Η Πολωνία δεν φοβάται επιπτώσεις από την ΕΕ ή τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ) για την απόφασή της να επιβάλει μονομερώς απαγόρευση των ουκρανικών γεωργικών προϊόντων, δήλωσε ο Πολωνός υπουργός Γεωργίας Robert Telus σε αποκλειστική συνέντευξη του στη EURACTIV.
Οι δηλώσεις του Πολωνού Υπουργού στη Euractiv έρχονται να δώσουν απάντηση για τους μονομερείς περιορισμούς στις ουκρανικές εισαγωγές σιτηρών που ανακοίνωσαν η Πολωνία, η Σλοβακία και η Ουγγαρία την Παρασκευή (15 Σεπτεμβρίου), αφού η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε να μην επεκτείνει την προσωρινή απαγόρευση εισαγωγών στις πέντε ευρωπαϊκές γειτονικές χώρες της Ουκρανίας.
Για τον Telus, δεν υπάρχουν «ουσιαστικά επιχειρήματα» για τη μη παράταση της απαγόρευσης, ενώ πρόσθεσε ότι η απόφαση ήταν «καθαρά πολιτική» και η Επιτροπή άφησε ενημέρωσε τους αγρότες της ΕΕ τελευταία στιγμή.
«Θα θέλαμε να μην εφαρμόζουμε μονομερείς λύσεις – θα ήμασταν πιο ευτυχείς να το κάνει η ΕΕ, ως ένδειξη πραγματικής αλληλεγγύης – αλλά αναγκαστήκαμε να εισαγάγουμε την απόφαση μονομερώς για να προστατεύσουμε τους αγρότες μας», δήλωσε στη EURACTIV στο περιθώριο της συνόδου των υπουργών Γεωργίας της ΕΕ τη Δευτέρα (18 Σεπτεμβρίου).
Όταν ρωτήθηκε αν φοβάται τυχόν επιπτώσεις που πρόκειται να αντιμετωπίσει η χώρα του από την κίνηση αυτή, ο υπουργός ήταν απορριπτικός. Η πιθανότατα η Πολωνία να παραβιάζει το δίκαιο της ΕΕ με αυτή της την κίνηση δεδομένου ότι η ΕΕ έχει αποκλειστική αρμοδιότητα για το εμπόριο είναι υψηλή.
«Δεν έγινε και τίποτα», δήλωσε στη EURACTIV, προσθέτοντας ότι αν αυτό που κάνει εκείνος επιφέρει «πολλά καλά» στους Πολωνούς αγρότες και τους αγρότες της ΕΕ, «δεν μπορεί να φοβάται τους κανονισμούς που πηγαίνουν προς τη λάθος κατεύθυνση».
Ομοίως, ο Telus δεν ανησυχεί για τυχόν επιπτώσεις σε επίπεδο Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ), καθώς θεωρεί ότι δεν υπάρχει «καμία νομική βάση» για μια τέτοια κίνηση.
«Αυτό που ακούω είναι ότι η Πολωνία θα μηνυθεί επειδή υποστηρίζει τους αγρότες της, αλλά αυτό είναι γελοίο. Δεν καταλαβαίνω ποια θα ήταν η νομική βάση για αυτή τη μήνυση.», δήλωσε χαρακτηριστικά ο ίδιος.
Η Ουκρανία υπέβαλε έκτοτε επίσημα αιτήματα για διαβουλεύσεις με τη Σλοβακία, την Πολωνία και την Ουγγαρία στο πλαίσιο του ΠΟΕ, σύμφωνα με δήλωση της Ουκρανής αναπληρώτριας πρωθυπουργού και υπουργού Οικονομίας Yuliya Svyridenko, που δημοσιεύθηκε αργά το βράδυ της Δευτέρας.
«Καμία προσέγγιση»
Παράλληλα, ο υπουργός καυτηρίασε το γεγονός ότι η ΕΕ έχει μεταθέσει την ευθύνη για τους ελέγχους των εισαγωγών στην Ουκρανία.
Σύμφωνα με τον συμβιβασμό της Επιτροπής, που ανακοινώθηκε την Παρασκευή, η Ουκρανία συμφώνησε να «εισαγάγει κάθε νομικό μέτρο (συμπεριλαμβανομένου, για παράδειγμα, ενός συστήματος αδειοδότησης εξαγωγών) εντός 30 ημερών για να αποφευχθεί η υπερπροσφορά των σιτηρών».
Μέχρι τότε, η Ουκρανία πρέπει να θέσει σε εφαρμογή «αποτελεσματικά μέτρα» για τον έλεγχο των εξαγωγών 4 ομάδων αγαθών, ώστε να αποφευχθούν τυχόν στρεβλώσεις της αγοράς στα γειτονικά κράτη μέλη και θα υποβάλει σχέδιο δράσης για τον καλύτερο τρόπο διαχείρισης της κατάστασης.
Για τον Telus, αυτό πρόκειται για μια «περίεργη» ρύθμιση. «Δεν υπάρχει καμία προσέγγιση, στην πραγματικότητα – λένε μόνο ότι η Επιτροπή δεν επεκτείνεται και απαιτεί από την Ουκρανία να προετοιμάσει κάποιου είδους στρατηγική, αλλά αυτός είναι ο ρόλος της ΕΕ, όχι της Ουκρανίας», δήλωσε, σημειώνοντας ότι η εμπόλεμη χώρα «δεν είναι καν μέλος της ΕΕ».
Εν τω μεταξύ, ο υπουργός υποστηρίζει ότι και άλλοι υπουργοί είχαν «παρόμοια» θέση με την Πολωνία, τονίζοντας την ανάγκη να αναπτυχθούν «μηχανισμοί που θα λύσουν το θέμα των ουκρανικών προϊόντων».
Αρκετά κράτη μέλη όμως, όπως και η Ισπανία ως προεδρεύων του Συμβουλίου, τάχθηκαν κατά της κίνησης αυτής.
«Κάθε χώρα που λαμβάνει μονομερή μέτρα, περιορίζοντας την πρόσβαση στην ενιαία αγορά, μου φαίνεται εκτός του δικαίου της ΕΕ», δήλωσε ο Ισπανός υπουργός Γεωργίας Luis Planas στους δημοσιογράφους πριν από τη συνεδρίαση.
Ο Πολωνός Επίτροπος
Η ανάρτηση μάλιστα του Πολωνού υπουργού Εξωτερικών στο Χ, με την οποία ευχαρίστησε τον Πολωνό Επίτροπο Γεωργίας της ΕΕ Janusz Wojciechowski για τη συνεργασία του στην πορεία προς την επιβολή της απαγόρευσης, προκάλεσε αντιδράσεις στους σχολιαστές, ενώ ο Telus επέμεινε ότι αυτό ήταν απολύτως σύμφωνο στα πλαίσια της «φυσιολογικής» συνεργασίας του με όλα τα κράτη μέλη υπό την ιδιότητά του ως Επιτρόπου.
«Ο Επίτροπος συνεργαζόταν με τον ίδιο τρόπο που συνεργάζεται με οποιοδήποτε άλλο κράτος μέλος», δήλωσε.
Ωστόσο, πρόσθεσε ότι είναι «προφανώς ευκολότερο για εμάς επειδή μιλάμε την ίδια γλώσσα, είναι ευκολότερο να κάνουμε ένα τηλεφώνημα και να κάνουμε ερωτήσεις», αλλά υποστήριξε ότι αυτές οι ανταλλαγές δεν ήταν «τίποτα που θα παραβίαζε τη νομοθεσία της ΕΕ».
Πηγή: Euractiv
Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις