Θα παραμένουν σε υψηλά επίπεδα τους επόμενους μήνες σύμφωνα με αναλυτές
Σε ανοδική πορεία κινούνται οι τιμές των αγροτικών προϊόντων στις παγκόσμιες αγορές καθώς οι γεωπολιτικές εντάσεις και οι κλιματικές αλλαγές συνεχίζουν να επηρεάζουν αρνητικά την παγκόσμια προσφορά και ζήτηση.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO), ο μέσος δείκτης τιμών των αγροτικών προϊόντων αυξήθηκε κατά 2,3% τον Ιούλιο του 2023, σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα.
Ο δείκτης αυτός, ο οποίος παρακολουθεί τις τιμές των βασικών αγροτικών προϊόντων, έχει αυξηθεί κατά 26,2% από τον Ιανουάριο του 2022.
Τόσο οι καταναλωτές όσο και οι επιχειρήσεις επιρεάζονται άμεσα από την αύξηση των τιμών των αγροτικών προϊόντων. Για τους καταναλωτές, η αύξηση των τιμών των τροφίμων σημαίνει αύξηση του κόστους ζωής ενώ για τις επιχειρήσεις, η αύξηση των τιμών των πρώτων υλών μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση του κόστους παραγωγής και σε μείωση της κερδοφορίας.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις αναλυτών, οι τιμές των αγροτικών προϊόντων θα παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα τους επόμενους μήνες, καθώς οι γεωπολιτικές εντάσεις και οι κλιματικές αλλαγές δεν αναμένεται να υποχωρήσουν σύντομα.
Οι τιμές στο σιτάρι, το ηλιέλαιο και το καλαμπόκι δεν προβλέπεται να μειωθούν μιας και η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει διαταράξει τις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού και έχει οδηγήσει σε μείωση της προσφοράς αυτών των προϊόντων.
Παράλληλα, η κλιματική κρίση αναμένεται να έχει αναμένεται να συνεχίσει να επηρεάζει αρνητικά την παραγωγή αγροτικών προϊόντων, οδηγώντας σε μείωση της προσφοράς και αύξηση των τιμών.
Οι επιπτώσεις της αύξησης των τιμών των αγροτικών προϊόντων είναι σημαντικές για την παγκόσμια οικονομία. Για τους καταναλωτές, η αύξηση των τιμών των τροφίμων σημαίνει αύξηση του κόστους ζωής. Για τις επιχειρήσεις, η αύξηση των τιμών των πρώτων υλών μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση του κόστους παραγωγής και σε μείωση της κερδοφορίας.
Οι κυβερνήσεις και οι διεθνείς οργανισμοί προσπαθούν να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις της αύξησης των τιμών των αγροτικών προϊόντων, λαμβάνοντας μέτρα για τη στήριξη των αγροτών και των καταναλωτών. Ωστόσο, είναι πιθανό οι τιμές να παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα για αρκετό καιρό.
Τα χρηματιστήρια αγροτικών προϊόντων στην Ευρώπη καταγράφουν ανοδικές τάσεις σήμερα, 4 Σεπτεμβρίου 2023. Ο δείκτης εμπορευμάτων για τα αγροτικά προϊόντα, ο οποίος παρακολουθεί τις τιμές των βασικών αγροτικών προϊόντων, αυξήθηκε κατά 2,3% σήμερα.
Ειδικότερα, οι τιμές του σιταριού αυξήθηκαν κατά 3,5%, του καλαμποκιού κατά 2,5% και του ρύζιου κατά 1,5%. Οι αυξήσεις αυτές οφείλονται σε διάφορους παράγοντες, όπως η αυξημένη ζήτηση για αγροτικά προϊόντα, η αβεβαιότητα που προκαλεί ο πόλεμος στην Ουκρανία και οι ανησυχίες για τις κλιματικές αλλαγές.
Η αυξημένη ζήτηση για αγροτικά προϊόντα οφείλεται σε διάφορους παράγοντες, όπως η αύξηση του πληθυσμού, η οικονομική ανάπτυξη και η άνοδος του βιοτικού επιπέδου. Ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει διαταράξει τις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού και έχει οδηγήσει σε μείωση της προσφοράς ορισμένων βασικών αγροτικών προϊόντων, όπως το σιτάρι και το καλαμπόκι.
Οι κλιματικές αλλαγές αναμένεται να συνεχίσουν να επηρεάζουν αρνητικά την παραγωγή αγροτικών προϊόντων, οδηγώντας σε μείωση της προσφοράς και αύξηση των τιμών.
Οι αναλυτές εκτιμούν ότι οι τιμές των αγροτικών προϊόντων θα παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα τους επόμενους μήνες, καθώς οι παράγοντες αυτοί αναμένεται να συνεχίσουν να επηρεάζουν την παγκόσμια παραγωγή και ζήτηση.
Ακολουθούν μερικές συγκεκριμένες εξελίξεις στα χρηματιστήρια αγροτικών προϊόντων στην Ευρώπη σήμερα:
Στο Χρηματιστήριο Αγροτικών Προϊόντων του Παρισιού, η τιμή του σιταριού αυξήθηκε κατά 3,5%, στα 356 ευρώ ανά τόνο.
Στο Χρηματιστήριο Αγροτικών Προϊόντων του Άμστερνταμ, η τιμή του καλαμποκιού αυξήθηκε κατά 2,5%, στα 313 ευρώ ανά τόνο.
Στο Χρηματιστήριο Αγροτικών Προϊόντων του Λονδίνου, η τιμή του ρύζιου αυξήθηκε κατά 1,5%, στα 485 δολάρια ανά τόνο.