Υπάρχουν δύο εποχές με τις πατάτες

«Υπάρχουν δύο εποχές με τις πατάτες», είπε ο Bill Orr. «Η καλλιεργητική περίοδος και η περίοδος αποθήκευσης. Ενώ οι πατάτες συχνά περνούν περισσότερο χρόνο στην αποθήκευση παρά στο χωράφι, είναι ένας τομέας που παραβλέπεται, ειδικά όσον αφορά τη βιωσιμότητα».

Η Potato Sustainability Alliance (PSA) εργάζεται για τη βελτίωση της βιωσιμότητας στο αγρόκτημα αντιμετωπίζοντας ζητήματα όπως η προετοιμασία του εδάφους, η φύτευση, η άρδευση και η συγκομιδή. Όλο και περισσότερο, η ιστορία βιωσιμότητας των πατατών είναι εστιάζοντας στην αποθήκευσηe.

Η Orr είναι ο τεχνικός αντιπρόσωπος του Καναδά με την 1,4 Group, μια εταιρεία ποιότητας αποθήκευσης πατάτας. Ο Όμιλος 1,4 είναι μέλος της PSA και ένα εξαιρετικό παράδειγμα του πώς ο οργανισμός συνεργάζεται για την αύξηση της ευαισθητοποίησης και την υιοθέτηση μεθόδων βιώσιμης αποθήκευσης σε αγροκτήματα της Βόρειας Αμερικής.

Από τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και τη χρήση ενέργειας μέχρι την πίστωση στους αγρότες για βήματα προς τη βιωσιμότητα, η Orr βλέπει ευκαιρίες να αποκομίσει οικονομικά και περιβαλλοντικά οφέλη με αποτελεσματική αποθήκευση.

Καθάρισε τον αέρα

Ο σωστός εξαερισμός είναι απαραίτητος για την επιβίωση των πατατών στην αποθήκευση.

«Μπορείτε να φέρετε καλές πατάτες στην αποθήκευση και μπορεί γρήγορα να χαλάσουν», είπε ο Orr. «Αλλά δεν μπορείς να φέρεις κακές πατάτες και να τις κάνεις καλές».

Η ανακύκλωση του αερίου διοξειδίου του άνθρακα που μπορεί να αποχρωματίσει τις πατάτες είναι απαραίτητη. Ενώ τα παραδοσιακά συστήματα διατηρούν τις πατάτες, ο Orr είπε ότι κάποια σύγχρονη τεχνολογία εξαερισμού μπορεί να εξάγει διοξείδιο του άνθρακα χωρίς τη συνεχή χρήση μεγάλων ανεμιστήρων.

Ορισμένα συστήματα μπορούν να επαναχρησιμοποιήσουν τον αέρα, ενώ άλλα εξαερίζουν τμήματα ενός κάδου για να μειώσουν το ενεργειακό κόστος και τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις.

Εξοικονόμηση ενέργειας

Οι εγκαταστάσεις της Βόρειας Αμερικής λειτουργούν τακτικά με ανεμιστήρες υψηλής ταχύτητας για να διατηρήσουν ένα ιδανικό περιβάλλον αποθήκευσης για τις πατάτες. Αλλά το κόστος διατήρησης των θαυμαστών σε λειτουργία μπορεί να αυξηθεί, ειδικά κατά τις περιόδους υψηλής ζήτησης ενέργειας. «Όταν οι τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος αρχίσουν να αυξάνονται στη Βόρεια Αμερική, όπως και σε άλλα μέρη του κόσμου, θα αρχίσουμε να βλέπουμε ότι οι εγκαταστάσεις αποθήκευσης πρέπει να μειώνουν την κατανάλωση ενέργειας», είπε ο Orr.

Σε περιοχές υψηλού ηλεκτρικού κόστους όπως το Οντάριο, ο Orr είπε ότι οι φάρμες επενδύουν σε βιώσιμες πηγές ενέργειας, όπως η ηλιακή ενέργεια ως εναλλακτική λύση. Μια άλλη επιλογή είναι οι ελεγκτές κίνησης μεταβλητής ταχύτητας για τη ρύθμιση της ροής του αέρα και της ταχύτητας του ανεμιστήρα.

Μια ερευνητική μελέτη του Πανεπιστημίου του Αϊντάχο διαπίστωσε ότι η διατήρηση σταθερής χαμηλής ροής αέρα κατά τις περιόδους διατήρησης μπορεί να εξοικονομήσει έως και 33% στο κόστος ενέργειας του ανεμιστήρα για πατάτες που αποθηκεύονται για 60 ημέρες και έως και 45% εξοικονόμηση ενέργειας για πατάτες που αποθηκεύονται για περισσότερες από 125 ημέρες.

Η υγρασία βοηθάει

Οι ελεγκτές VSD μπορούν επίσης να ελαχιστοποιήσουν την απώλεια συρρίκνωσης στην αποθήκευση. Ο υπερβολικός εξαερισμός μπορεί να στεγνώσει τις πατάτες, γι' αυτό η σταθερή κυκλοφορία του αέρα είναι απαραίτητη για τη διατήρηση των επιπέδων σχετικής υγρασίας από 95% έως 99%.

Η ερευνητική μελέτη του Αϊντάχο διαπίστωσε ότι η λειτουργία των ανεμιστήρων εγκατάστασης αποθήκευσης σε διαφορετικές ταχύτητες είχε ως αποτέλεσμα 0.4% έως 1.7% λιγότερη απώλεια συρρίκνωσης από τη διατήρηση σταθερής ταχύτητας. Η μείωση μεταφράζεται σε 20,000-80,000 $ εισόδημα για μια εγκατάσταση αποθήκευσης 100,000 εκατοντάδων βαρών.

Μια άλλη πτυχή του ελέγχου της υγρασίας που επηρεάζει τη συρρίκνωση είναι το μέγεθος των σωματιδίων του νερού. Ο Orr είπε ότι είναι σημαντικό το σωστό μέγεθος σωματιδίων με αξιόπιστο, αποτελεσματικό εξοπλισμό. Οι υγραντήρες ή οι υγραντήρες εξάτμισης, οι υπερηχητικές συσκευές ομίχλης και τα ρυθμιζόμενα ακροφύσια ομίχλης με υποβοήθηση αέρα είναι εμπορικές επιλογές που μπορούν να βελτιώσουν τη βιωσιμότητα και να διατηρήσουν τις πατάτες.

«Ένα ποιοτικό σύστημα θα κάνει το κατάλληλο μέγεθος των σωματιδίων του νερού», είπε ο Orr. "Το μεγαλύτερο

όσο το μέγεθος των σωματιδίων, τόσο περισσότερα θα πέφτουν σε ανεξάρτητο νερό στο έδαφος, γι' αυτό είναι απαραίτητο να έχουμε τα συστήματα αποθήκευσης κατάλληλα βαθμονομημένα για να διατηρούν την απόδοση».

Εμπορευματοποιημένα απόβλητα

Με παγκόσμια έμφαση στη μείωση της σπατάλης τροφίμων, ο Orr είπε ότι οι εγκαταστάσεις αποθήκευσης μπορούν να εξετάσουν βιώσιμους τρόπους ανακύκλωσης ή επαναχρησιμοποίησης της περίσσειας πατάτας. Για παράδειγμα, εργάστηκε σε μια επιχείρηση στην Αλμπέρτα που διαθέτει αναερόβιο χωνευτήρα και ανέπτυξε μια εγκατάσταση βιοαερίου για τη μετατροπή των απορριμμάτων σε ενέργεια.

Ο Orr ανέφερε επίσης την αγορά αφυδατωμένης πατάτας ως μια αναδυόμενη επιλογή για την επαναχρησιμοποίηση των απορριμμάτων πατάτας. Σύμφωνα με το Fortune Business Insights, η παγκόσμια αγορά αφυδατωμένης πατάτας αποτιμήθηκε στα 5.7 δισεκατομμύρια δολάρια το 2022 και αναμένεται να αυξηθεί στα 8.9 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το 2029.

«Η αφυδατωμένη αγορά αυξάνεται καθώς

ένας τρόπος χρήσης πατατών χαμηλότερης ποιότητας με παραγωγικό τρόπο», σημείωσε ο Orr. «Περιμένω μεγάλη ώθηση για τη μείωση των απορριμμάτων και οι αγρότες θα πρέπει να έχουν μεγαλύτερη επίγνωση του πόσα απόβλητα βγαίνουν από την αποθήκευση και πού πηγαίνουν».

Βασικά οφέλη

Η εμφάνιση προγραμμάτων αναγεννητικής γεωργίας δίνει κίνητρα για τη συμμετοχή των αγροτών. Ο Orr θεωρεί ότι η περίοδος αποθήκευσης πατάτας μπορεί να είναι ένας τομέας που πιστώνει τους παραγωγούς για την επίτευξη σημείων αναφοράς βιωσιμότητας.

«Παρακολουθώντας τη χρήση ενέργειας και τις εκπομπές αερίων θερμοκηπίου από την αποθήκευση σήμερα, οι αγρότες μπορούν να θέσουν αυτές τις βασικές γραμμές και να επωφεληθούν από τις μειώσεις στο μέλλον», είπε. «Οι μειώσεις στη χρήση ηλεκτρικής ενέργειας και η ποσότητα των απορριμμάτων που ανακυκλώνετε ή μεταπωλείτε είναι δύο μετρήσεις που αξίζει να παρακολουθήσετε για να καθοριστεί μια βασική γραμμή».

Η συλλογή δεδομένων και η αξιοποίηση των πιστώσεων αποθήκευσης πατάτας εποχής θα είναι μια σταδιακή διαδικασία, είπε ο Orr, αλλά αξίζει τον κόπο για λειτουργίες που μπορούν να απεικονίσουν τα μακροπρόθεσμα οφέλη μιας βραχυπρόθεσμης επένδυσης.

«Θα χρειαστεί προσπάθεια και δέσμευση, αλλά έχω μια φάρμα που ήταν πρόθυμη να ξοδέψει περίπου τετραπλάσια χρήματα για αποθήκευση επειδή ήθελε να εξαλείψει τα αέρια που καταστρέφουν το όζον (CFC) που θα μπορούσαν να μολύνουν τις εγκαταστάσεις τους και να επηρεάσουν τη μελλοντική παραγωγή», είπε.

Συνεργατική συνομιλία

Ενώ ορισμένοι προοδευτικοί παραγωγοί πατάτας είναι μπροστά από την καμπύλη με βιώσιμες μεθόδους αποθήκευσης, ο Orr είπε ότι η συνεργασία και η ηγεσία θα είναι το κλειδί για την ευρύτερη υιοθέτηση. Ελπίζει ότι οι αγρότες και τα ενδιαφερόμενα μέρη της βιομηχανίας θα ξεκινήσουν και θα διαμορφώσουν τη συζήτηση για τη βιωσιμότητα της αποθήκευσης και όχι για τη ρύθμιση του κινδύνου.

«Ο λόγος που μπήκα στην PSA ήταν για να συνεχιστεί η συζήτηση για τη βιωσιμότητα στην περίοδο αποθήκευσης πατάτας», τόνισε ο Orr. «Λέω στους αγρότες μόλις μαζέψετε πατάτες, όλα έχουν να κάνουν με την ελαχιστοποίηση της απώλειας. Η αξία καθορίζεται από το πόσο επιτυχώς μπορείτε να αποθηκεύσετε αυτές τις πατάτες κατά τη διάρκεια της δεύτερης σεζόν."

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις