Η συγκομιδή σιτηρών της Γερμανίας θα μειωθεί, αφού υπέφερε από τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες που μεταβλήθηκαν από ξηρασία σε βροχή, η οποία έπεσε στις καλλιέργειες λίγο πριν από τη συλλογή τους, εκτίμησε τη Δευτέρα το υπουργείο Γεωργίας.
Ωστόσο, ο συνολικός όγκος της συγκομιδής ήταν ικανοποιητικός, δήλωσε το υπουργείο.
Η συνολική συγκομιδή σιτηρών της Γερμανίας το 2023, συμπεριλαμβανομένου του σιτηρού αραβοσίτου (καλαμποκιού), προβλέπεται να μειωθεί κατά 2,9% σε σχέση με το προηγούμενο έτος σε περίπου 42,23 εκατομμύρια μετρικούς τόνους, ανέφερε η έκθεση συγκομιδής του.
Η σοδειά χειμερινού σιταριού της Γερμανίας το 2023 αναμένεται να μειωθεί κατά 6,0% σε σχέση με το προηγούμενο έτος σε περίπου 20,77 εκατομμύρια τόνους, εκτιμά το υπουργείο. Το σιτάρι υπέφερε από τις βροχές που έπεσαν αργά το καλοκαίρι στις ώριμες καλλιέργειες, οι οποίες έβλαψαν την ποιότητα.
Η σοδειά χειμερινής ελαιοκράμβης θα μειωθεί κατά περίπου 3% σε σχέση με το προηγούμενο έτος σε σχεδόν 4,2 εκατομμύρια τόνους, ανέφερε.
Ο υπουργός Γεωργίας Cem Oezdemir δήλωσε ότι η κλιματική κρίση είναι ορατή στη γερμανική γεωργία, με τις εναλλαγές του καιρού να καταπονούν τις καλλιέργειες και να μειώνουν τις αποδόσεις.
Μια σειρά από "φρικιαστικά καιρικά φαινόμενα" προκαλούν προβλήματα στους αγρότες, είπε. Αλλά συνολικά η συγκομιδή των σιτηρών ήταν "ικανοποιητική" παρά τις δύσκολες καιρικές συνθήκες.
Η συγκομιδή σιτηρών ήταν μειωμένη κατά 1,4% σε σχέση με τον μέσο όρο της περιόδου 2017-2022 και η συγκομιδή σιταριού μειωμένη κατά 5,2% σε σχέση με αυτή την περίοδο.
Ένας ασυνήθιστα ήπιος χειμώνας που άφησε τις καλλιέργειες ευάλωτες σε όψιμους παγετούς, ακολουθήθηκε από βροχές στις αρχές της άνοιξης και στη συνέχεια από ξηρασία και στη συνέχεια από επαναλαμβανόμενες βροχές που έπεσαν στις καλλιέργειες πριν από τη συγκομιδή.
Η περιεκτικότητα του χειμερινού σιταριού σε πρωτεΐνες, ένα σημαντικό κριτήριο ποιότητας, θα μειωθεί στο 11,7% κατά μέσο όρο από 11,9% πέρυσι.
Τέτοιες καιρικές διακυμάνσεις έδειξαν ότι η κλιματική αλλαγή είναι μια πραγματικότητα που πλήττει τη γεωργία και η γεωργία πρέπει να διαδραματίσει το ρόλο της στις προσπάθειες για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, δήλωσε ο Οζντεμίρ, μέλος του κόμματος των Πρασίνων.
Η Γερμανία είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός σιταριού στην Ευρωπαϊκή Ένωση μετά τη Γαλλία και για πολλά χρόνια ο μεγαλύτερος παραγωγός ελαιοκράμβης στην ΕΕ, του κύριου ελαιούχου σπόρου της Ευρώπης για την παραγωγή βρώσιμων ελαίων και βιοντίζελ.
Η συγκομιδή των σιτηρών έχει πλέον σχεδόν ολοκληρωθεί μετά τις καθυστερήσεις που προκάλεσε η βροχή.
Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις