Οι κατασκευαστές γεωργικών μηχανημάτων προειδοποιούν ότι «δεν υπάρχει ενιαία λύση» για την απαλλαγή από τον άνθρακα
Η Ένωση Ευρωπαίων Κατασκευαστών Αγροτικών Μηχανημάτων (CEMA) δημοσίευσε ένα έγγραφο προειδοποιώντας ότι δεν υπάρχει καμία τεχνολογία ή φορέας ενέργειας που να μπορεί να αντικαταστήσει πλήρως τη συμβατική ενέργεια στα γεωργικά μηχανήματα.
Στο έγγραφο, η CEMA εξηγεί ότι τα ανανεώσιμα καύσιμα και τα καύσιμα χαμηλών εκπομπών άνθρακα θα διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στη μείωση των εκπομπών CO2 από τα γεωργικά μηχανήματα, αλλά και ότι οι κινητήρες εσωτερικής καύσης θα παραμείνουν μια βιώσιμη λύση για ορισμένες εφαρμογές.
Οι ευρωπαίοι κατασκευαστές γεωργικών μηχανημάτων προειδοποιούν ότι, λόγω της φύσης και της πολυπλοκότητας της παραγωγής, δεν υπάρχει καμία τεχνολογία ή φορέας ενέργειας που να μπορεί να αντικαταστήσει πλήρως τη συμβατική ενέργεια.
«Μπορεί να μην υπάρχει μια ενιαία λύση», λένε σε ένα νέο έγγραφο με τίτλο «Ανανεώσιμα καύσιμα και χαμηλές εκπομπές άνθρακα για μια κλιματικά έξυπνη ΕΕ», το οποίο δημοσιοποιήθηκε από την ένωση που τους εκπροσωπεί, CEMA. Σε αυτό το σενάριο, επισημαίνουν, οι αγρότες θα έχουν βασικό ρόλο να παίξουν, τόσο ως παραγωγοί ενέργειας όσο και ως καταναλωτές, καθώς θα μπορούν να συνεισφέρουν στην παραγωγή ενέργειας με ηλιακούς συλλέκτες, ανεμόμυλους, ελαιοτριβεία/μίνι-διυλιστήρια και μονάδες βιοαερίου/ βιομεθάνιο.
Σε αυτό το έγγραφο, η CEMA εξηγεί ότι προκειμένου η πλειονότητα του στόλου γεωργικών μηχανημάτων της ΕΕ να προσφέρει σημαντική μείωση του CO2, τα ανανεώσιμα καύσιμα και τα καύσιμα χαμηλών εκπομπών άνθρακα θα διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο, ιδιαίτερα εκείνα από υγρή και αέρια βιομάζα, υδρογόνο και ηλεκτρικά καύσιμα. Αλλά προς το παρόν, οι κινητήρες εσωτερικής καύσης παραμένουν μια βιώσιμη και κατάλληλη λύση, ειδικά όταν πρόκειται για υψηλή ισχύ.
Οι κατασκευαστές πιστεύουν ότι η τεχνολογική πρόοδος την επόμενη δεκαετία θα καθορίσει την πιθανή μακροπρόθεσμη υιοθέτηση της ηλεκτροκίνησης, με εναλλακτικές λύσεις που στοχεύουν στην επίλυση προβλημάτων βάρους, ενεργειακής πυκνότητας και ταχείας επαναφόρτισης ενέργειας επί του σκάφους, με ένα επίπεδο αποθήκευσης επαρκές για μια βιώσιμη λειτουργία.
Μέχρι στιγμής, βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα, η πλήρης ηλεκτροδότηση φαίνεται πιο εφικτή για μικρού μεγέθους γεωργικά μηχανήματα χαμηλής ισχύος, ενώ για μηχανήματα μεσαίου και μεγάλου μεγέθους και για εφαρμογές υψηλής ισχύος δεν αποτελεί εναλλακτική λύση για τους κινητήρες εσωτερικής καύσης.
Η επιλογή των καταλληλότερων τεχνολογιών και ενεργειακών φορέων πρέπει να γίνει, κατά τη γνώμη της CEMA, ανάλογα με το σύστημα παραγωγής, την περιοχή, το μέγεθος της εκμετάλλευσης και την κατάσταση, θα πρέπει να εντοπιστεί και να εφαρμοστεί. Το έγγραφο έχει ως στόχο να σκιαγραφήσει τις διάφορες επιλογές για την επίτευξη σημαντικής μείωσης του αποτυπώματος CO2 του γεωργικού εξοπλισμού. Και καθιστά σαφές ότι η γεωργία μπορεί να γίνει βιώσιμη μόνο όταν ξεπεράσει τη μεγάλη της εξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα.
Για να επιτευχθεί αυτό, οι κατασκευαστές κάνουν έκκληση στην έξυπνη και αποτελεσματική χρήση όλων των διαθέσιμων πόρων στη διαδικασία γεωργικής παραγωγής, συμπεριλαμβανομένων, φυσικά, των γεωργικών μηχανημάτων.
Η CEMA προειδοποιεί ότι δεν υπάρχει εύκολη λύση για την απαλλαγή από τον άνθρακα στα γεωργικά μηχανήματα. Η καλύτερη προσέγγιση θα ποικίλλει ανάλογα με την εφαρμογή, και η τεχνολογική πρόοδος θα είναι απαραίτητη για τη μακροπρόθεσμη επιτυχία.
Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις