Στους δρόμους βγήκαν οι Ισπανοί αγρότες διαμαρτυρόμενοι για την σημερινή τους κατάσταση, η οποία χαρακτηρίζεται από τις χαμηλές τιμές, την αύξηση του κόστους παραγωγής τον "αθέμιτο" ανταγωνισμό από τρίτες χώρες και τα περιβαλλοντικά μέτρα που επιβάλλουν οι Βρυξέλλες τα οποία όπως τονίζουν είναι «αδύνατο να τηρηθούν».
Ο κλάδος κινητοποιείται στην Κόρδοβα με "ενότητα δράσης", δηλαδή πάνω από ευαισθησίες ή ιδεολογικές τάσεις.
Οι τρεις κύριες αγροτικές οργανώσεις - Asaja, UPA και COAG - και οι Αγροδιατροφικοί Συνεταιρισμοί θα διαμαρτυρηθούν στη συνάντηση των υπουργών Γεωργίας της ΕΕ με την ευκαιρία της ισπανικής προεδρίας της ΕΕ. Μεταξύ των παρευρισκομένων θα είναι και ο Επίτροπος Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης, Janusz Wojciechowski.
"Θα διαμαρτυρηθούμε για τις συνεχείς επιθέσεις στον κλάδο", καταγγέλλουν. Αυτό δεν είναι κάτι καινούργιο και έχει σκοπό να πάρει τη σκυτάλη από την ιστορική διαδήλωση στη Μαδρίτη τον Μάρτιο του 2022, διότι "η διάγνωση από τότε δεν είναι ότι εξακολουθεί να είναι το ίδιο, αλλά ότι είναι πολύ χειρότερα" και οι λύσεις που δόθηκαν, "καμία", εκφράζουν τη λύπη τους.
Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ισπανική γεωργική παραγωγή είναι πολλαπλά. "Προσπαθούν να αλλάξουν τους κανόνες της ζωής, όχι μόνο χωρίς να υπολογίζουν τους επαγγελματίες της υπαίθρου, οι οποίοι είναι αυτοί που γνωρίζουν γι' αυτό, αλλά δεν μας δίνουν καν χρόνο για να το κάνουμε και, το σοβαρότερο, δεν μας προσφέρουν τους πόρους για να το αντιμετωπίσουμε", λέει ο Pedro Barato, πρόεδρος της Asaja.
Τα παράπονα απευθύνονται στις Βρυξέλλες, αλλά και στην ισπανική κυβέρνηση, η οποία έχει υποστηρίξει, αν όχι επευφημήσει, τις αλλαγές που εισήχθησαν και έχουν ήδη εγκριθεί για τη νέα περίοδο της ΚΑΠ, που ισχύει από φέτος.
Οι περιβαλλοντικές απαιτήσεις που έχουν θεσπιστεί ως προϋπόθεση για τη λήψη κονδυλίων - μέσω στρατηγικών όπως το From Farm to Fork ή ο νόμος για την αποκατάσταση της φύσης - βρίσκονται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος.
"Πρόκειται για την αλλαγή του μοντέλου, ενός τρόπου εργασίας που έχουμε αποδείξει εδώ και χρόνια ότι ήταν αποτελεσματικός, ότι μας έφερε στην πρώτη γραμμή του κόσμου, αλλά τώρα μας λένε ότι αυτό που κάναμε από γενιά σε γενιά δεν ισχύει πλέον, αλλάζουν τους κανόνες του παιχνιδιού από τη μια μέρα στην άλλη και μας τους επιβάλλουν από μεγάλα γραφειοκρατικά γραφεία", επισημαίνει προσθέτει ο κ. Barato.
"Δεν είμαστε εναντίον των μέτρων για την προώθηση της βιωσιμότητας γιατί είμαστε οι πρώτοι που ενδιαφέρονται", προσθέτει ο Barato. "Επιπλέον, ήμασταν πάντα αφοσιωμένοι στη φροντίδα της υπαίθρου, αλλά με συνεκτικό τρόπο και με λογικά χρονοδιαγράμματα, εφόσον πρώτα εξασφαλίζεται η κερδοφορία". Διαφορετικά, προβλέπει, οι γεωργικές εκμεταλλεύσεις θα υποστούν "ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα βραχυπρόθεσμα και το διατροφικό σύστημα θα τεθεί σε κίνδυνο, διότι θα προκαλέσουν την εγκατάλειψη χιλιάδων παραγωγών".
Στην Ισπανία, ο τομέας είναι πεπεισμένος ότι έχει υποστεί μεγάλη ζημιά στην προηγούμενη νομοθετική περίοδο από το βάρος που είχαν υπουργεία όπως το Οικολογικής Μετάβασης ή το Καταναλωτικών Υποθέσεων, πάνω από αυτό της Γεωργίας, το οποίο ήταν στο παρασκήνιο και με έναν υπεύθυνο, τον Luis Planas, με λιγότερη πολιτική δύναμη και μικρή επιρροή για να σταματήσει νόμους που, σύμφωνα με τους αγρότες, ήταν σχεδιασμένοι εναντίον της αγροτικής και αγροτικής Ισπανίας και από την πιο απόλυτη "άγνοια".
"Αυτή η πράσινη προσαρμογή απαιτεί πολλά χρήματα. Δεν είναι ότι δεν θέλουμε να το κάνουμε, αλλά με χρόνο, σε μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και με επενδύσεις που δεν σημαίνουν ότι πολλοί αγρότες και κτηνοτρόφοι θα παρασυρθούν από τις αποφάσεις γραφειοκρατών που κάθονται στα γραφεία τους και δεν έχουν ιδέα για την ύπαιθρο", δήλωσε ο Barato.
Όλοι ζητούν "έναν ρεαλιστικό οδικό χάρτη" και πολύ πιο φιλόδοξα μέτρα στήριξης, ώστε οι επαγγελματίες αγρότες να μπορέσουν να πραγματοποιήσουν τη μετάβαση "με δίκαιο, ισορροπημένο και κερδοφόρο τρόπο".
Οι αλλαγές που επιβάλλονται έρχονται επίσης σε έναν παραγωγικό κύκλο που χαρακτηρίζεται από την αύξηση του κόστους παραγωγής (η τιμή των εισροών έχει αυξηθεί κατά 35% μόνο από πέρυσι), από τη συνεχιζόμενη ξηρασία (η οποία έχει οδηγήσει, για παράδειγμα, σε δύο συνεχόμενες περιόδους, όπως η ελαιοκομική περίοδος, στην παραγωγή μόνο του μισού από το συνηθισμένο και στην εκτόξευση των τιμών) ή από τον αυξανόμενο "αθέμιτο ανταγωνισμό" από τρίτες χώρες, που δεν έχουν "τις ίδιες φυτοϋγειονομικές, εργασιακές και ποιοτικές απαιτήσεις που υποχρεούνται να πληρούν οι ευρωπαϊκές χώρες ή που απλώς μας χρησιμοποιούν ως διαπραγματευτικό χαρτί για εμπορικές διαμάχες σε άλλους τομείς που δεν έχουν καμία σχέση με εμάς", επισημαίνει ο Miguel Padilla, γενικός γραμματέας της COAG.
Τα καρπούζια, τα πεπόνια ή οι ντομάτες από το Μαρόκο ή το ρύζι και το μέλι από τις ασιατικές χώρες είναι μερικά από τα πιο σημαντικά παραδείγματα: "Θεωρούμε ότι είναι απαραίτητο να εντατικοποιηθούν οι συνοριακοί έλεγχοι για να εξασφαλιστεί η είσοδος τροφίμων υπό τις ίδιες φυτοϋγειονομικές, εργασιακές και ποιοτικές απαιτήσεις", λέει.
"Είναι ένα γενικό ζήτημα, επηρεάζει όλους τους τομείς, δεν είναι ότι κάποιος είναι σε καλύτερη κατάσταση από τους άλλους. Και έπειτα υπάρχει η έναρξη ισχύος της εφαρμογής της ΚΑΠ, που επιβλήθηκε από την Ευρώπη στις κυβερνήσεις, η οποία επίσης παράγει πολλά περιστατικά που οι τεχνικοί μας προσπαθούν να επιλύσουν, αλλά αποδεικνύεται πολύ περίπλοκο", αναγνωρίζει ο Ángel Villafranca, πρόεδρος των Αγροδιατροφικών Συνεταιρισμών της Ισπανίας.
"Είναι μια πολύ δύσκολη κατάσταση και επιπλέον, τα μέτρα που αναγκαζόμαστε να λάβουμε είναι πολύ δύσκολο να εφαρμοστούν, διότι δεν είναι πλέον θέμα χρημάτων ή προϋπολογισμών, που υπάρχουν, αλλά ενός κοινού προβλήματος για τη νότια Ευρώπη και ειδικά για την Ισπανία", επισημαίνει.
Ο Cristóbal Cano, Γενικός Γραμματέας της UPA στην Ανδαλουσία, εκφράζεται με παρόμοιο τρόπο: "Απαιτούμε ίση μεταχείριση, αμοιβαιότητα, αυτό που αποκαλούμε ρήτρες καθρέφτη, με άλλα λόγια, τα προϊόντα που φτάνουν στην Ευρώπη να έχουν τις ίδιες απαιτήσεις και τους ίδιους ελέγχους βιωσιμότητας με τα δικά μας".
Η ανάλυση αυτή περιλαμβάνει επίσης μια προειδοποίηση για πιθανές ελλείψεις στο σύστημα τροφίμων.
"Όπως φάνηκε στην πανδημία, αυτό είναι θέμα ύψιστης προτεραιότητας", γι' αυτό και ζητούν "ουσιαστική προστασία του παραγωγικού ιστού των γεωργικών εκμεταλλεύσεων, ώστε οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι να μπορούν να εκπληρώσουν τη βασική τους λειτουργία, δηλαδή να παρέχουν υγιή και ασφαλή τρόφιμα στην κοινωνία σε λογικές τιμές", στο πλαίσιο ενός "επαγγελματικού" μοντέλου.
Ο Padilla ζητά την ενίσχυση της "διατροφικής μας κυριαρχίας που προστατεύει τον τομέα από τις πιέσεις των λόμπι που έχουν άλλου είδους συμφέροντα", καταγγέλλει.
Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις