Σιτάρι: Οι τιμές σε πτωτική πορεία παρά τα ιστορικά χαμηλά αποθέματα

Οι τιμές του σιταριού σε πτωτική πορεία παρά τα ιστορικά χαμηλά αποθέματα

Οι τιμές του σιταριού βρίσκονται σε πτωτική πορεία τους τελευταίους μήνες, παρά τα ιστορικά χαμηλά αποθέματα. Αυτό το φαινόμενο μπορεί να φαίνεται παράδοξο, αλλά μπορεί να εξηγηθεί από την υπερβολική προσφορά.

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία προκάλεσε αρχικά ανησυχίες για την έλλειψη σιταριού, καθώς οι δύο χώρες αντιπροσωπεύουν σχεδόν το 30% των παγκόσμιων εξαγωγών.

Ωστόσο, οι αποστολές από την Ουκρανία παρέμειναν ισχυρές και η Ρωσία αύξησε τις εξαγωγές της. Ως αποτέλεσμα, τα αποθέματα σιταριού προς χρήση αναμένεται να μειωθούν στο 13,5% το 2023-24, αλλά αυτό θα είναι μόνο το δεύτερο χαμηλότερο ποσοστό στην ιστορία.

 

Οι αρκούδες της αγοράς υποστηρίζουν ότι οι τιμές του σιταριού θα συνεχίσουν να πέφτουν επειδή οι ανησυχίες για την έλλειψη σιταριού έχουν εκτονωθεί. Επιπλέον, οι κακές καιρικές συνθήκες στην Αργεντινή, την Αυστραλία, τον Καναδά και την Ευρωπαϊκή Ένωση αναμένεται να μειώσουν τις παγκόσμιες προμήθειες σιταριού, αλλά αυτό δεν θα είναι αρκετό για να αντισταθμίσει την υπερβολική προσφορά.

Επιπτώσεις της πτώσης των τιμών του σιταριού

Η πτώση των τιμών του σιταριού έχει θετικές και αρνητικές επιπτώσεις στους καταναλωτές, τους αγρότες και τις επιχειρήσεις.

Επιπτώσεις στους καταναλωτές

* Θετικές επιπτώσεις: Οι καταναλωτές επωφελούνται από την πτώση των τιμών του σιταριού με χαμηλότερες τιμές για τα προϊόντα που βασίζονται στο σιτάρι, όπως το ψωμί, τα ζυμαρικά και τα δημητριακά. Αυτό μπορεί να βοηθήσει τους καταναλωτές να εξοικονομήσουν χρήματα, ιδιαίτερα για τα βασικά είδη διατροφής.

Επιπτώσεις στους αγρότες

* Αρνητικές επιπτώσεις: Οι αγρότες επηρεάζονται αρνητικά από την πτώση των τιμών του σιταριού, καθώς μειώνουν τα έσοδά τους από τις πωλήσεις. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μείωση της παραγωγής σιταριού, καθώς οι αγρότες μπορεί να μην είναι σε θέση να αντεπεξέλθουν στα κόστη παραγωγής.

Επιπτώσεις στις επιχειρήσεις

 * Αρνητικές επιπτώσεις: Οι επιχειρήσεις που επεξεργάζονται ή πωλούν προϊόντα σιταριού επηρεάζονται επίσης από την πτώση των τιμών του σιταριού. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μείωση των κερδών, καθώς οι επιχειρήσεις πρέπει να πληρώσουν λιγότερα για τις πρώτες ύλες τους.

Η πτώση των τιμών του σιταριού έχει μια σειρά από επιπτώσεις στους καταναλωτές, τους αγρότες και τις επιχειρήσεις. Οι καταναλωτές επωφελούνται από τις χαμηλότερες τιμές, ενώ οι αγρότες και οι επιχειρήσεις επηρεάζονται αρνητικά.

Εκτός από τις επιπτώσεις που αναφέρονται παραπάνω, η πτώση των τιμών του σιταριού μπορεί να έχει και άλλες επιπτώσεις. Για παράδειγμα, μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση της κατανάλωσης σιταριού, καθώς οι καταναλωτές είναι πιο πιθανό να αγοράσουν προϊόντα που βασίζονται στο σιτάρι σε χαμηλότερες τιμές. Αυτό μπορεί να έχει θετικές επιπτώσεις για την οικονομία, καθώς μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση της ζήτησης για αγροτικά προϊόντα και υπηρεσίες.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι οι επιπτώσεις της πτώσης των τιμών του σιταριού μπορεί να διαφέρουν ανάλογα με την περιοχή και την αγορά. Για παράδειγμα, οι καταναλωτές σε χώρες με υψηλό κόστος ζωής μπορεί να μην επωφεληθούν σημαντικά από τις χαμηλότερες τιμές του σιταριού.

Είναι δύσκολο να προβλέψει κανείς πώς θα κινηθούν οι τιμές του σιταριού στο μέλλον. Ωστόσο, οι αρκούδες της αγοράς φαίνονται να έχουν το πάνω χέρι προς το παρόν.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις