Η απόφαση αυτή έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις από τους παραγωγούς βιολογικών προϊόντων, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι θα αποτελέσει σημαντικό εμπόδιο στην ανάπτυξη της βιολογικής γεωργίας στην Ελλάδα
Το πρόγραμμα του ΠΑΑ 2023-2027 για το κλίμα-περιβάλον, η οποία αφορά την ενίσχυση της μετατροπής σε βιολογικές πρακτικές και μεθόδους, θα αφορά μόνο νεοεισερχόμενους στη βιολογική γεωργία και κτηνοτροφία. Αυτό σημαίνει ότι όσοι ήδη παράγουν βιολογικά προϊόντα δεν θα είναι επιλέξιμοι για το πρόγραμμα, αλλά θα πρέπει να ενταχθούν στο Οικολογικό Σχήμα του Πρώτου Πυλώνα της ΚΑΠ (νέο πρασίνισμα).
Η απόφαση αυτή έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις από τους παραγωγούς βιολογικών προϊόντων, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι θα αποτελέσει σημαντικό εμπόδιο στην ανάπτυξη της βιολογικής γεωργίας στην Ελλάδα. Σύμφωνα με τους παραγωγούς, η απόφαση αυτή θα αποθαρρύνει τους νέους παραγωγούς από την ένταξή τους στη βιολογική γεωργία, καθώς θα πρέπει να αντιμετωπίσουν μόνοι τους το υψηλό κόστος της μετατροπής.
Επιπλέον, η απόφαση αυτή θα στερήσει από τους ήδη παραγωγούς βιολογικών προϊόντων την ευκαιρία να λάβουν ενίσχυση για την υιοθέτηση βιολογικών πρακτικών, οι οποίες απαιτούν σημαντικές επενδύσεις.
Το εν λόγω τμήμα υποστηρίζει ότι η απόφαση αυτή είναι απαραίτητη για την ενίσχυση της βιολογικής γεωργίας και την προστασία του περιβάλλοντος και η ενίσχυση των νεοεισερχόμενων παραγωγών θα συμβάλει στην αύξηση των βιολογικών καλλιεργειών, οι οποίες είναι πιο φιλικές προς το περιβάλλον.
Η απόφαση αυτή αναμένεται να έχει σημαντικό αντίκτυπο στην ανάπτυξη της βιολογικής γεωργίας στην Ελλάδα. Η τελική έκβαση του προγράμματος θα εξαρτηθεί από την ανταπόκριση των νέων παραγωγών και από την αποτελεσματικότητα των ελέγχων για την τήρηση των βιολογικών πρακτικών.
Το πρόγραμμα του ΠΑΑ 2023-2027 για το κλίμα-περιβάλον, η οποία αφορά την ενίσχυση της μετατροπής σε βιολογικές πρακτικές και μεθόδους, έχει συνολικό προϋπολογισμό 306.455.882 ευρώ. Η δράση ενίσχυσης για τη μετατροπή σε βιολογικές πρακτικές και μεθόδους παραγωγής στη γεωργία αναμένεται να στηρίξει 106.342 εκτάρια/έτος (1.063.420 στρέμματα/έτος), με μέση ενίσχυση 377 ευρώ ανά εκτάριο και έτος. Η δράση ενίσχυσης για τη μετατροπή σε βιολογικές πρακτικές και μεθόδους παραγωγής στην κτηνοτροφία αναμένεται να στηρίξει 118.617 εκτάρια/έτος (1.186.170 στρέμματα/έτος), με μέση ενίσχυση 179 ευρώ ανά εκτάριο και έτος.
Η πρόσκληση αναμένεται να δημοσιοποιηθεί το πρώτο εξάμηνο του 2024.