Ο Τσέχος υπουργός Γεωργίας Marek Výborný πιστεύει ότι οι νέες τεχνικές γονιδιακής επεξεργασίας θα μπορούσαν να βοηθήσουν την Ευρωπαϊκή Ένωση να αντιμετωπίσει την κλιματική αλλαγή και την πρόκληση της σίτισης του πληθυσμού της.
Με τις αυξανόμενες ανησυχίες για την κλιματική αλλαγή και την αύξηση του παγκόσμιου πληθυσμού, η έμφαση στην παροχή ασφαλών, οικονομικά προσιτών και υψηλής ποιότητας τροφίμων στους ευρωπαίους καταναλωτές έχει καταστεί ζωτικής σημασίας. Σύμφωνα με τον Τσέχο υπουργό, η απάντηση σε αυτές τις προκλήσεις μπορεί να βρίσκεται στις προηγμένες επιστημονικές τεχνικές – όπως η γονιδιακή επεξεργασία.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε να χαλαρώσουν οι κανόνες για τις νέες τεχνικές γονιδιακής επεξεργασίας (NGT) τον Ιούλιο του 2023.
Μέχρι τώρα, οι τεχνικές αυτές υπάγονταν στην οδηγία για τους ΓΤΟ με αυστηρή διαδικασία αδειοδότησης. Ωστόσο, οι επιστήμονες λένε εδώ και καιρό ότι οι τεχνικές γονιδιωματικής επεξεργασίας είναι σημαντικά πιο ήπιες και προηγμένες και δεν ενέχουν κανένα κίνδυνο.
«Οι τεχνικές αυτές είναι ήδη διαδεδομένες παγκοσμίως και η Ευρώπη δεν μπορεί να μείνει πίσω. Ας κάνουμε ό,τι μπορούμε για να διασφαλίσουμε ότι αυτό το νομοθετικό κείμενο θα περάσει από τις δομές της ΕΕ το συντομότερο δυνατό και θα μπορέσει να εφαρμοστεί θετικά στην πράξη», δήλωσε ο υπουργός κατά τη διάρκεια συζήτησης για τις ΓΤΟ που διοργάνωσε η EURACTIV Τσεχίας.