Ένα χρόνο μετά την εφαρμογή της απαγόρευσης των εισαγωγών από τις ΗΠΑ, η Κίνα έχει καλλιεργήσει λιγότερο βαμβάκι στην αυτόνομη περιφέρειά της Xinjiang Uygur, με εκτιμήσεις για σημαντική πτώση της παραγωγής.
Η Κίνα, η οποία παρέχει πάνω από το 20% του παγκόσμιου βαμβακιού, κυρίως από τη δυτική περιοχή της Xinjiang, έχει δει την παραγωγή της να μειώνεται περισσότερο από 10%, καθώς δίνει έμφαση στην ποιότητα και όχι στην ποσότητα και αφήνει χώρο για καλλιέργειες, σύμφωνα με αναλυτές και αγρότες.
Οι κλιματικές κρίσεις τους τελευταίους μήνες είναι επίσης πιθανό να συμβάλουν σε μειωμένες αποδόσεις στην περιοχή, τα προϊόντα της οποίας ανακατευθύνονται σε χώρες που αποτελούν μέρος της Πρωτοβουλίας Belt and Road της Κίνας μετά από μποϊκοτάζ υπό την ηγεσία των ΗΠΑ για υποτιθέμενη καταναγκαστική εργασία.
Το Πεκίνο αρνείται σταθερά τις κατηγορίες. Η κυβέρνηση δεσμεύεται για την ανάπτυξη υψηλής ποιότητας της βιομηχανίας βαμβακιού εδώ και χρόνια
Ο νόμος για την πρόληψη της καταναγκαστικής εργασίας των Ουιγούρων των ΗΠΑ, ο οποίος τέθηκε σε ισχύ τον Ιούνιο του 2022, έχει ουσιαστικά μπλοκάρει τις αμερικανικές εισαγωγές όλων των προϊόντων που προέρχονται εξ ολοκλήρου ή εν μέρει από το Xinjiang.
«Η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί για ανάπτυξη υψηλής ποιότητας της βιομηχανίας βαμβακιού εδώ και χρόνια και πέτυχε ορατή πρόοδο το περασμένο έτος, καθώς τα χωράφια που πιστεύεται ότι δεν είναι τα καλύτερα για την ανάπτυξη του βαμβακιού αλλάζουν σε άλλες καλλιέργειες», ανέφερε μια δήλωση από το Πεκίνο.
Αναμένει ότι η παραγωγή στο Xinjiang θα μειωθεί κατά 11% το 2023 από πέρυσι σε 5,57 εκατομμύρια τόνους, ενώ η συνολική παραγωγή της Κίνας αναμένεται να μειωθεί κατά 11,8 τοις εκατό από το 2022 σε 5,98 εκατομμύρια τόνους.
Μια οδηγία από το εκτεταμένο Σώμα Παραγωγής και Κατασκευών Xinjiang τον Ιούλιο ανέφερε ότι 16 από τα τμήματα του θα σταματήσουν να καλλιεργούν βαμβάκι μέχρι το τέλος του έτους σε μια προσπάθεια «να δώσουν προτεραιότητα στη δομή φύτευσης και να βελτιώσουν την ποιότητα».
Τα κρίσιμα σιτάρια μείωσαν τις άφθονες αποδόσεις βαμβακιού της Κίνας εν μέσω ώθησης για την επισιτιστική ασφάλεια
«Στο παρελθόν μπορούσαμε να καλλιεργήσουμε βαμβάκι σε όλα τα 8.000 m (1.320 στρέμματα) γης, αλλά τώρα αυτό δεν επιτρέπεται», είπε ο Jin Suifeng, ο οποίος διευθύνει έναν συνεταιρισμό αγροτών στο Tiemenguan στο νότιο Xinjiang.
«Μεταξύ 2.000 και 3.000 mu χρησιμοποιούνται τώρα για την καλλιέργεια τροφίμων όπως απαιτείται, αν και το βαμβάκι είναι προφανώς πιο κερδοφόρο από τα δημητριακά».
Ο Zhang Wenjun, ένας άλλος αγρότης που ηγείται ενός συνεταιρισμού στην κομητεία Hoboksar στο βόρειο Xinjiang, είπε ότι υπήρχαν 87.000 μ. χωράφια βαμβακιού πέρυσι στον δήμο του, αλλά φέτος μειώθηκε κατά 10.000 μ.
«Τώρα, οι αρχές μας ενθαρρύνουν να καλλιεργούμε σιτηρά, όχι βαμβάκι», είπε.
Το Πεκίνο έχει εντείνει τις προσπάθειες τα τελευταία χρόνια για την αύξηση της παραγωγής σιτηρών εν μέσω ανησυχιών για την επισιτιστική ασφάλεια , συμπεριλαμβανομένης μιας εθνικής εκστρατείας για την ανάκτηση γεωργικών εκτάσεων και την προσαρμογή των καλλιεργειών που σπέρνονται.
Η συρρίκνωση της έκτασης βαμβακιού είναι επίσης σύμφωνη με την παγκόσμια τάση, καθώς οι αγρότες επιλέγουν να αναπτυχθούν λιγότερο μετά την αύξηση του κόστους και η πτώση των τιμών μείωσαν τα κέρδη πέρυσι, πρόσθεσε η Beijing Cotton Outlook Consulting.
Ο Xu Yaguang, αναλυτής γεωργίας από την Guolian Futures, εκτίμησε ότι η έκταση σποράς βαμβακιού της Xinjiang ενδέχεται να μειωθεί κατά 8,5%, ενώ η απόδοση ανά μονάδα θα μπορούσε να μειωθεί κατά 5%.
Τα ακραία καιρικά φαινόμενα , συμπεριλαμβανομένου του έντονου ανέμου και της βροχής, την άνοιξη και ο καύσωνας ενός μήνα τον περασμένο μήνα, ενδέχεται να συμβάλουν σε πτώση της απόδοσης σε περιοχές της Σιντζιάνγκ.
«Το πώς θα βγει τελικά η παραγωγή θα εξαρτηθεί από τον καιρό τις επόμενες εβδομάδες», είπε ο Xu.
Οι λιανικές πωλήσεις της Κίνας τον Ιούλιο έδειξαν τη μεγαλύτερη πτώση μέχρι στιγμής φέτος, αλλά τα ποσοστά λειτουργίας στα εργοστάσια κλωστικής – ένας δείκτης ευημερίας του κλάδου – παραμένουν αρκετά υψηλά, σημείωσε η Beijing Cotton Outlook Consulting.
Όσον αφορά τις εξαγωγές , η Κίνα είδε επίσης μια βουτιά στις αποστολές κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων και ενδυμάτων τον Ιούλιο, την οποία η εταιρεία συμβούλων απέδωσε στην ασθενή ζήτηση στην Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική, που είναι παραδοσιακοί προορισμοί για τα προϊόντα βαμβακιού της Κίνας.
«Οι εταιρείες ενδυμάτων σε αυτές τις περιοχές είχαν εφοδιαστεί με κινεζικά προϊόντα πριν από την απαγόρευση του βαμβακιού στην Xinjiang, επομένως δεν έχουν έλλειψη προμηθειών ενώ οι πωλήσεις παρέμεναν υποτονικές», πρόσθεσαν.
Η Ευρώπη και η Βόρεια Αμερική ήταν η κύρια αγορά για τα νήματα υψηλής ποιότητας μας, αλλά τώρα πηγαίνει στα εγχώρια εργοστάσια
Με την Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική να ευνοούν χώρες όπως η Ινδία και το Βιετνάμ, η Κίνα ανταποκρίθηκε εστιάζοντας στην εγχώρια αγορά της, ενώ παράλληλα ανακατευθύνει τις εξαγωγές της στα μέλη της Πρωτοβουλίας Belt and Road, είπε.
«Η ζήτηση για κινεζικό βαμβάκι είναι απίθανο να αυξηθεί ως αποτέλεσμα, αλλά δεν υπάρχουν πολλά περιθώρια για περαιτέρω μείωση», είπε.
Η εγχώρια αγορά της Κίνας καταναλώνει 8 εκατομμύρια τόνους βαμβακιού κάθε χρόνο, πράγμα που σημαίνει ότι πρέπει επίσης να συμπληρώσει την προσφορά της με εισαγωγές.
«Η Ευρώπη και η Βόρεια Αμερική ήταν η κύρια αγορά για τα νήματα μας υψηλής ποιότητας, αλλά τώρα πηγαίνουν στα εγχώρια εργοστάσια ή σε εκείνα της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής, όπου πωλούνται σε χαμηλότερη τιμή. Ως εκ τούτου, τα κέρδη γίνονται μικρότερα», δήλωσε ο αγρότης Jin της Tiemenguan.
Ευλογία ή βάρος; Οι ασιατικές εναλλακτικές λύσεις για το βαμβάκι Xinjiang θεωρούν ότι η απαγόρευση των ΗΠΑ είναι πρόκληση
Πέρυσι, τα κέρδη σε εταιρείες κλωστοϋφαντουργίας και ένδυσης με ετήσια έσοδα 20 εκατομμυρίων γιουάν (2,76 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ) ή περισσότερο μειώθηκαν κατά 1,1 τοις εκατό και 4,6 τοις εκατό, αντίστοιχα από το προηγούμενο έτος λόγω του υψηλού κόστους και της χαμηλής ζήτησης, σύμφωνα με ετήσια έκθεση του Εθνικού Συμβουλίου Κλωστοϋφαντουργίας και Ένδυσης της Κίνας.
Η Κίνα χάνει το παγκόσμιο μερίδιο αγοράς της στον τομέα της ένδυσης, σύμφωνα με την «Παγκόσμια Στατιστική Επισκόπηση 2023» του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου.
Οι εξαγωγές ένδυσης από την Κίνα αντιπροσώπευαν το 31,7% του παγκόσμιου συνόλου κατά αξία πέρυσι, από περίπου 38 τοις εκατό κατά την περίοδο 2015-18, έδειξε η επισκόπηση.
Παρά το γεγονός ότι παρέμεινε ως ο κορυφαίος εξαγωγέας ένδυσης στον κόσμο, οι αποστολές από την Κίνα αυξήθηκαν κατά μόλις 3,6 τοις εκατό σε αξία πέρυσι, χαμηλότερα από τον παγκόσμιο μέσο όρο ανάπτυξης 5 τοις εκατό, πρόσθεσε.
Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις