Οι καιρικές συνθήκες ήταν κατάλληλες στο μεγαλύτερο μέρος της ευρωπαϊκής Ρωσίας, διατηρώντας θετικές τις προοπτικές απόδοσης για τις χειμερινές σπορές, αν και κάτω από το επίπεδο ρεκόρ το 2022. Για τα ανοιξιάτικα σιτηρά, οι προσδοκίες είναι μέσες, σύμφωνα με την έκδοση του δελτίου JRC MARS τον Οκτώβριο 2023.
Οι υγρές συνθήκες εμπόδισαν τη συγκομιδή των χειμερινών και ανοιξιάτικων σιτηρών, προκαλώντας ανησυχίες για την ποιότητα των σιτηρών. Οι προοπτικές απόδοσης για το καλαμπόκι είναι πάνω από το μέσο όρο της πενταετίας και το περσινό επίπεδο.
Στο ευρωπαϊκό κομμάτι της Ρωσίας, οι ήπιες θερμοκρασίες και οι επαρκείς βροχοπτώσεις διατήρησαν υψηλές δυνατότητες απόδοσης για χειμερινά και ανοιξιάτικα δημητριακά στις νότιες και νοτιοδυτικές περιοχές. Η έλλειψη βροχοπτώσεων και οι υψηλές θερμοκρασίες έθεσαν σε κίνδυνο τις ανοιξιάτικες και χειμερινές καλλιέργειες σε μεγάλο μέρος της περιφέρειας του Βόλγα.
Οι υπερβολικά υγρές συνθήκες τον Ιούνιο παρεμπόδισαν τη συγκομιδή και μείωσαν την ποιότητα του χειμερινού σιταριού στις δυτικές περιοχές.
Το καλαμπόκι στις δυτικές περιοχές επωφελήθηκε από ευνοϊκές συνθήκες κατά την ανθοφορία και την πρώιμη πλήρωση της καλλιέργειας. Οι ζεστές, ξηρές συνθήκες τον Αύγουστο επηρέασαν αρνητικά το δυναμικό απόδοσης αλλά και η συνολική προοπτική απόδοσης είναι θετική.
Το έλλειμμα βροχοπτώσεων ακολουθούμενο από υπερβολικά υγρές συνθήκες οδήγησε σε προοπτικές απόδοσης κάτω του μέσου όρου και ανησυχίες για την ποιότητα των ανοιξιάτικων σιτηρών στην ασιατική Ρωσία.
Στην ίδια περιοχή, όπου τα χειμερινά δημητριακά και το καλαμπόκι είναι δευτερεύουσας σημασίας, ένα επίμονο έλλειμμα βροχοπτώσεων στα ανατολικά τμήματα στα Ουράλια και στη δυτική Σιβηρία επηρέασε αρνητικά τη συσσώρευση βιομάζας και την πρώιμη πλήρωση των ανοιξιάτικων δημητριακών.
Άλλα μέρη της ασιατικής Ρωσίας γνώρισαν πιο εποχικές καιρικές συνθήκες. Ωστόσο, οι συχνές και άφθονες βροχές εμπόδισαν (και συνεχίζουν να εμποδίζουν) τη συγκομιδή σε πολλές περιοχές.
Όπως φαίνεται και στο γράφημα, οι εκτιμώμενες αποδόσεις είναι 3,15 τόνοι ανά εκτάριο για το σιτάρι, 2,65 τόνοι ανά εκτάριο για το κριθάρι και 6,46 τόνοι ανά εκτάριο για το καλαμπόκι.
Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις