Ευρωπαϊκά Σιτηρά: Σταθερότητα με κίνδυνο ανατροπής

Η Ευρωπαϊκή Ένωση επιβεβαίωσε την Παρασκευή ότι η "απαγόρευση" των ουκρανικών εξαγωγών σε χερσαίες περιοχές προς τις γειτονικές χώρες έληγε την ίδια ημέρα χωρίς ανανέωση.

Οι τιμές των σιτηρών στην Ευρώπη σταθεροποιήθηκαν την εβδομάδα που πέρασε, καθώς οι μειώσεις στις προβλέψεις για την ευρωπαϊκή σοδειά αντισταθμίστηκαν από την αβεβαιότητα σχετικά με την εξαγωγή ουκρανικών σιτηρών.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση επιβεβαίωσε την Παρασκευή ότι η "απαγόρευση" των ουκρανικών εξαγωγών σε χερσαίες περιοχές προς τις γειτονικές χώρες έληγε την ίδια ημέρα χωρίς ανανέωση. Η συμφωνία του 23 Μαΐου διατήρησε τα δυτικά σύνορα της Ουκρανίας ανοιχτά με την υπόσχεση ότι όλα τα σιτηρά θα διέρχονταν από τα πλησιέστερα γειτονικά κράτη και θα συνέχιζαν βόρεια και δυτικά.

Η ΕΕ έχει τώρα επαναφέρει το βάρος στην ίδια την Ουκρανία για να διασφαλίσει ότι ο όγκος των εξαγωγών ελέγχεται για να αποφευχθούν στρεβλώσεις. Η Πολωνία και η Ουγγαρία απείλησαν αμφότερες με μονομερή δράση για να σταματήσουν οποιαδήποτε επανάληψη της τοπικής εισροής που κατέστρεψε τις εσωτερικές τους αγορές την άνοιξη.

Στο εσωτερικό της χώρας, τα ασφάλιστρα για το σιτάρι άλεσης δεν δείχνουν κανένα σημάδι ρωγμών, με τους ιδιοκτήτες Αλευρόμυλων να μην είναι ακόμη δεσμευμένοι σχετικά με τις διακυμάνσεις στην ποιότητα της σοδειάς που θα είναι σε θέση να ανεχθούν αυτή τη σεζόν.

Αντίθετα, το κριθάρι για βυνοποιία μειώθηκε σημαντικά την εβδομάδα, καθώς αρκετοί εγχώριοι αγοραστές δεν αναμένουν να δραστηριοποιηθούν ξανά πριν από τα Χριστούγεννα. Η εξαγωγική αγορά θα προσπαθήσει να αναλάβει την πίεση εδώ, αλλά η αγορά θα πρέπει να υιοθετήσει μια δομή που θα ενθαρρύνει όσο το δυνατόν περισσότερο υλικό για το νέο έτος.

Συμπερασματικά, οι τιμές των σιτηρών στην Ευρώπη παραμένουν σε ένα στενό εύρος, με την αβεβαιότητα σχετικά με την εξαγωγή ουκρανικών σιτηρών να εξακολουθεί να αποτελεί κυρίαρχο παράγοντα.

Ρωσία-Κίνα: Συμφωνίες για τα σιτηρά

Σε μια κίνηση που σηματοδοτεί την περαιτέρω ενίσχυση των εμπορικών σχέσεων μεταξύ Ρωσίας και Κίνας, οι δύο χώρες υπέγραψαν μια σειρά συμφωνιών στις 11 Σεπτεμβρίου στο Ανατολικό Οικονομικό Φόρουμ στο Βλαδιβοστόκ της Ρωσίας. Οι συμφωνίες αυτές περιλαμβάνουν τη δημιουργία ενός νέου κόμβου σιτηρών στα σύνορα των δύο χωρών, την κατασκευή ενός πρώτου εξειδικευμένου χερσαίου στόλου σιτηρών στη Ρωσία και δύο συμβάσεις για την παραγωγή και προμήθεια σιτηρών, οσπρίων και ελαιούχων σπόρων.


Η δημιουργία του νέου κόμβου σιτηρών, γνωστού ως "Τερματικός Σταθμός Σιτηρών Nizhneleninskoye-Tongjiang", θα επιτρέψει τη διευκόλυνση της μεταφοράς ρωσικών σιτηρών στην Κίνα. Ο κόμβος θα βρίσκεται μεταξύ του Βλαδιβοστόκ στην Άπω Ανατολή της Ρωσίας και της βορειοανατολικής επαρχίας Heilongjiang της Κίνας.

Η κατασκευή του πρώτου εξειδικευμένου χερσαίου στόλου σιτηρών στη Ρωσία θα ενισχύσει τη δυνατότητα της χώρας να εξάγει σιτηρά σε μεγάλες ποσότητες. Ο στόλος θα αποτελείται από 22.000 εμπορευματοκιβώτια σιτηρών με μέγιστη αποθηκευτική ικανότητα έως και 8 εκατομμύρια τόνους ετησίως.

Οι δύο συμβάσεις για την παραγωγή και προμήθεια σιτηρών, οσπρίων και ελαιούχων σπόρων θα αυξήσουν τις εισαγωγές ρωσικών γεωργικών προϊόντων από την Κίνα.
Η ενίσχυση των εμπορικών σχέσεων μεταξύ Κίνας και Ρωσίας έχει επιταχυνθεί το τελευταίο έτος, καθώς οι εντάσεις με τη Δύση έχουν περιορίσει το εμπόριο μεταξύ των δύο χωρών.

Η Ρωσία είναι ήδη η δεύτερη μεγαλύτερη πηγή αργού πετρελαίου της Κίνας μετά τη Σαουδική Αραβία και η αξία των εμπορικών συναλλαγών Κίνας-Ρωσίας αυξήθηκε κατά 32% σε σχέση με πέρυσι και ανήλθε σε 155,1 δισεκατομμύρια δολάρια τους πρώτους οκτώ μήνες του τρέχοντος έτους.
Οι συμφωνίες που υπεγράφησαν στις 11 Σεπτεμβρίου αναμένεται να ενισχύσουν περαιτέρω τις εμπορικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών και να οδηγήσουν σε αύξηση των εισαγωγών σιτηρών της Κίνας από τη Ρωσία.