Μια σειρά μέτρων που θα διασφαλίζουν τον γαλλικό κτηνοτροφικό τομέα που έχει πληγεί από την κρίση, και στοχεύει να ανακτήσει τη χαμένη του κυριαρχία, παρουσίασε ο Γάλλος υπουργός Γεωργίας Marc Fesneau.
Επισκεπτόμενος την Τρίτη τη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής για την κτηνοτροφία κοντά στο Clermont-Ferrand, ο Fesneau μίλησε σε εκπροσώπους των κτηνοτρόφων και του κλάδου για να δείξει την υποστήριξή του σε έναν τομέα που εξακολουθεί να αντιμετωπίζει σημαντικές δυσκολίες.
«Ο στόχος είναι να ανακτήσουμε τη διατροφική μας κυριαρχία, την οποία χάσαμε τις τελευταίες δεκαετίες», δήλωσε ο Fesneau και πρόσθεσε: «Δεν είμαστε πλέον κυρίαρχοι σχεδόν σε όλους τους τομείς της κτηνοτροφίας».
Από το σύνολο του κρέατος που καταναλώνεται σήμερα στη Γαλλία, σχεδόν το 30% εισάγεται. Παράλληλα, η Γαλλία έχει χάσει 800.000 αγελάδες μέσα σε επτά χρόνια.
Στην ομιλία του προς τους φορείς του κτηνοτροφικού κλάδου, ο Fesneau παρουσίασε διάφορα μέτρα, συμπεριλαμβανομένου ενός επικοινωνιακού σχεδίου για την αποκατάσταση της εικόνας της κτηνοτροφίας.
«Οι παραγωγοί θέλουν να αναγνωριστεί ο ρόλος τους στην υπεράσπιση της κυριαρχίας, αλλά και στην αποθήκευση άνθρακα στα λιβάδια, στο άνοιγμα των τοπίων, στη διατήρηση της βιοποικιλότητας κ.λπ.», τόνισε.
«Χρειαζόμαστε την κτηνοτροφία, χρειαζόμαστε τους κτηνοτρόφους», πρόσθεσε.
Ο Fesneau τόνισε επίσης τη σημασία των εισοδημάτων των αγροτών, καλώντας τον κλάδο να εμπιστευτεί τους νέους νόμους που στοχεύουν στην πιο δίκαιη πληρωμή των αγροτών και στην προστασία τους από τους διανομείς και τους παραγωγούς, παρόλο που ο ετήσιος πληθωρισμός για τα τρόφιμα έφτασε στο πολύ υψηλό 9,6% τον Σεπτέμβριο.
«Οι αγρότες δεν πρέπει να είναι η μεταβλητή προσαρμογής για τις στρατηγικές των μεγάλων ομίλων», είπε.
Υποσχέθηκε επίσης «φορολογικά μέτρα», όπως φορολογικές πιστώσεις, και δήλωσε ότι άλλα φορολογικά μέσα θα βοηθήσουν τους αγρότες, ιδίως τους κτηνοτρόφους, να αγοράσουν τις εκμεταλλεύσεις τους.
Όσον αφορά την εναρμόνιση του τομέα με τους κλιματικούς στόχους της ΕΕ, ο Fesneau επιβεβαίωσε ότι μέρος των κονδυλίων που προορίζονται για την απαλλαγή της βιομηχανίας από τον άνθρακα θα χρησιμοποιηθεί για την ενθάρρυνση λιγότερο ρυπογόνων πρακτικών.
«Πρέπει να στηρίξουμε τους κτηνοτρόφους σε μια στρατηγική απαλλαγής από τον άνθρακα […] Η μετάβαση δεν είναι κάτι που πρέπει να κάνουμε εναντίον τους. Είναι κάτι που πρέπει να κάνουμε μαζί τους», δήλωσε ο Fesneau.
Επιζωοτική αιμορραγική νόσος
Ενώ η μεγαλύτερη συνάντηση του κτηνοτροφικού κλάδου βρισκόταν σε εξέλιξη στο Clermont-Ferrand, η Γαλλία ανέφερε το πρώτο ίχνος της επιζωοτικής αιμορραγικής νόσου (EHD). Μέχρι στιγμής, έχουν σημειωθεί 19 κρούσματα σε βοοτροφικές εκμεταλλεύσεις στη νοτιοδυτική Γαλλία.
Ενώ η Γαλλία αναγκάστηκε να αναστείλει τις εξαγωγές της για αρκετές ημέρες, ο Fesneau επιβεβαίωσε ότι το εμπόριο με δύο από τους κύριους εισαγωγείς γαλλικών βοοειδών ανακάμπτει σιγά-σιγά. Παράλληλα, η Ισπανία εισάγει τώρα από τη Γαλλία, ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη συζητήσεις με την Ιταλία.
«Είμαι αρκετά αισιόδοξος για τα θέματα αυτά», δήλωσε.
Με την κλιματική αλλαγή να αποτελεί διαρκή απειλή για τον τομέα, ο Fesneau ανακοίνωσε επίσης τη δέσμευση της Γαλλίας για την εξάλειψη των ασθενειών του ζωικού κεφαλαίου στο μέλλον, με 20 εκατομμύρια ευρώ για την προώθηση πρακτικών πρόληψης.
Μεταξύ 2005 και 2020, ο αριθμός των εξειδικευμένων κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων στην Ευρώπη μειώθηκε κατά 45%, ενώ ο αριθμός των μικτών εκμεταλλεύσεων μειώθηκε κατά 60%.
Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις