Οι τιμές της ζάχαρης στην ΕΕ βρίσκονται στα υψηλότερα επίπεδα που έχουν καταγραφεί ποτέ
Οι Ευρωπαίοι καλλιεργητές ζαχαρότευτλων απομακρύνονται από την καλλιέργεια, σε μια κίνηση που θα μπορούσε να οδηγήσει τις τιμές σε ακόμα υψηλότερα επίπεδα, καθώς οι περιβαλλοντικοί κανόνες της ΕΕ συγκρούονται με την προσπάθειά της να ανακόψει τον πληθωρισμό των τροφίμων και να εξασφαλίσει τον εφοδιασμό.
Οι αγρότες αλλάζουν καλλιέργειες μετά την απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης τον Ιανουάριο ότι δεν μπορούν πλέον να λάβουν εξαιρέσεις από την απαγόρευση των λεγόμενων neonics - εντομοκτόνα που προστατεύουν από ασθένειες όπως το κίτρινο του ιού στα ζαχαρότευτλα, αλλά είναι τοξικά για τις μέλισσες και άλλους επικονιαστές ζωτικής σημασίας για την παραγωγή τροφίμων.
Σύμφωνα με τηλεγράφημα του Ρόιτερς, η απόφαση, η οποία, σύμφωνα με το μπλοκ και τις περιβαλλοντικές ομάδες, είναι κρίσιμη για τη διασφάλιση των επικονιαστών, ορισμένοι από τους οποίους απειλούνται σήμερα με εξαφάνιση, έχει οδηγήσει σε μείωση των εκτάσεων που προορίζονται για ζαχαρότευτλα, καθώς οι αποδόσεις των καλλιεργειών υποφέρουν, δήλωσαν στο Reuters αγρότες και εμπειρογνώμονες του κλάδου.
"Στην περιοχή μας, χάσαμε το 15% της έκτασης (ζαχαρότευτλων) (φέτος)", δήλωσε ο Alexandre Pele, ο οποίος έχει μια φάρμα 240 εκταρίων στην κεντρική Γαλλία.
"Δυσκολεύτηκα να τηρήσω τις δεσμεύσεις μου για τον όγκο της παραγωγής ζάχαρης, επειδή οι αποδόσεις μου μειώθηκαν σημαντικά λόγω της απαγόρευσης των νεονικοτινοειδών", δήλωσε ο Pele.
Η ΕΕ είναι ο τρίτος μεγαλύτερος παραγωγός ζάχαρης στον κόσμο, οπότε μια μείωση της παραγωγής θα μπορούσε να επηρεάσει τις εκτοξευόμενες παγκόσμιες τιμές και να ματαιώσει τις προσπάθειες για μείωση του πληθωρισμού των τροφίμων.
"Έχουμε εισέλθει σε ένα νέο παράδειγμα στη ζάχαρη, οι χαμηλές τιμές ανήκουν στο παρελθόν", δήλωσε αναλυτής σε έναν από τους μεγαλύτερους εμπόρους ζάχαρης παγκοσμίως. "Τα παγκόσμια αποθέματα είναι χαμηλά, η ζήτηση αυξάνεται και η προσφορά είναι ευάλωτη σε όλο τον κόσμο λόγω της κλιματικής αλλαγής, λόγω της δυσκολίας επέκτασης της παραγωγής οπουδήποτε, όχι λιγότερο στην Ευρώπη".
Οι τιμές της ζάχαρης στην ΕΕ βρίσκονται στα υψηλότερα επίπεδα που έχουν καταγραφεί ποτέ, διπλασιάζοντας περίπου τις τιμές που παρατηρήθηκαν πριν από δύο χρόνια, εν μέρει λόγω της αυξημένης εξάρτησης από τις δαπανηρές εισαγωγές, καθώς ο τοπικός τομέας ζάχαρης συρρικνώνεται.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένει ότι οι εισαγωγές ζάχαρης θα έχουν αυξηθεί κατά περίπου 60% κατά την τρέχουσα περίοδο. Το μπλοκ βασίζεται στην εισαγόμενη ζάχαρη, η οποία υπόκειται κυρίως σε δασμούς, για περίπου 15% των αναγκών του. τα νεονικοτινοειδή απαγορεύτηκαν στην Ευρώπη σε μη ανθοφόρες καλλιέργειες όπως τα ζαχαρότευτλα το 2018, αλλά μετά την επίθεση του κίτρινου ιού το 2020 που συνέτριψε την παραγωγή στη Γαλλία και τη Βρετανία, τα κράτη μέλη της ΕΕ χορήγησαν προσωρινές εξαιρέσεις.
Από την απόφαση του δικαστηρίου του Ιανουαρίου που απαγόρευσε τις εξαιρέσεις, η έκταση που προορίζεται για την καλλιέργεια ζαχαρότευτλων στη Γαλλία, τον μεγαλύτερο παραγωγό ζάχαρης στην ΕΕ, έχει σημειώσει χαμηλό 14 ετών.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωσε ότι αναμένει ότι ολόκληρη η έκταση τεύτλων της ΕΕ θα μειωθεί φέτος κατά περίπου 3% κάτω από τον μέσο όρο πενταετίας λόγω της απόφασης. Η έκταση τεύτλων στην ΕΕ έχει ήδη μειωθεί κατά 17% τοις εκατό από την απόφαση για τα νεονικά του 2018, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΕ.
Η μείωση της έκτασης οδήγησε τη δεύτερη μεγαλύτερη παραγωγό ζάχαρης στον κόσμο Tereos να κλείσει φέτος ένα εργοστάσιο στη βόρεια Γαλλία, χάνοντας 123 θέσεις εργασίας. Η Tereos δήλωσε τότε ότι ανέμενε να λάβει 10% λιγότερα τεύτλα από τους αγρότες.
Ο Γάλλος παραγωγός Pele δήλωσε ότι δεν έχει μειώσει ακόμη την καλλιέργειά του σε ζαχαρότευτλα λόγω της επένδυσης που έχει ήδη κάνει, αλλά η απόδοση από ένα από τα αγροτεμάχια του είναι μειωμένη κατά 45% φέτος.
Ένα στα 10 είδη μελισσών και πεταλούδων, ζωτικής σημασίας για τη διασφάλιση της βιοποικιλότητας, απειλούνται σήμερα με εξαφάνιση και οι περιβαλλοντικές ομάδες μαζί με την ΕΕ επιρρίπτουν μεγάλο μέρος της ευθύνης στα νεονικά.
"Η βλάβη των νεονικών στους επικονιαστές είναι αναμφισβήτητη. Είναι το πιο μελετημένο φυτοφάρμακο στην ανθρώπινη ιστορία και γνωρίζουμε πολύ καλά πώς λειτουργούν", δήλωσε η Noa Simon Delso, επιστημονική διευθύντρια της Beelife, μιας μη κερδοσκοπικής οργάνωσης με έδρα τις Βρυξέλλες.
Αρκετοί κατασκευαστές σπόρων, συμπεριλαμβανομένης της γερμανικής KWS Saat (KWSG.DE), εργάζονται πάνω σε νέες ποικιλίες ζαχαρότευτλων που θα είναι φυσικά ανθεκτικές στο κίτρινο του ιού, αλλά οι αγρότες λένε ότι μπορεί να μην είναι διαθέσιμες μέχρι το 2027.
Μέχρι τότε, όσοι έχουν εγκαταλείψει τον τομέα και έχουν πουλήσει δαπανηρό εξοπλισμό μπορεί να είναι απρόθυμοι να επιστρέψουν.
"Οι καταναλωτές θα πρέπει να εκτιμήσουν ότι αν τεθούν περισσότεροι περιορισμοί στη γεωργία, για καλό ή για κακό λόγο, το κόστος παραγωγής θα αυξηθεί μέχρι να βρούμε άλλες μεθόδους για την καλλιέργεια αυτής της τροφής", δήλωσε ο Andrew Blenkiron, ο οποίος διευθύνει μια φάρμα 7.000 στρεμμάτων στην ανατολική Αγγλία, η οποία χάρη στο Brexit μπορεί να χρησιμοποιήσει φέτος νεονικά.
Είπε ότι θα απομακρυνθεί από τα τεύτλα αν δεν μπορεί να προστατεύσει την καλλιέργειά του.
"Πρόκειται για ένα δίλημμα - παραγωγή τροφίμων σε οικονομικά αποδοτική τιμή και ταυτόχρονη εξασφάλιση καλής προστασίας του περιβάλλοντος", πρόσθεσε.
Η συρρίκνωση του τομέα των ζαχαρότευτλων θα μπορούσε να πλήξει άλλες βασικές καλλιέργειες, επειδή οι αγρότες πρέπει να φυτεύουν εναλλακτικά προϊόντα όπως ζαχαρότευτλα ή ελαιούχους σπόρους στα χωράφια τους με σιτάρι, κριθάρι και καλαμπόκι κάθε δεύτερο χρόνο, προκειμένου να διατηρηθεί η υγεία του εδάφους.
Οι ελαιούχοι σπόροι ήταν μία από τις πρώτες καλλιέργειες που τέθηκαν στο στόχαστρο της απαγόρευσης στα τέλη του 2013 και έκτοτε η παραγωγή ελαιοκράμβης έχει μειωθεί κατά 12%.
"Αν χάσω μια καλλιέργεια όπως τα ζαχαρότευτλα, αυτό είναι ένα θέμα γεωπονίας (αμειψισποράς), αλλά επίσης, επειδή οι καιρικές απειλές είναι πολλαπλές αυτές τις μέρες, η ύπαρξη πολλών καλλιεργειών μου επιτρέπει να διαχειρίζομαι καλύτερα τον κίνδυνο", δήλωσε ο Pele. "Αν δεν έχω πλέον ζαχαρότευτλα θα ήταν πραγματική απώλεια".