Μήλα: Με ποια τιμή άρχισαν να πληρώνονται οι Ιταλοί παραγωγοί

Ξεκίνησε η συγκομιδή των μήλων της ποικιλίας Gala στο Νότιο Τιρόλο με τους περισσότερους καρπούς να ανήκουν μέχρι στιγμής στα μεγέθη 70+ και λίγους στα 75+. Στα μήλα 75+ έξτρα ποιοτικής κατηγορίας (επιλεγμένης ποιότητας), η τιμή παραγωγού κυμαίνεται στα 0,81-0,86 ευρώ το κιλό. 

Για τα μήλα 70+ έξτρα ποιοτικής κατηγορίας, οι παραγωγοί λαμβάνουν 0,71-0,73 ευρώ το κιλό, ενώ για τα ίδιου μεγέθους αλλά πρώτης ποιοτικής κατηγορίας (κανονικής) λαμβάνουν 0,67-0,71 ευρώ το κιλό.

Στους 5.000 τόνους υπολογίζονται τα SweeTango

Όσον αφορά την πρώιμη, καλοκαιρινή ποικιλία Minneiska που διακινείται υπό το εμπορικό σήμα SweeTango, της οποίας η συγκομιδή έχει επίσης ξεκινήσει, ο Fabio Zanesco, διευθυντής του Τμήματος Προστατευόμενων Ποικιλιών της ιταλικής Κοινοπραξίας VIP, αναφέρει πως φέτος η συγκομιδή στην Ιταλία αναμένεται να είναι περίπου 5.000 τόνοι και αυξάνεται, ενώ σε ευρωπαϊκή κλίμακα, υπολογίζει 8.500 τόνους μέχρι το 2023.

«Αυτή τη στιγμή υπάρχουν συνολικά περισσότερα από 4.000 στρέμματα στην Ευρώπη, περίπου τα μισά από τα οποία καλλιεργούνται από Ιταλούς παραγωγούς. Στην Ιταλία, η Melinda έχει το μεγαλύτερο μερίδιο, ακολουθούμενη από τις VIP και VOG. Στην Ευρώπη, η γερμανική κοινοπραξία DOSK (WOG, Mabo, MAL και Elbe Obst) έχει παρόμοιο μερίδιο με τη Melinda. 

Η πλήρης ωριμότητα θα επιτευχθεί για όλους τους οπωρώνες μέσα σε λίγα χρόνια. Τώρα πρέπει να οικοδομήσουμε την αγορά με πελάτες και καταναλωτές. Επομένως, για μερικές σεζόν, θα είναι θέμα επέκτασης του χώρου στα ράφια των ήδη κερδισμένων καναλιών διανομής και προσεκτικά σε νέους προορισμούς, όπου μέχρι στιγμής έχουν γίνει μόνο δοκιμές. Η φάση φύτευσης είναι σταθερή προς το παρόν, αλλά μεγαλύτεροι όγκοι είναι καθ’ οδόν – χάρη στην ωρίμανση των φυτών – που θα επιτρέψουν πιο συνεχή εργασία», εξηγεί ο Fabio Zanesco.

Ένταση των προωθητικών ενεργειών

Όπως προσθέτει ο ίδιος, «πέρυσι είδαμε θετικά αποτελέσματα πωλήσεων, ιδιαίτερα στο λιανικό εμπόριο μεγάλης κλίμακας. Από την περασμένη σεζόν, εξάλλου, η Melinda, η VIP και η VOG ξεκίνησαν μια κοινή καμπάνια επικοινωνίας στην Ιταλία (τηλεοπτικές διαφημίσεις και δραστηριότητες εμπορικού μάρκετινγκ), η οποία θα ξαναρχίσει τον Σεπτέμβριο και είμαι σίγουρος ότι θα υποστηρίξει πλήρως τις πωλήσεις αυτού του μήλου και για τη συγκομιδή του 2023». 

Καταλήγοντας, το στέλεχος της ιταλικής Κοινοπραξίας σημειώνει πως «διαπιστώνουμε ήδη έντονο ενδιαφέρον και οι πωλητές των εταιρειών-μελών σχεδιάζουν τις εισαγωγές και τις δραστηριότητές τους αυτές ακριβώς τις εβδομάδες».
 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις