Οι καταναλωτές σπάνια γνωρίζουν τη συμβολή των ζώων στη γη μας και τις θετικές πτυχές της βόσκησης.
Αντίθετα, η κτηνοτροφία συχνά θεωρείται ότι απλώς εκμεταλλεύεται τα εδάφη μας και ότι χρησιμοποιείται όλο και περισσότερη γη για την καλλιέργεια ζωοτροφών για τα ζώα, η οποία θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί καλύτερα για την καλλιέργεια φυτών για τους ανθρώπους.
Πρώτον, στην Ευρώπη, η γη που χρησιμοποιείται για τη γεωργία και τη βόσκηση ζώων έχει παραμείνει σχεδόν σταθερή τα τελευταία 60 χρόνια.
Δεύτερον, μεγάλο μέρος της γης που χρησιμοποιείται για τη βόσκηση ζώων δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί άμεσα για την καλλιέργεια καλλιεργειών.
Η συνολική γεωργική γη που χρησιμοποιείται σήμερα παγκοσμίως για την κτηνοτροφία είναι 2,5 δισεκατομμύρια εκτάρια, περίπου το 50% της παγκόσμιας γεωργικής έκτασης και περίπου το 20% της συνολικής γης στη Γη.
Η κτηνοτροφία λαμβάνει χώρα σε μεγάλες εκτάσεις γης, οι οποίες χρησιμοποιούνται κυρίως για τη βόσκηση και την καλλιέργεια ζωοτροφών.
Το μεγαλύτερο μέρος αυτής της έκτασης, που είναι 2 δισεκατομμύρια εκτάρια, αποτελείται από βοσκοτόπια που χρησιμοποιούνται από τα ζώα.
Άλλα 1,2 δισεκατομμύρια εκτάρια βοσκοτόπων δεν βόσκονται από τα ζώα επειδή είναι περιθωριακά, φτωχά ή σε μεγάλο υψόμετρο ή επειδή αποτελούνται από στέπες και θαμνώδη οικοσυστήματα.
Ωστόσο, αυτές οι ακατάλληλες για βόσκηση εκτάσεις παίζουν ενεργό ρόλο ως δεξαμενές άνθρακα για τη δέσμευση άνθρακα από την ατμόσφαιρα.
Από τα 2 δισεκατομμύρια εκτάρια βοσκοτόπων που χρησιμοποιούνται σήμερα από τα βοοειδή, περίπου 0,7 δισεκατομμύρια εκτάρια θα μπορούσαν δυνητικά να μετατραπούν σε καλλιεργήσιμες εκτάσεις για καλλιέργειες.
Τα υπόλοιπα 1,3 δισεκατομμύρια εκτάρια γης δεν μπορούν να μετατραπούν λόγω διαφόρων περιοριστικών παραγόντων, όπως το απόκρημνο έδαφος, το οριακό βάθος του εδάφους ή η πολύ σύντομη ανάπτυξη του βλαστικού κύκλου.
Για το λόγο αυτό, ο πιο παραγωγικός τρόπος αξιοποίησης αυτών των εκτάσεων είναι η παραγωγή ανθρώπινης τροφής μέσω της κτηνοτροφίας, ιδίως των μηρυκαστικών, όπως τα βοοειδή, τα βουβάλια, τα πρόβατα και οι κατσίκες.
Εκτός από τους βοσκότοπους, η κτηνοτροφία βασίζεται σε αρόσιμες εκτάσεις για καλλιέργειες για την παραγωγή ζωοτροφών και ζωοτροφών.
Η συνολική καλλιεργήσιμη γη που χρησιμοποιείται για ζωοτροφές είναι περίπου 0,55 δισεκατομμύρια εκτάρια, που αντιστοιχεί στο 40% της παγκόσμιας καλλιεργήσιμης γης για καλλιέργειες.
Οι περισσότερες από αυτές τις εκτάσεις χρησιμοποιούνται κυρίως για την καλλιέργεια δημητριακών για ανθρώπινη κατανάλωση.
Τα βοοειδή μπορούν να χρησιμοποιούν για ζωοτροφή συμπαράγωγα από την επεξεργασία ελαιούχων σπόρων ή υπολείμματα από τη συγκομιδή δημητριακών.
Τα ζώα καταναλώνουν επίσης το 20% της παγκόσμιας βιομάζας (δηλαδή 6 δισεκατομμύρια τόνους ξηρής ύλης ετησίως).
Στην πραγματικότητα, το 86% των ζωοτροφών αποτελείται κυρίως από φυτικά υλικά πλούσια σε κυτταρίνη, τα οποία δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν άμεσα ως τροφή από τον άνθρωπο, όπως το γρασίδι, ο σανός, τα υπολείμματα καλλιεργειών και τα συμπροϊόντα της επεξεργασίας καλλιεργειών.
Επιπλέον, τα μηρυκαστικά είναι εξαιρετικοί ανακυκλωτές χάρη στο πολύπλοκο, εξειδικευμένο πεπτικό τους σύστημα: μετατρέπουν μη βρώσιμες ινώδεις φυτικές ύλες, δύσπεπτες για τον άνθρωπο, σε ζωικές πρωτεΐνες υψηλής διατροφικής ποιότητας με όλα τα απαραίτητα αμινοξέα.
Στην ουσία, προϊόντα που διαφορετικά δεν θα χρησιμοποιούνταν και επομένως θα απορρίπτονταν ως απόβλητα, με πρόσθετες περιβαλλοντικές επιπτώσεις, μετατρέπονται σε θρεπτικό κρέας, γάλα και αυγά.
Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις