Κάλεσμα του βιολογικού τομέα στους υπουργούς Γεωργίας
Η IFOAM Organics Europe προτρέπει τους Υπουργούς Γεωργίας να υποστηρίξουν μια συστημική προσέγγιση καινοτομίας και βιωσιμότητας στον τομέα των τροφίμων και της γεωργίας, με βάση την αγροοικολογία, τη γεωπονική επιστημονική γνώση και τις λύσεις που βασίζονται στη φύση.
Για να αντιμετωπίσουμε τις πολλαπλές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τα συστήματα τροφίμων μας, πρέπει να απομακρυνθούμε από βραχυπρόθεσμες επιδιορθώσεις με ένταση εισροών, οι οποίες περιλαμβάνουν την προώθηση συγκεκριμένων τεχνολογιών με μη αποδεδειγμένα οφέλη και πιθανές ανεπιθύμητες επιπτώσεις και κινδύνους, όπως οι νέες γονιδιωματικές τεχνικές (NGTs). .
Σε επιστολή που εστάλη στους Υπουργούς ενόψει της Άτυπης Συνόδου του Συμβουλίου Υπουργών Γεωργίας στις 3-5 Σεπτεμβρίου, όπου τα κράτη μέλη θα πραγματοποιήσουν ανταλλαγή απόψεων σχετικά με το θέμα «Νέες τεχνολογίες για πιο βιώσιμη και ανθεκτική γεωργία», η IFOAM Organics Europe υποστηρίζει ότι ένας συνδυασμός προληπτικών στρατηγικών για τη διαχείριση παρασίτων και ασθενειών και γεωπονικών εργαλείων χαμηλής εισροής που βασίζονται σε αλληλεπιδράσεις που λαμβάνουν χώρα ήδη στη φύση είναι πιο πιθανό να φέρει μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα και ανθεκτικότητα των γεωργικών μας συστημάτων παρά τεχνοδιορθωτικές λύσεις όπως συνθετικά φυτοφάρμακα ή γονιδιακά επεξεργασμένα σπάρτα.
Σύμφωνα με τον Eduardo Cuoco , διευθυντή της IFOAM Organics Europe: «Η καινοτομία στην εκτροφή φυτών είναι απαραίτητη, αλλά δεν πρέπει να περιοριστεί στη χρήση τεχνολογιών επεξεργασίας γονιδίων, των οποίων τα υποτιθέμενα οφέλη για τη βιωσιμότητα βασίζονται επί του παρόντος σε υποθέσεις .
Επίσης, ένα προϊόν ή ένα σύστημα γεωργικής παραγωγής δεν θα πρέπει να χαρακτηρίζεται «βιώσιμο» αποκλειστικά με βάση τη χρήση μιας δεδομένης φυτικής ποικιλίας, πόσο μάλλον ενός χαρακτηριστικού».
Ο Cuoco συνεχίζει: «Οι ελπίδες για οφέλη που βασίζονται σε υποθέσεις δεν θα πρέπει να οδηγήσουν στην κατάργηση των κρίσιμων κανονισμών βιοασφάλειας, που μέχρι στιγμής έχουν συμβάλει στην ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής γεωργίας και στη φήμη ποιότητας των ευρωπαϊκών προϊόντων διατροφής τόσο στις εσωτερικές όσο και στις εξαγωγικές αγορές.
Διατήρηση της ιχνηλασιμότητας και της επισήμανσηςσχετικά με τη χρήση τεχνολογιών επεξεργασίας γονιδίων είναι επίσης το κλειδί για την αποτροπή της εξαγοράς του ευρωπαϊκού τομέα αναπαραγωγής από τις μεγάλες εταιρείες βιοτεχνολογίας και φυτοφαρμάκων που κατέχουν τα διπλώματα ευρεσιτεχνίας για ΓΤΟ και NGT και που χρησιμοποιούν το σύστημα διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας για να δημιουργήσουν μονοπώλια σε γενετικό υλικό και χαρακτηριστικά, εις βάρος των εκατοντάδων ΜΜΕ που συνθέτουν τον πλούτο του ευρωπαϊκού τομέα εκτροφής.
Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θα πρέπει να δώσουν πλήρη προσοχή στο ποιοι θα είναι οι νικητές και οι χαμένοι από την προώθηση συγκεκριμένων τεχνολογιών. Η πρόσβαση σε γενετικούς πόρους , η διατήρηση μιας γονιδιακής δεξαμενής απαλλαγμένης από γενετικές τροποποιήσεις και μονοπωλιακά δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας και η ανεξάρτητη ικανότητα αναπαραγωγής είναι ουσιαστικής σημασίας για την επισιτιστική κυριαρχία της Ευρωπαϊκής Ένωσης».