Τι ισχύει για τη χώρα μας
Η προς τα κάτω αναθεώρηση κατά 3% της πρόβλεψης για την απόδοση του καλαμποκιού στην Ε.Ε. οφείλεται κυρίως στην επιδείνωση των προοπτικών για τις καλοκαιρινές καλλιέργειες στη Ρουμανία, τη Βουλγαρία και την Ελλάδα. Υπολογίζονται 7,26 τόνοι/στρέμμα έναντι των εκτιμήσεων του Αυγούστου για 7,45 τόνους/στρέμμα.
Στην περίπτωση του ηλίανθου, οι προς τα κάτω αναθεωρήσεις των προβλέψεων απόδοσης για αυτές τις χώρες αντισταθμίστηκαν σε επίπεδο Ε.Ε. από αναθεωρήσεις προς τα πάνω για τις προβλέπεις των αποδόσεων σε Γαλλία και Ουγγαρία. Συνεπώς αναμένεται μια αύξηση 1% σε 2,2 ανά στρέμμα.
Οι επιδεινούμενες προοπτικές απόδοσης για το καλαμπόκι και τον ηλίανθο στη Βουλγαρία και τη Ρουμανία οφείλονται στις επίμονες συνθήκες ξηρασίας που επικρατούν, οι οποίες έθεσαν σε περαιτέρω κίνδυνο την απόδοση των καλλιεργειών.
Σε ό,τι αφορά τη χώρα μας, οι πρωτοφανείς πλημμύρες προκάλεσαν την πλήρη απώλεια των καλοκαιρινών καλλιεργειών στην περιοχή της Θεσσαλίας, η οποία αντιπροσωπεύει το 22% της εθνικής παραγωγής καλαμποκιού.
Στη Σλοβενία, μετά τις πλημμύρες του Αυγούστου, οι βροχοπτώσεις πολύ πάνω από το μέσο όρο, συμπεριλαμβανομένων γεγονότων που ξεπερνούν τα 100mm σε ορισμένες περιοχές, προκάλεσαν πρόσθετες πλημμύρες σε χωράφια με ήδη κορεσμένα εδάφη.
Τέλος, τα κύματα καύσωνα κατά το δεύτερο μισό του Αυγούστου επηρέασαν αρνητικά τις προοπτικές για το καλαμπόκι σε μέρος της ανατολικής Γαλλίας (χωρίς να επηρεάσουν τις προοπτικές σε εθνικό επίπεδο), ενώ παρόμοιες συνθήκες στη βορειοδυτική Ιταλία επηρέασαν κυρίως το καλαμπόκι.