Η αύξηση της ανταγωνιστικότητας των ελληνικώνπροϊόντων υψηλής διατροφικής αξίας δημιουργεί εξαιρετικές προοπτικές για τη συνολική ανάπτυξη των περιοχών της υπαίθρου.
Τα αποτελέσματα της δράσης «Ενισχύοντας τη θέση τοπικών ελληνικών προϊόντων, συμπεριλαμβανομένων προϊόντων ΠΟΠ & ΠΓΕ» παρουσίασε ο οργανισμός «Νέα Γεωργία Νέα Γενιά» σε εκδήλωσηστο πλαίσιοτης 87ης ΔΕΘ.
Σε μια περίοδο που ο ελληνικός αγροδιατροφικός κλάδος έχει πληγεί σφοδρά από ακραία φυσικά φαινόμενα, η «Νέα Γεωργία Νέα Γενιά» και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας με την υποστήριξη της Εθνικής Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΘ.Ε.Α.Σ.), ένωσαν τις γνώσεις και τις δυνάμεις τους γύρω από την τεκμηρίωση ισχυρισμών υγείας για ελληνικά τοπικά προϊόντα, συμπεριλαμβανομένων προϊόντων ΠΟΠ & ΠΓΕ.
Η δράση, τα αποτελέσματα της οποίας παρουσιάστηκαν στο πλαίσιο της 87ης ΔΕΘ,φιλοδοξεί μέσω της ανεύρεσης και προσθήκης ισχυρισμών υγείας σε προϊόντα της ελληνικής γης, να αναδείξει την αξία τους, προωθώντας, παράλληλα, τις εξαγωγές τους. Αποτελεί μια δομημένη προσέγγιση τεκμηρίωσης των ισχυρισμών υγείας για τα προϊόντα αυτά,αλλά και υποστήριξης της τοπικής παραγωγής για την περαιτέρω ανάπτυξη της ανταγωνιστικότητας.
Η αύξηση της ανταγωνιστικότητας των ελληνικώνπροϊόντων υψηλής διατροφικής αξίας δημιουργεί εξαιρετικές προοπτικές για τη συνολική ανάπτυξη των περιοχών της υπαίθρου, εξασφαλίζοντας υπεραξία για τα ίδια προϊόντα. Επιπλέον,μέσω της δράσης, παρέχεται η δυνατότητα να υποστηριχθούν και άλλοι κλάδοι οι οποίοι θα ωφεληθούν από την αύξηση της οικονομικής δραστηριότητας, όπως τα logistics και ο τουρισμός.
Στο πλαίσιο τηςεκδήλωσης, η διευθύνουσα σύμβουλος του οργανισμού «Νέα Γεωργία Νέα Γενιά», κα.Έφη Λαζαρίδου, επισήμανε ότι: «Σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία, είναι χρέος όλων μας να στηρίξουμε την τοπική παραγωγή, να βοηθήσουμε να αποφευχθεί το όποιο ενδεχόμενο επισιτιστικής κρίσης και να αποφύγουμε την ορατή και την άμεση απειλή της μετανάστευσης. Η προσπάθεια που γίνεται μέσω της δράσης για την ανάδειξη και τεκμηρίωση ισχυρισμών υγείας έχει ως στόχο να αποτελέσει χρήσιμο εργαλείο και ευκαιρία περεταίρω αύξησης της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών τοπικών προϊόντων και των προϊόντων ΠΟΠ-ΠΓΕ».
Από την πλευρά του, ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, κ.Δημήτριος Κουρέτας, ανέφερε σχετικά με τη δράση: «Είναι σημαντική αυτή η συνέργεια με τον οργανισμό «Νέα Γεωργία Νέα Γενιά» και με την ΕΘ.Ε.Α.Σ., ώστε να αναδειχθεί η προστιθέμενη αξία των αγροτικών προϊόντων στην Ελλάδα και να ενισχυθούν οι εξαγωγές τους. Στη σημερινή συγκυρία, πιστεύωότι η δράση πρέπει να συνεχιστεί, εντάσσοντας στους κόλπους της τα προϊόντα της θεσσαλικής γης, τα οποία είναι εξαιρετικά σημαντικά για την αγροτική παραγωγή της χώρας».
Τέλος, ο Γενικός Διευθυντής ΕΘ.Ε.Α.Σ., κ. Μόσχος Κορασίδης, επισήμανε: «Οι περιοχές αυτές που υποφέρουν χρειάζονται τέτοιου είδους ενέργειες τη δεδομένη στιγμή. Εμείς, ως ΕΘ.Ε.Α.Σ., αγκαλιάσαμε τη συγκεκριμένη δράση για δύο λόγους. Αφενός, τα τοπικά προϊόντα, συνήθως, συσχετίζονται με οργανωμένες ομάδες παραγωγών, με τους συνεταιρισμούς που στηρίζουμε ή και τις ίδιες τις τοπικές κοινωνίες. Αφετέρου, αποτελούν παραδοσιακά προϊόντα που έχουν εξελιχθεί μέσα στο χρόνο και πλέον αποτελούν μοντέρνα τρόφιμα, τα οποία βοηθούν στη σωστή διατροφή και στην υγεία».
Η δράση «Ενισχύοντας τη θέση τοπικών ελληνικών προϊόντων, συμπεριλαμβανομένων προϊόντων ΠΟΠ & ΠΓΕ» υλοποιείται σε δύο διακριτές φάσεις. Αντικείμενο της πρώτης φάσης είναι η έρευνα στο πεδίο, η διαδικασία των εργαστηριακών αναλύσεων, η επικοινωνία με το τοπικό σύστημα αγροδιατροφής και η ενημέρωση του ενδιαφερόμενου κοινού. Κατά τη δεύτερη φάση, το έργο θα επικεντρωθεί στην επιχειρηματική υποστήριξη και στην όσο το δυνατό πιο ολοκληρωμένη στρατηγική εμπορικής ανάδειξης των χαρακτηρισμών υγείας που θα προσδώσουν υπεραξία στα τοπικά προϊόντα.
Η δράση εντάσσεται στις στρατηγικές πρωτοβουλίες του οργανισμού «Νέα Γεωργία Νέα Γενιά».Συγχρηματοδοτείται από τον οργανισμό μέσω της ιδρυτικής δωρεάς του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) και έχει την υποστήριξη της ΕΘ.Ε.Α.Σ.. Υλοποιείται από το Εργαστήριο Φυσιολογίας Ζωικών Οργανισμών του Τμήματος Βιοχημείας και Βιοτεχνολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (ΠΘ), με επικεφαλής τον Καθηγητή κ. Δημήτριο Κουρέτα.