Η πρόσφατα διευρυμένη ομάδα των BRICS έχει δει το μερίδιο της παγκόσμιας προσφοράς πετρελαίου να αυξάνεται σε ετήσια βάση.
Οι BRICS ελέγχουν πλέον το 40,9% της παγκόσμιας προσφοράς πετρελαίου, εξάγοντας εκατομμύρια βαρέλια σε άλλες χώρες κάθε χρόνο, σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις της OilPrice.
Η παραγωγή πετρελαίου της Ρωσίας αυξήθηκε κατά 1,8% φέτος, παρά τις κυρώσεις των ΗΠΑ.
Η παραγωγή πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας αυξήθηκε κατά 10,8%, ενώ η Κίνα είδε αύξηση κατά 2,9% το ίδιο έτος.
Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Ιράν αύξησαν επίσης την παραγωγή τους κατά 10,4% και 4,6% αντίστοιχα.
Αυτά τα στατιστικά στοιχεία δείχνουν προφανώς ότι οι BRICS έχουν τη δυνατότητα να κυριαρχήσουν στον τομέα του πετρελαίου τα επόμενα χρόνια – και να αποκτήσουν τη δυνατότητα καθορισμού των τιμών.
Το μερίδιο των εξαγωγών πετρελαίου από τα μέλη BRICS μεταξύ του έτους 2022-2023:
Σαουδική Αραβία – 12,9%
Ρωσία: 11,9%
Κίνα: 4,4%
ΗΑΕ: 4,3%
Ιράν: 4,1%
Βραζιλία: 3,3%
Εάν τα μέλη της ομάδας των BRICS αποφασίσουν να ξεφορτωθούν το δολάριο και να δεχτούν τοπικά νομίσματα για το εμπόριο πετρελαίου αυτό θα σημάνει σημαντικές απώλειες για το αμερικανκό νόμισμα.
Το δολάριο θα μπορούσε να χάσει ζήτησή στις διεθνείς αγορές και να καταστεί λιγότερο ελκυστικό για τους διεθνείς επενδυτές δυσχεραίνοντας τη δυνατότητα των ΗΠΑ να χρηματοδοτήσουν τα δημοσιονομικά ελλείμματά τους τα οποία διογκώνοντα επικίνδυνα…
Η εξέλιξη θα επηρεάσει άμεσα την οικονομία των ΗΠΑ, η οποία θα μπορούσε τελικά να οδηγήσει σε πληθωριστικό σοκ και μαζική ανεργία.
Διακανονισμοί των συναλλαγών σε εναλλακτικά νομίσματα
Φανταστείτε ένα σενάριο όπου τα μεγάλα πετρελαιοπαραγωγικά κράτη, ως μέρος του διευρυμένου συνασπισμού BRICS, επιλέγουν να χρησιμοποιούν τα δικά τους νομίσματα ή άλλα διεθνή νομίσματα για την τιμολόγηση και τον διακανονισμό συναλλαγών πετρελαίου, επισημαίνει σε ανάλυσή του το Bloomberg.
Αυτό θα σήμαινε ένα θεμελιώδη μετασχηματισμό στο μηχανισμό του παγκόσμιου εμπορίου πετρελαίου.
Θα μπορούσε να μειώσει την ανάγκη για αυτές τις χώρες να διατηρούν τεράστια αποθέματα σε δολάρια και να τους παρέχει μεγαλύτερο έλεγχο στις συναλλαγές τους που σχετίζονται με το πετρέλαιο.
Επιπλέον, μια τέτοια αλλαγή θα μπορούσε να ενθαρρύνει και άλλα πετρελαιοπαραγωγά κράτη να ακολουθήσουν το παράδειγμά τους, μειώνοντας περαιτέρω τον ρόλο του δολαρίου στο εμπόριο ενεργειακών αγαθών.
Γεωπολιτικές επιπτώσεις στην ενεργειακή ασφάλεια
Τα γεωπολιτικά κίνητρα πίσω από αυτή την κίνηση δεν πρέπει να υποτιμηθούν, επισημαίνουν.
Δεν αφορά μόνο τα οικονομικά μεγέθη αφορά επίσης τους πολιτικούς ελιγμούς στο διεθνές γεωπολιτικό περιβάλλον και την ενεργειακή ασφάλεια.
Μειώνοντας την εξάρτηση από το δολάριο στο εμπόριο πετρελαίου, τα πετρελαιοπαραγωγικά κράτη στοχεύουν να αμυνθούν από τις πιθανές επιπτώσεις των οικονομικών κυρώσεων υπό τις Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες έχουν χρησιμοποιηθεί συχνά ως εργαλείο εξωτερικής πολιτικής.
Αυτή η διαφοροποίηση των διακανονισμών στις συναλλαγές στην παγκόσμια αγορά πετρελαίου θα μπορούσε να έχει βαθιές επιπτώσεις στην ενεργειακή ασφάλεια, καθώς τα κράτη επιδιώκουν να προστατεύσουν τα συμφέροντά τους και να μειώσουν την έκθεση σε εξωτερικές πιέσεις.
Ένα σύνθετο τοπίο αναδύεται
Ουσιαστικά, η επέκταση του ομίλου BRICS θα μπορούσε να ανοίξει το δρόμο για μια πιο πολύπλευρη και λιγότερο... δολαριοκεντρική παγκόσμια αγορά πετρελαίου και ενεργειακών αγαθών εν γένει.
Ενώ η πλήρης μετάβαση σε ένα σύστημα συναλλαγών εκτός δολαρίου μπορεί να μην είναι άμεση ή απλή, η εξέλιξη των διακανονισμών των συναλλαγών στο εμπόριο πετρελαίου σε τοπικά νομίσματα είναι μια τάση που αξίζει να παρακολουθηθεί.
Έχει τη δυνατότητα να αναδιαμορφώσει τη δυναμική του ενεργειακού τομέα, να επηρεάσει τις στρατηγικές των κρατών που παράγουν και καταναλώνουν πετρέλαιο και να εισαγάγει ένα νέο επίπεδο πολυπλοκότητας στη γεωπολιτική διάσταση των παγκόσμιων ενεργειακών αγορών, επισημαίνει στην ανάλυσή του το Blooomberg.
Πήγη: bankingnews.gr
Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις