ΗΠΑ: Οι εξαγωγές πατάτας εκτινάχθηκαν το 2022-2023

Η βιομηχανία πατάτας στις Ηνωμένες Πολιτείες γνώρισε ένα αξιοσημείωτο επίτευγμα την περίοδο 2022-2023, καθώς οι εξαγωγές πατάτας έφτασαν σε τιμές και όγκους ρεκόρ. Σύμφωνα με στοιχεία από το Trade Data Monitor, χρησιμοποιώντας το Εναρμονισμένο Σύστημα Κωδικοποίησης, Πρόγραμμα Β, που συντάχθηκε από το Υπουργείο Εμπορίου των Ηνωμένων Πολιτειών, Τμήμα Εξωτερικού Εμπορίου, τα στοιχεία δεν είναι τίποτα λιγότερο από εκπληκτικά.

Η αξία των εξαγωγών αυξάνεται κατά 19.05%

Η πιο εντυπωσιακή αποκάλυψη είναι η άνοδος των εξαγωγικών αξιών, η οποία αυξήθηκε κατά ένα εντυπωσιακό 19.05% φτάνοντας τα 2.2 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ κατά το δωδεκάμηνο από τον Ιούλιο 12 έως τον Ιούνιο 2022. 

Αυτή η αξιοσημείωτη ανάπτυξη έχει σημαντικό αντίκτυπο στη βιομηχανία πατάτας και το αγροτικό τοπίο των Ηνωμένων Πολιτειών.

Ο όγκος αυξάνει κατά 3.85%

Ταυτόχρονα, ο όγκος των εξαγωγών σημείωσε αύξηση 3.85%, φτάνοντας τους εντυπωσιακούς 3.3 εκατομμύρια μετρικούς τόνους (ισοδύναμο φρέσκου βάρους). 

Αυτή η σημαντική αύξηση του όγκου καταδεικνύει την ικανότητα των Ηνωμένων Πολιτειών να ανταποκριθούν στη ζήτηση για προϊόντα πατάτας υψηλής ποιότητας σε παγκόσμια κλίμακα.

Ανάπτυξη κατά κατηγορία

Αναλύοντας τα στοιχεία των εξαγωγών ανά κατηγορίες, καθίσταται προφανές ότι η αύξηση του όγκου των εξαγωγών προήλθε από τις αφυδατωμένες πατάτες και τα πατατάκια, οι οποίες αυξήθηκαν κατά 25.63% και 11.19% αντίστοιχα. 

Αυτή η ισχυρή ανάπτυξη υποδηλώνει την αυξανόμενη παγκόσμια όρεξη για επεξεργασμένα προϊόντα πατάτας.

Το Μεξικό αναδεικνύεται ως κορυφαία αγορά

Σε μια ιστορική αλλαγή, το Μεξικό αναδείχθηκε ως η μεγαλύτερη εξαγωγική αγορά πατάτας των Ηνωμένων Πολιτειών κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, ακολουθούμενο από τον Καναδά και την Ιαπωνία. 

Η μεξικανική αγορά άνοιξε στις εξαγωγές φρέσκων πατάτας των ΗΠΑ τον Μάιο του 2022, μια εξέλιξη που έπαιξε καθοριστικό ρόλο σε αυτόν τον ανασχηματισμό των αγορών.

Αύξηση των εξαγωγών κατεψυγμένων πατατών

Παρά τη μείωση του όγκου κατά 4.54%, η αξία των εξαγωγών κατεψυγμένων πατατών των ΗΠΑ αυξήθηκε κατά 20.43% φτάνοντας τα 1.4 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ. 

Η Ιαπωνία, το Μεξικό και η Νότια Κορέα ξεχώρισαν ως κορυφαίες εξαγωγικές αγορές για κατεψυγμένες πατάτες, με σημαντική αύξηση 25.93% στον όγκο των εξαγωγών προς την Ιαπωνία.

Οι αφυδατωμένες πατάτες λάμπουν

Η αξία της εξαγόμενης αφυδατωμένης πατάτας αυξήθηκε κατά 24.00% φτάνοντας τα 257 εκατ. δολάρια ΗΠΑ, με τον όγκο να αυξάνεται κατά 25.63% στους 965,523 μετρικούς τόνους. 

Ο Καναδάς, η Ιαπωνία και το Μεξικό ήταν οι κορυφαίοι προορισμοί για τις αφυδατωμένες πατάτες των ΗΠΑ, με τις εξαγωγές να αυξάνονται τόσο σε αξία όσο και σε όγκο για καθεμία από αυτές τις χώρες.

Υπόσχεση Εμφάνιση Πωλήσεων Φρέσκιας Πατάτας

Οι πωλήσεις νωπής πατάτας σημείωσαν αξιοσημείωτη άνοδο 15.57% σε αξία, φτάνοντας τα 310.4 εκατ. USD, παρά την ελαφρά μείωση του όγκου κατά 3.07%. 

Οι βασικές εξαγωγικές αγορές για τις νωπές πατάτες των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένων του Καναδά, του Μεξικού και της Ιαπωνίας, παρουσίασαν αύξηση τόσο σε αξία όσο και σε όγκο, ιδιαίτερα στην περίπτωση του Μεξικού.

Πατατάκια και πατατόσποροι σε άνοδο

Αν και αντιπροσώπευαν μικρότερα τμήματα των εξαγωγών πατάτας των ΗΠΑ, τα πατατάκια αυξήθηκαν σε αξία κατά 11.34% και σε όγκο κατά 11.19%. Οι εξαγωγές πατατόσπορου σημείωσαν επίσης αύξηση σε αξία κατά 3.68%, παρά τη μείωση του όγκου κατά 5.82%. Η αξία εξαγωγής των τσιπς και των πατατόσπορων των ΗΠΑ ανήλθε σε 219.0 εκατ. USD και 15.1 εκατ. USD, αντίστοιχα.

Συμπερασματικά, η βιομηχανία πατάτας των Ηνωμένων Πολιτειών έχει επιδείξει την ανθεκτικότητα και την ικανότητά της να ανταποκρίνεται στην παγκόσμια ζήτηση, όπως φαίνεται από τις εξαγωγές που έσπασαν ρεκόρ την περίοδο 2022-2023. 

Η μεγάλη ποικιλία προϊόντων πατάτας, από φρέσκια έως αφυδατωμένη και κατεψυγμένη, έχει βρει δεκτικές αγορές παγκοσμίως. 

Αυτό το επίτευγμα όχι μόνο σηματοδοτεί την οικονομική ανάπτυξη αλλά δείχνει επίσης την ποιότητα και τη φήμη των προϊόντων πατάτας των ΗΠΑ στη διεθνή σκηνή.


 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις