Συνάντηση της Αντιπεριφερειάρχη Πρωτογενή Τομέα Ε. Χουδετσανάκη με τον Γ.Γ. του ΥΠΑΑΤ κ. Στρατάκο Παραδόθηκε η επιστημονική μελέτη για την διερεύνηση και τον προσδιορισμό των αιτιών της έξαρσης περονόσπορου στην αμπελοκαλλιέργεια του νησιού κατά την καλλιεργητική περίοδο 2023.
Συνάντηση με τον Γενικό γραμματέα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιώργο Στρατάκο και τον Προϊστάμενο της Γενικής Διεύθυνσης Γεωργίας Απόστολο Πολύμερο πραγματοποίησε σήμερα η Αντιπεριφερειάρχης Κρήτης Πρωτογενή Τομέα Ειρήνη Χουδετσανάκη – Γιακουμάκη στην Αθήνα.
Στόχος της συνάντησης η υποβολή της αναλυτικής και τεκμηριωμένης έκθεσης της Ειδικής Επιστημονικής Ομάδας, που συγκροτήθηκε με απόφαση του Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρου Αρναουτάκη, με αντικείμενο την διερεύνηση και τον προσδιορισμό των αιτιών της έξαρσης περονόσπορου στην αμπελοκαλλιέργεια του νησιού κατά την καλλιεργητική περίοδο 2023. Συγκεκριμένα η έκθεση περιλαμβάνει τα αποτελέσματα των επιτόπιων ελέγχων στις αμπελουργικές περιοχές της Περιφέρειας, την αποτύπωση και ανάλυση των μετεωρολογικών δεδομένων που επικράτησαν την συγκεκριμένη χρονική περίοδο, τα συμπεράσματα και τις προτάσεις της ομάδας.
Αναλυτικότερα η επιστημονική ομάδα εργασίας συνέλεξε στοιχεία που αφορούσαν στην έκταση και την ένταση των προσβολών σε επιλεγμένες σημαντικές αμπελουργικές περιοχές της Περιφέρειας Κρήτης, στην εξέλιξη της ασθένειας στο χρόνο και στις επικρατούσες μετεωρολογικές συνθήκες κατά την κρίσιμη περίοδο της επιδημίας. Παράλληλα για την προκαταρκτική εκτίμηση των προβλημάτων που προκάλεσε ο περονόσπορος στους αμπελώνες του νησιού, οι γεωπόνοι του ΕΛΓΑ, του «ΠΚΠΦΠΦΕ Ηρακλείου» και του «ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ» πραγματοποίησαν επιτόπιες επισκέψεις σε πληγείσες αμπελουργικές περιοχές και στις τέσσερις Περιφερειακές Ενότητες της Κρήτης, στα μέσα Ιουλίου του 2023. Από τα μετεωρολογικά δεδομένα, προκύπτει ότι το κύριο αίτιο για την έξαρση των προσβολών στους κρητικούς αμπελώνες από τον περονόσπορο ήταν οι καιρικές συνθήκες που επικράτησαν το 2023, οι οποίες παρουσίασαν σχεδόν ακραίες τιμές σε ορισμένες τουλάχιστον αμπελουργικές περιοχές του νησιού και είχαν ως αποτέλεσμα τη μείωση της παραγωγής, την αύξηση του κόστους φυτοπροστασίας και γενικότερα του κόστους παραγωγής.
Παράλληλα η κ Χουδετσανάκη έθεσε και τα θέματα της αύξησης των πόρων για την δακοκτονία, το ζήτημα της ακαρπίας της ελιάς εξ αιτίας των κλιματολογικών συνθηκών ενώ η Αντιπεριφερειάρχης ανέφερε ότι μόλις ολοκληρωθεί η σχετική μελέτη από την επιστημονική ομάδα θα κατατεθεί στο Υπουργείο. Επίσης εξετάστηκαν τα γενικότερα προβλήματα της ελαιοκαλλιέργειας, της αμπελουργίας, της αλιείας και του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης όπου υπεβλήθησαν προτάσεις από την Περιφέρεια Κρήτης για την αντιμετώπισή τους όπως επίσης συζητήθηκε το θέμα της Επισήμανσης των Τροφίμων στο πλαίσιο της στρατηγικής « Από το αγρόκτημα στο πιάτο».
Από την πλευρά του ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Γιώργος Στρατάκος ευχαρίστησε την Αντιπεριφερειάρχη Κρήτης κ. Χουδετσανάκη για την ενημέρωση και παράδοση της επιστημονικής μελέτης για την διερεύνηση και τον προσδιορισμό των αιτιών της έξαρσης περονόσπορου στην αμπελοκαλλιέργεια της Κρήτης το 2023. Παράλληλα ο κ. Στρατάκος ανέφερε στην κ. Χουδετσανάκη ότι, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης είναι πάντα έτοιμο για την αντιμετώπιση τακτικών αλλά και έκτακτων προβλημάτων που αφορούν τον Πρωτογενή Τομέα της Κρήτης προς όφελος των παραγωγών.
Η κ. Χουδετσανάκη στο τέλος της συνάντησης ευχαρίστησε τον Γ.Γ. ΥΠΑΑΤ κ. Στρατάκο για την παραγωγική συνεργασία.