Χειμερινά σιτηρά: Με καλούς ρυθμούς η σπορά στην Ευρώπη


Οι χειμερινές φυτεύσεις δημητριακών προχωρούν με καλούς ρυθμούς στο μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης. Σε πολλές περιοχές, η φύτευση άρχισε λίγο αργότερα από το συνηθισμένο, λόγω της καθυστερημένης συγκομιδής των χειμερινών και καλοκαιρινών καλλιεργειών εξαιτίας των υπερβολικών βροχοπτώσεων. 

Στις περισσότερες περιοχές, αυτή η καθυστέρηση δεν προκαλεί ανησυχία καθώς υπάρχει ακόμη χρόνος για τη ολοκλήρωση της σποράς εντός του βέλτιστου χρονικού «παραθύρου», σύμφωνα με το Δελτίο Κατάστασης Καλλιέργειας (MARS Bulletin) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ωστόσο, αυτό δεν συμβαίνει στη Φινλανδία και την Εσθονία, όπου η χειμερινή σπορά σιτηρών θα πρέπει κανονικά να τελειώσει έως τα μέσα Οκτωβρίου. Οι βροχοπτώσεις έχουν προκαλέσει καθυστερήσεις, πρώτα στη συγκομιδή των προηγούμενων καλλιεργειών και τώρα στην προετοιμασία των χωραφιών και στη σπορά των χειμερινών σιτηρών. Η υπερβολική υγρασία του εδάφους θέτει σε κίνδυνο την ανάπτυξη των καλλιεργειών που έχουν ήδη φυτευτεί.

Το νότιο τμήμα της Ιρλανδίας αντιμετωπίζει παρόμοιους περιορισμούς, αλλά υπάρχει ακόμη αρκετός χρόνος για να ολοκληρωθεί η φύτευση εντός του κατάλληλου χρονικού πλαισίου.

Η βροχή προκάλεσε επίσης ορισμένες καθυστερήσεις στη Δανία και τη Σουηδία, αλλά οι γενικές συνθήκες είναι ευνοϊκές. Η φύτευση έχει ήδη ολοκληρωθεί σε μεγάλο βαθμό και αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του συνήθους χρονικού πλαισίου. Η εφαρμογή των καλλιεργειών ήταν θετική και σε αυτό βοήθησαν οι υψηλότερες θερμοκρασίες και οι επαρκείς βροχοπτώσεις.

Η φύτευση προχωρά όπως είχε προγραμματιστεί ή με μικρή καθυστέρηση στη Γαλλία, τη Γερμανία, το Βέλγιο, την Ολλανδία, το Λουξεμβούργο, την Πολωνία, την Τσεχία, την Αυστρία και τη Σλοβακία, καθώς και στο Ηνωμένο Βασίλειο, την Ουκρανία, τη Ρωσία και τη Λευκορωσία.

Αν και οι βροχοπτώσεις από τα τέλη Αυγούστου ήταν κάτω του μέσου όρου σε πολλές από αυτές τις περιοχές, οι συνθήκες υγρασίας του εδάφους ήταν κατάλληλες για την σπορά και την αρχική ανάπτυξη, χάριν στις άφθονες βροχοπτώσεις τον Αύγουστο και στις επακόλουθες βροχές που ακολούθησαν.

Στην Ουγγαρία η σπορά των χειμερινών δημητριακών προχωρά καλά, αν και απαιτείται βροχή για επαρκή βλάστηση, ειδικά στις κεντρικές και ανατολικές περιοχές της χώρας.

Στην ανατολική Ρουμανία και τη Βουλγαρία, το σκληρό και ξηρό χώμα έχει δυσχεράνει την προετοιμασία της σποράς. Η περίοδος χειμερινής φύτευσης δημητριακών μπορεί να ολοκληρωθεί εγκαίρως εάν πέσει επαρκής βροχή της επόμενες εβδομάδες. Απαιτούνται άφθονες βροχές σε αυτές τις περιοχές που πλήττονται από την ξηρασία για να μπορέσουν να φυτευτούν προτού φτάσει ο χειμώνας. 

Στη Σλοβενία και την Κροατία, η φύτευση χειμερινών καλλιεργειών έχει προχωρήσει μέχρι στιγμής με καλό ρυθμό. Οι συνθήκες βλάστησης είναι γενικά κατάλληλες, εκτός από ορισμένες περιοχές κατά μήκος των ουγγροσερβικών συνόρων, όπου τα χαμηλά επίπεδα υγρασίας του εδάφους είναι πιθανό να καθυστερήσουν τη βλάστηση. 

Στην Ισπανία, τη Πορτογαλία και τη βόρεια Ιταλία, η σπορά αρχίζει συνήθως στα μέσα Οκτωβρίου. Οι εδαφικές συνθήκες στις κύριες παραγωγικές περιοχές ήταν σε γενικές γραμμές επαρκείς για την προετοιμασία του σπόρου. Το έδαφος είναι επί του παρόντος ξηρό αλλά αναμένονται βροχές τις επόμενες ημέρες.

Υπάρχει ακόμη αρκετός χρόνος για σπορά, με το συνηθισμένο «παράθυρο», να μπορεί να πάρει παράταση έως και τις αρχές Δεκεμβρίου εάν χρειαστεί.

Τέλος, σε ό, τι αφορά τη χώρα μας, τη νότιο Ιταλία, την Κύπρο και την Τουρκία, το βέλτιστο παράθυρο σποράς δημητριακών ξεκινά εντός Νοεμβρίου.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις