Σχεδόν 100 τρακτέρ και αγροτικά μηχανήματα έχουν συγκεντρωθεί στον κόμβο Πλατυκάμπου – Αγιάς με τους αγρότες να διεκδικούν τη λήψη ουσιαστικών μέτρων στήριξης και αποκατάστασης αλλά και αποζημιώσεις για τις ζημιές που προκάλεσαν οι δυο θεομηνίες που έπληξαν τη περιοχή της Θεσσαλίας το προηγούμενο διάστημα.
Οι παραγωγοί βρίσκονται σε απόγνωση καθώς είδαν σε διάστημα μόλις 3 εβδομάδων τα χωράφια τους να καταστρέφονται από τις πλημμύρες, προκαλώντας ανυπολόγιστες συνέπειες όχι μόνο για τη φετινή χρονιά αλλά και για τα επόμενα χρόνια.
Όπως ανέφεραν αγρότες στο Agrocapital «δεν πρόκειται για απλές καταστροφές, που χάθηκε μια χρονιά, όπως έχει γίνει ξανά στο παρελθόν. Οι πλημμύρες “κατέβασαν” φερτά υλικά στα χωράφια μας κάνοντας ακόμη πιο δύσκολη να καλλιεργηθούν τις επόμενες χρονιές».
Παράλληλα υπογράμμισαν πως «Πρόκειται για ολοκληρωτική καταστροφή σε χιλιάδες στρέμματα, τα οποία για να καλλιεργηθούν ξανά χρειάζεται να ληφθούν συνδυασμένα μέτρα, καθώς εκτός των ζημιών που προκλήθηκαν στα εδάφη, πολλοί συνάδερφοι έχασαν μεγάλο μέρος των γεωργικών τους μηχανημάτων και εξοπλισμών».
Στη Θεσσαλία ο Ευρωπαίος Επίτροπος Γεωργίας, Γ. Βοιτσεχόφσκι
Στο μεταξύ, στη Θεσσαλία μαζί με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρη Αυγενάκη και τον υφυπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστο Τριαντόπουλο βρίσκεται ο Επίτροπος Γεωργίας της Ε.Ε., Γιάνους Βοϊτσεχόφσκι.
Ο κ. Βοϊτσεχόφσκι πέταξε πάνω από τις πλημμυρισμένες εκτάσεις και διαπίστωσε το μέγεθος των καταστροφών που προκάλεσαν οι δυο θεομηνίες.
«Όπως είναι η κατάσταση ελπίζουμε να ακούσουμε καλά νέα από τον Ευρωπαίο Επίτροπο. Νέα τα οποία θα λύνουν τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί στη Θεσσαλία» είπαν στο Agrocapital αγρότες.
«Όλες οι παραγωγές έχουν χαθεί και ζητάμε να αποζημιωθούν στο μέγιστο, να παγώσουν και να διαγραφούν τα χρέη των αγροτών προς τις τράπεζες και τα δημόσια ταμεία» βρίσκονται μεταξύ των αιτημάτων τους καθώς όπως σημειώνουν «Ουδέποτε έγινε τέτοια καταστροφή, ειδικά στην πιο παραγωγική γεωργική περιοχή της χώρας».
Και προσθέτουν «αυτό που θέλουμε για να ορθοποδήσουμε, είναι να επιστραφεί στη Θεσσαλία για μια χρονιά το θεσσαλικό αγροτικό ΑΕΠ. Ένα ποσό που σύμφωνα με εκτιμήσεις φτάνει τα 6-7 δις. ευρώ για να καλυφθούν οι μεγάλες ανάγκες που έχουν δημιουργηθεί».
Σύμφωνα με τους αγρότες πολλοί είναι αυτοί που θα δουν τα χωράφια τους μετά από χρόνιας μιας και βρίσκνται κάτω από το νερό, ενώ ζημιές έχουν υποστεί και τα σπίτια τους.
«Η Ευρώπη και το ελληνικό κράτος θα πρέπει να δώσουν δείγματα γραφής στη Θεσσαλία, σε ό,τι αφορά τις αποζημιώσεις για τις ζημιές που έχουν γίνει» υπογράμμισαν.
Σήμερα οι ανακοινώσεις με τα νέα μέτρα στήριξης των αγροτών της Θεσσαλίας
Παράλληλα, σύμφωνα με πηγές από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σήμερα αναμένεται να ανακοινωθούν και τα πρώτα μέτρα αρωγής για το σύνολο του αγροτικού κόσμου στη Θεσσαλία που επλήγη.
Επιπλέον, από πλευράς ΥΠΑΑΤ θα ανακοινωθεί και μια σειρά θεματικών ξεχωριστών ημερίδων για τα προϊόντα που έχουν πληγεί.
Μεταξύ άλλων αυτές θα αφορούν τους κτηνοτρόφους, το βαμβάκι, το καλαμπόκι όπου και θα πραγματοποιηθούν συζητήσεις αναφορικά με τα μέτρα αποκατάστασης και ενίσχυσης των πληττόμενων παραγωγών.
Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις