Την περασμένη Παρασκευή πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες συνεδρίαση της μόνιμης επιτροπής φυτών, ζώων, τροφίμων και ζωοτροφών (SCoPAFF), όπου τα Κράτη-Μέλη συζήτησαν εάν η δραστική ουσία Γλυφοσάτη πρέπει να εγκριθεί εκ νέου. Δυο ημέρες νωρίτερα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε προτείνει την ανανέωση της άδειας χρήσης της γλυφοσάτης για δέκα χρόνια, υπό ορισμένες προϋποθέσεις.
Αυτές οι συνθήκες είναι μέτρα μετριασμού του κινδύνου που σχετίζονται με το περιβάλλον των περιοχών, ιδίως μέσω της δημιουργίας «λωρίδων προστασίας» 5 έως 10 μέτρων και της χρήσης εξοπλισμού για τη δραστική μείωση της μετατόπισης του ψεκασμού.
Το γερμανικό υπουργείο Γεωργίας δημοσίευσε ένα σημείωμα με το οποίο υποστήριζε τη σταδιακή κατάργηση της γλυφοσάτης στην Ευρώπη, υπογραμμίζοντας ότι η ζημιά στη βιοποικιλότητα δεν μπορεί να αποκλειστεί ως βάση για τη βιώσιμη γεωργία. Προειδοποίησε επίσης ότι οι όροι που προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι μόνο εν μέρει υποχρεωτικοί, πράγμα που σημαίνει ότι δεν υπάρχουν εναρμονισμένα πρότυπα.
Η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα τελεί σε ψηφοφορία στις 13 Οκτωβρίου. Για να εγκριθεί απαιτείται ειδική πλειοψηφία, πράγμα που σημαίνει ότι το 55% των Κρατών-Μελών πρέπει να ψηφίσει υπέρ, που στην πράξη είναι οι 15 χώρες από τις 27 της Ε.Ε. Τα Κράτη-Μέλη που υποστηρίζουν τη πρόταση αντιπροσωπεύουν τουλάχιστον το 65% του συνολικού πληθυσμού της Ε.Ε.
Είναι προφανές ότι η Γερμανία θα καταψηφίσει. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι μια από τις συμφωνίες της σημερινής κυβέρνησης, η οποία αποτελείται από τρία κόμματα (Σοσιαλδημοκράτες, Πράσινοι και Φιλελεύθεροι) είναι να σταματήσει η Γερμανία να χρησιμοποιεί τη γλυφοσάτη στο τέλος του τρέχοντος έτους.
Ως εκ τούτου η Γερμανία θα κάνει ό,τι είναι δυνατό για να απαγορεύσει σε επίπεδο Ε.Ε. και να αποτρέψει τους αγρότες της να βρίσκονται στην μειονεκτική θέση σε σύγκριση με τους ομολόγους του στην Ε.Ε.
Η τρέχουσα άδεια χρήσης της γλυφοσάτης στην Ε.Ε. ανανεώθηκε το 2017 για πέντε χρόνια, και είχε ως αποτέλεσμα να λήξει στις 15 Δεκεμβρίου 2022, αλλά παρατάθηκε για ένα έτος, εν αναμονή της επιστημονικής αξιολόγησης του ζιζανιοκτόνου. Τον περασμένο Ιούλιο, η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) δημοσίευσε την έκθεσή της, στην οποία ανέφερε ότι δεν είχε εντοπίσει κρίσιμους τομείς ανησυχίας για τον άνθρωπο, τα ζώα και το περιβάλλον.