Η αύξηση του πετρελαίου μας βάζει στο χείλος της καταστροφής δηλώνουν οι αγρότες
Αύξηση τιμών πετρελαίου
Στον αγροτικό τομέα της Ελλάδας, οι αγρότες δεν αρκούνται να δουλεύουν σκληρά, αλλά πρέπει να πληρώνουν και ακριβό πετρέλαιο για να λειτουργούν τα μηχανήματα τους. Η αύξηση του κόστους του πετρελαίου είναι μια ακόμη βαριά επιβάρυνση για τους αγρότες, που ήδη αντιμετωπίζουν μια σειρά από οικονομικές δυσκολίες.
Η αύξηση του κόστους του πετρελαίου θα έχει άμεσο αντίκτυπο στο κόστος παραγωγής των αγροτικών προϊόντων. Οι αγρότες θα πρέπει να πληρώσουν περισσότερα για να λειτουργήσουν τα μηχανήματα τους, γεγονός που θα οδηγήσει σε αύξηση των τιμών των προϊόντων τους.
Η αύξηση των τιμών των αγροτικών προϊόντων θα έχει αρνητικό αντίκτυπο τόσο στους καταναλωτές, όσο και στην ελληνική οικονομία. Οι καταναλωτές θα πρέπει να πληρώσουν περισσότερα για τα τρόφιμα τους, ενώ η ελληνική οικονομία θα χάσει ανταγωνιστικότητα σε διεθνές επίπεδο.
Οι αγρότες θα βρεθούν αντιμέτωποι με μια σειρά από προβλήματα, όπως μείωση των κερδών τους, μείωση της παραγωγής και ακόμη και έξοδος από την αγορά.
Η αύξηση του κόστους του πετρελαίου είναι μια ακόμη κρίση για τον αγροτικό τομέα της Ελλάδας.
Οι αγρότες στην Ελλάδα έχουν ήδη αντιμετωπίσει σημαντικές προκλήσεις τα τελευταία χρόνια, όπως η κλιματική αλλαγή, η οικονομική κρίση και η πανδημία COVID-19. Η αύξηση των τιμών του πετρελαίου αποτελεί μια ακόμη πρόκληση που θα μπορούσε να έχει σημαντικό αντίκτυπο στην αγροτική παραγωγή.
Πόλεμος Ισραήλ - Γάζας
Οι προβλέψεις της αγοράς για τις εξελίξεις των τιμών
Ο πόλεμος μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας έχει προκαλέσει ανησυχία στις αγορές ενέργειας, καθώς η σύγκρουση έχει αυξήσει τον κίνδυνο διαταραχής της προσφοράς πετρελαίου από τη Μέση Ανατολή.
Η μεγαλύτερη ανησυχία εστιάζεται στο ενδεχόμενο να συνδεθεί άμεσα το Ιράν με την επίθεση που έκανε η Χαμάς το περασμένο Σάββατο ή να εμπλακεί στον πόλεμο. Σε αυτή την περίπτωση, οι εξαγωγές πετρελαίου μίας από τις μεγαλύτερες παραγωγούς χώρες του κόσμου θα μειώνονταν και θα προκαλούσαν νέα μείωση της παγκόσμιας προσφοράς και έντονα ανοδική τάση των τιμών.
Το Ιράν είχε κρατηθεί έξω από τη σύγκρουση τις πρώτες ημέρες, κάτι που εξηγεί γιατί οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου δεν αυξήθηκαν παρά 2 έως 3 δολάρια το βαρέλι, δηλαδή περί τα 87-88 δολάρια το βαρέλι για το μπρεντ. Ωστόσο, η δήλωση του Ιρανού υπουργού Εξωτερικών την Παρασκευή ότι θα μπορούσε να ανοίξει νέο μέτωπο κατά του Ισραήλ, αν συνεχισθεί ο αποκλεισμός της Γάζας, προκάλεσε την άνοδο της τιμής του μπρεντ στα 89 δολάρια το μεσημέρι της ίδιας ημέρας.
Με την παγκόσμια αγορά πετρελαίου, όμως, να έχει έλλειμμα προσφοράς λόγω των μειώσεων στην παραγωγή από τις χώρες του ΟΠΕΚ+ - κυρίως από τη Σαουδική Αραβία και τη Ρωσία - είναι βέβαιο ότι οποιαδήποτε περαιτέρω σημαντική μείωση της προσφοράς θα προκαλούσε ανοδικές πιέσεις.
Από την άλλη πλευρά, ο πόλεμος ξέσπασε σε μία περίοδο που το ράλι των τιμών του πετρελαίου είχε ανακοπεί. Οι τιμές του μπρεντ ξεπέρασαν τα 95 δολάρια το βαρέλι, για να υποχωρήσουν την προηγούμενη εβδομάδα στα 84 δολάρια. Η πεποίθηση των επενδυτών ότι τα επιτόκια των μεγάλων κεντρικών τραπεζών θα μείνουν σε υψηλά επίπεδα για μεγάλο διάστημα, με συνέπεια η ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας να είναι πολύ αργή και αντίστοιχα και η αύξηση της ζήτησης αργού, ήταν αυτή που οδήγησε στην αναστροφή του ράλι.
Το ξαφνικό ράλι της Παρασκευής έγινε αισθητό μετά από δηλώσεις αξιωματούχων του Ιράν, μιας από τις μεγαλύτερες πετρελαιοπαραγωγές χώρες του ΟΠΕΚ+, ότι μπορεί να υπάρξει και νέο μέτωπο στον πόλεμο του Ισραήλ με τη Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, αυτή τη φορά στο βόρειο τμήμα της χώρας που βρίσκεται ο Λίβανος με δυνάμεις της Χεζμπολάχ οι οποίες πρόσκεινται στην Τεχεράνη. Αυτό ήταν αρκετό για να καταγραφεί ημερήσια άνοδος στις τιμές που ξεπέρασε το 5,5% στις αγορές των ΗΠΑ και της Ευρώπης.