Σε απόγνωση βρίσκονται οι αγρότες της Ελλάδας καθώς οι τιμές των γεωργικών προϊόντων έχουν υποχωρήσει σημαντικά σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτή στο καλαμπόκι, η οποία έχει υποχωρήσει από τα 30 λεπτά/κιλό πέρυσι στα 20 λεπτά/κιλό εφέτος, ενώ παράλληλα η τιμή του πετρελαίου έχει ανέβει στα 1,80 ευρώ το λίτρο.
Έτσι, οι αγρότες καλούνται να επιλέξουν ανάμεσα στο να συνεχίσουν να παράγουν με χαμηλές τιμές και αυξημένα κόστη παραγωγής, ή να εγκαταλείψουν τις καλλιέργειές τους.
Απόφαση, διόλου εύκολη καθώς εκτός του ότι θα μειωθεί δραματικά η εγχώρια παραγωγή και θα αυξηθούν οι εισαγωγές (σ.σ. με ότι αυτό συνεπάγεται), θα έχει σημαντικές επιπτώσεις για τους ίδιους, τις οικογένειές τους αλλά και ολόκληρη την ελληνική κοινωνία.
Αναλυτικά, η εγκατάλειψη των καλλιεργειών θα οδηγήσει σε απώλεια θέσεων εργασίας και μείωση της αγροτικής παραγωγής. Κάτι που θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στην ελληνική οικονομία, καθώς η γεωργία αποτελεί σημαντικό κλάδο της ελληνικής οικονομίας.
Ωστόσο η συνέχιση της παραγωγής με χαμηλές τιμές και αυξημένο κόστος παραγωγής οδηγεί σε οικονομική «ασφυξία» τους αγρότες. Πολλοί από αυτούς αντιμετωπίζουν ήδη σοβαρά οικονομικά προβλήματα και η κατάσταση θα γίνει ακόμα πιο δύσκολη με την πτώση των τιμών.
Όλοι οι παραγωγοί τις χώρας βρίσκονται μπροστά σε ένα κρίσιμο «σταυροδρόμι», και όποια επιλογή και να κάνουν ο δρόμος σίγουρα δεν θα είναι εύκολος. Η κυβέρνηση θα πρέπει να λάβει μέτρα για να βοηθήσει τους αγρότες να ξεπεράσουν αυτήν την κρίση.
Χάρυ Τρούμαν
Η Κυβέρνηση πρέπει να βοηθήσει
Όπως δήλωσαν αγρότες από όλες τις περιοχές της Ελλάδας μιλώντας στο Agrocapital, " η κατάσταση με την οποία βρίσκεται αντιμέτωπος ο πρωτογενή τομέας στην Ελλάδα είναι κρίση και απαιτούνται άμεσα μέτρα για αντιμετώπισή της".
Χαρακτηριστικό παράδειγμα όπως μας είπαν είναι το καλαμπόκι, μιας και η Ελλάδα, ακόμη και πριν τις καταστροφές στη Θεσσαλία, δεν είχε παραγωγή που κάλυπτε ένα μεγάλο μέρος από την εγχώρια ζήτηση.
Επιπλέον, οι αγρότες όλης της χώρας αγωνιούν, μιας και δεν γνωρίζουν τι θα γίνει με τις συνδεδεμένες ενισχύσεις. «Οι συνδεδεμένες ενισχύσεις που ανακοίνωσε το ΥΠΑΑΤ δεν έχουν διευκρινιστεί εάν αφορούν όλη την Ελλάδα ή συγκεκριμένες περιοχές της χώρας».
Και συνέχισαν "Η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να εξετάσει σοβαρά τις προτάσεις των παραγωγικό φορέων που πραγματικά ενδιαφέρονται για την αγροτική παραγωγή της χώρας και να λάβει μέτρα που θα επιτρέψουν τη συνέχιση της παραγωγής των αγροτών προϊόντων".
Προϊόντα, τα οποία και είναι απαραίτητα για τη επιβίωση της ελληνικής κοινωνίας, ιδιαιτέρως εν μέσω της παγκόσμιας επισιτιστικής ανασφάλειας που επικρατεί.