο μισό τη χρήση φυτοφαρμάκων, να μειώσει τη χρήση λιπασμάτων κατά 20% και να αφιερώσει το ένα τέταρτο της γεωργικής γης στη βιολογική γεωργία.
Ωστόσο, έχουν προκύψει ανησυχίες σχετικά με τις πιθανές επιπτώσεις στη γεωργική παραγωγικότητα και την παγκόσμια ηγεσία και τις εμπορικές σχέσεις της ΕΕ.
Η Ευρώπη πρέπει να βρει μια ισορροπία μεταξύ της παγκόσμιας και περιφερειακής εξωτερικής της δράσης και της εγχώριας βιώσιμης ατζέντας της, σύμφωνα με τον David Laborde, διευθυντή του τμήματος οικονομίας αγροδιατροφής στον Οργανισμό Τροφίμων του ΟΗΕ (FAO).
«Νομίζω ότι το πρασίνισμα της ευρωπαϊκής γεωργίας είναι πολύ σημαντικό. Είναι θέμα βιωσιμότητας και δεν μπορούμε να θυσιάσουμε τη βιωσιμότητα», είπε.
«Αλλά δεν σημαίνει ότι η Ευρώπη μπορεί να θυσιάσει και την παραγωγικότητα», συνέχισε, προσθέτοντας ότι το θέμα που διακυβεύεται είναι πώς οι χώρες της ΕΕ μπορούν να αποκτήσουν βιώσιμο κέρδος εντατικοποίησης και παραγωγικότητα ταυτόχρονα.
Για τον αξιωματούχο του ΟΗΕ, ο κόσμος δεν θα μπορούσε χωρίς την Ευρώπη, εάν η ήπειρος εγκαταλείπει τον ρόλο της στην παγκόσμια προσφορά και ζήτηση γεωργικών προϊόντων.
«Όσο λιγότερα παράγει η Ευρώπη, τόσο λιγότερα θα εξάγει και τόσο περισσότερο θα ζητά στις παγκόσμιες αγορές. Αυτό μπορεί να αυξήσει την ένταση», προειδοποίησε ο Laborde.
Για το λόγο αυτό, το μπλοκ πρέπει να αντιμετωπίσει το δύσκολο έργο της εύρεσης του σωστού «μείγματος εσωτερικής και παγκόσμιας πολιτικής», το οποίο θα πρέπει επίσης να εξυπηρετήσει την ΕΕ να διατηρήσει την ηγετική της θέση στην παγκόσμια σκηνή όσον αφορά τα τρόφιμα και τη διατροφή.
Η επισιτιστική «ανασφάλεια» σε έξαρση
Ο Laborde ήταν μεταξύ των συντονιστών της έκθεσης 2023 State of Food Security and Nutrition in the World (SOFI) , που δημοσιεύθηκε τον Ιούλιο από τον FAO και άλλα 4 όργανα του ΟΗΕ – τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), το Διεθνές Ταμείο για την Αγροτική Ανάπτυξη (IFAD), το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα (WFP) και το Ταμείο των Ηνωμένων Εθνών για τα Παιδιά (UNICEF).
Η έκθεση διαπίστωσε ότι η επισιτιστική ανασφάλεια – με τη μορφή χρόνιας πείνας, υποσιτισμού και υποσιτισμού, ιδιαίτερα για τα παιδιά – αυξάνεται λόγω της πανδημίας COVID, πολλών κλιματικών σοκ και τοπικών συγκρούσεων όπως στην Υεμένη, τη Συρία και την Ουκρανία.
Η έκδοση του 2023 της μελέτης έδειξε ότι υπάρχουν επίσης περισσότεροι άνθρωποι με επισιτιστική ανασφάλεια στο Ηνωμένο Βασίλειο και την ηπειρωτική Ευρώπη, κυρίως λόγω των οικονομικών κρίσεων και του αυξημένου κόστους ζωής.
«Τα τελευταία τρία χρόνια, αυτό που βλέπουμε είναι η αύξηση της επισιτιστικής ανασφάλειας στα ευρωπαϊκά έθνη», δήλωσε ο Laborde.
Η επισιτιστική ασφάλεια είναι μια έννοια που περιλαμβάνεται στις Συνθήκες της ΕΕ και, μαζί με την εισοδηματική στήριξη των αγροτών, βρίσκεται στο επίκεντρο του κύριου προγράμματος γεωργικών επιδοτήσεων της ΕΕ, της Κοινής Γεωργικής Πολιτικής (ΚΓΠ).
Ωστόσο, η έννοια αποκτά διαφορετικό νόημα αυτές τις μέρες. «Όταν βρίσκεσαι στην Ευρώπη [και είσαι επισιτιστική ανασφάλεια], δεν πείνας, αλλά πρέπει να αρχίσεις να θυσιάζεις αυτό που τρως ως προς την ποιότητα και όχι την ποσότητα», εξήγησε.
Το ποσοστό των ατόμων με μέτρια ή σοβαρή επισιτιστική ανασφάλεια στην Ευρώπη παραμένει κάτω από το όριο του 8% σε σύγκριση με περισσότερο από 70% στις χώρες χαμηλού εισοδήματος.
«Παρόλα αυτά, είναι μια σχετικά μεγάλη αύξηση για τους Ευρωπαίους [σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια]», είπε. «Δεν είναι απλώς κάτι που βλέπεις στην τηλεόραση, αλλά οι άνθρωποι αρχίζουν να ανησυχούν για αυτό».
Αγορές και αναπτυξιακή βοήθεια
Ο ρόλος της ΕΕ στην εξισορρόπηση της προσφοράς και της ζήτησης τροφίμων δεν πρέπει να υποτιμηθεί από τον αξιωματούχο του ΟΗΕ, λαμβάνοντας υπόψη το επίπεδο αβεβαιότητας στις γεωργικές αγορές.
«Η αποστολή των αγορών δεν είναι να φροντίζουν τους φτωχότερους. Το να σκεφτόμαστε ότι οι αγορές φυσιολογικά θα πλαισιώνουν την ανισότητα και τη συμπερίληψη θα είναι λίγο αφελές», είπε.
Υπό αυτή την έννοια, οι πτυχές της βιωσιμότητας της γεωργίας γίνονται ιδιαίτερα σημαντικές, καθώς πολλές περιβαλλοντικές εξωτερικές επιδράσεις επηρεάζουν την τιμή των γεωργικών προϊόντων, τόνισε ο Laborde.
Ωστόσο, η Ευρώπη καλείται να διατηρήσει την ίδια ηγετική θέση με τον μεγαλύτερο χορηγό βοήθειας στον κόσμο όσον αφορά την παροχή αναπτυξιακής βοήθειας.
«Η Ευρώπη εξακολουθεί να παίζει σημαντικό ρόλο και αυτό είναι καλό. Υπάρχουν ακόμα λίγα πράγματα που πρέπει να κάνουμε», κατέληξε, αναφερόμενος στο σχετικά μικρό ποσό που ξοδεύει η Ευρώπη ανά κάτοικο για βοήθεια για τη διασφάλιση της παγκόσμιας επισιτιστικής ασφάλειας.
Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις