Κόρινθος: Μεγάλες ζημιές στις καλλιέργειες

Έγγραφο προς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με αφορμή τα σοβαρά προβλήματα που έχουν προκύψει στον πρωτογενή τομέα της Κορινθίας, λόγω του καιρού, έστειλε ο περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας.

Ο καύσωνας, το χαλάζι, η υγρασία, οι βροχές και οι ασθένειες, έχουν δημιουργήσει σοβαρό πρόβλημα στην παραγωγή των καλλιεργειών της περιοχής.

Το έγγραφο – ενημέρωση, κάνει λόγο, για ζημιές στα οινοποιήσιμα αμπέλια και στην Κορινθιακή σταφίδα.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η ζημιά, ανάλογα με την τοποθεσία, κυμαίνεται από 35 έως και 100 %.

Έχουν πληγεί, περισσότερο, οι καλλιέργειες στις ορεινές και ημιορεινές περιοχές της Σικυώνας (Στυμφαλία, Βελίνα, Μεγάλος Βάλτος, Κρυονέρι κλπ) και του δήμου Νεμέας.

Επίσης, όπως τονίζει η ανακοίνωση, έχουν γίνει ζημιές και στα αλώνια αποξήρανσης της σταφίδας (Κορινθιακή και Σουλτανίνα), παρασύροντας, τόσο την απλωμένη σταφίδα, όσο και τα προστατευτικά υλικά κάλυψης (πανιά κλπ).

Στις επιτραπέζιες ποικιλίες (σουλτανίνα κλπ), το έγγραφο κάνει λόγο, για πολύ μεγάλη ζημιά. Αυτό, έχει ως αποτέλεσμα την μη διάθεση του προιόντος και την διακίνησή του προς τα χυμοποιεία, σε πολύ χαμηλές τιμές που δεν καλύπτουν τα καλλιεργητικά έξοδα. Τα προβλήματα εμφανίζονται σ’ όλες τις περιοχές που καλλιεργούνται οι επιτραπέζιες ποικιλίες. Έχουν πληγεί οι καλλιέργειες στο δήμο Σικυωνίων, στο δήμο Νεμέας και στους δήμους Βέλου – Βόχας, Κορινθίων και Ξυλοκάστρου – Ευρωστίνης.

Στα κηπευτικά, αναφέρει το έγγραφο, η ζημιά, ανάλογα με την τοποθεσία, φτάνει στο 109 % (έχουν πληγεί οι καλλιέργειες σε περιοχές του δήμου Σικυωνίων).

Στα σιτηρά, υπήρξε πλάγιασμα των φυτών, με αποτέλεσμα την μείωση της παραγωγής. Στα μήλα και στα αχλάδια, η ζημιά, ανάλογα με το μέρος, φτάνει στο 100 %. Έχουν πληγεί καλλιέργειες σε περιοχές του δήμου Σικυωνίων και του δήμου Ξυλοκάστρου – Ευρωστίνης.

Τέλος, στους ελαιώνες της Κορινθίας, την περίοδο της ανθοφορίας και της καρπόδεσης, οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες και οι συνεχείς βροχές στις υπόλοιπες περιοχές, έχουν ως αποτέλεσμα, την ακαρπία, την ατελή γονιμοποίηση και την καρπόπτωση.

Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι ο μηδενισμός, σχεδόν της παραγωγής, σε μεγάλο μέρος της Κορινθίας, άρα και η μείωση της παραγωγής λαδιού για φέτος. Αλλά και όπου υπήρχε καρποφορία, η τελευταία χαλαζόπτωση, προξένησε ζημιές, που αγγίζουν, σε κάποιες περιοχές το 100 %,

Το έγγραφο του Παναγιώτη Νίκα, αναφέρει, ότι, ζημιές έχουν σημειωθεί, στο φυτικό κεφάλαιο, σε υποστυλώσεις και σε δίκτυα άρδευσης.

Όπως, έγινε γνωστό, η διαδικασία οριοθέτησης των πληγεισών περιοχών και της κήρυξης αυτών, σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, προχωρά.
 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις