Η αρχαία ελληνική μυθολογία έχει πολλά να μας διδάξει για τη σύγχρονη πραγματικότητα
Η αρχαία ελληνική μυθολογία έχει πολλά να μας διδάξει για τη σύγχρονη πραγματικότητα. Ένας από τους πιο ενδιαφέρον μύθους είναι αυτός που αναφέρεται στην κόπρο του Αυγεία. Ο βασιλιάς Αυγείας της Ήλιδας είχε πάνω από 2.000 βόδια, τα οποία επί τριάντα με σαράντα χρόνια δεν είχαν καθαριστεί. Το αποτέλεσμα ήταν να συσσωρευτούν βουνά από κόπρανα στους στάβλους, δημιουργώντας μια αφόρητη δυσοσμία.
Ο βασιλιάς των Μυκηνών Ευρυσθέας, ανέθεσε στον Ηρακλή το δύσκολο έργο του καθαρισμού. Θορυβημένος από την άθλια κατάσταση που επικρατούσε στους στάβλους του γειτονικού βασιλείου, ανέθεσε στον Ηρακλή το δύσκολο έργο του καθαρισμού. Όταν έφτασε στο παλάτι του Αυγεία και είδε από κοντά τη ζοφερή κατάσταση που επικρατούσε, του είπε ότι μπορεί να καθαρίσει τους στάβλους μέσα σε μια μέρα με αμοιβή το ένα δέκατο του αριθμού των βοδιών. Μάλιστα, πρότεινε για μάρτυρα τον γιο του Αυγεία, Φυλέα.
Έτσι ο Ηρακλής, ως ήρωας που ήταν και ως ευνοούμενος της θεάς Αθηνάς, αποφάσισε να πάρει το μεγάλο ρίσκο. Βρήκε λοιπόν την κατάλληλη τεχνική, χρησιμοποιώντας και τα νερά του Πηνειού, ώστε να παραδώσει τους στάβλους πεντακάθαρους.
Πράγματι, το πέτυχε μέσα στη συμφωνημένη προθεσμία, αλλά ο Αυγείας αρνήθηκε να εφαρμόσει τη συμφωνία. Διέταξε μάλιστα την εκτόπιση τόσο του Ηρακλή όσο και του μάρτυρα Φυλέα.
Ο μύθος αυτός μπορεί να μας βοηθήσει να κατανοήσουμε τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες στην Ελλάδα. Όπως ο Αυγείας, έτσι και ο ΟΠΕΚΕΠΕ και όχι μόνο, έχει αφήσει τον αγροτικό τομέα να παρακμάσει. Πλέον όμως έχει χάσει την εμπιστοσύνη που του είχαν δείξει οι αγρότες και φτάσαμε στο σήμερα όπου παρατηρείται πλήρης εγκατάληψη.
Αναπάντητα ερωτήματα αγροτών για τις πληρωμές του ΟΠΕΚΕΠΕ
Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το Οικολογικό Σχήμα 6, το οποίο απαιτεί την αγορά λογισμού. Οι παραγωγοί δεν γνωρίζουν ακόμα πού μπορούν να απευθυνθούν για την προμήθεια του απαραίτητου εξοπλισμού αλλά ούτε ποια είναι τα απαιτούμενα χαρακτηριστικά του.
Η καθυστέρηση στην έκδοση της εγκυκλίου έχει δημιουργήσει επιπλέον προβλήματα στους αγρότες, οι οποίοι θα έπρεπε να είχαν πάρει τις αποφάσεις τους για τις καλλιέργειές τους δύο μήνες πριν.
Η 31η Μαΐου ήταν η ημερομηνία που έπρεπε να είχαν ολοκληρωθεί οι δηλώσεις ΟΣΔΕ 2023, σύμφωνα με την εγκύκλιο που εκδόθηκε στις 20 Ιουλίου. Ωστόσο, οι δηλώσεις ξεκίνησαν τον Ιούνιο, με αποτέλεσμα οι παραγωγοί να μην έχουν επαρκή χρόνο για να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της νέας χρονιάς.
Η κατάσταση αυτή έχει προκαλέσει έντονη δυσαρέσκεια στους αγρότες, οι οποίοι ζητούν από τον ΟΠΕΚΕΠΕ να δώσει ξεκάθαρες απαντήσεις στα ερωτήματά τους και να προχωρήσει άμεσα στις πληρωμές των υπολοίπων από το 2022.
Οι αιτίες των προβλημάτων
Τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί με τις πληρωμές του ΟΠΕΚΕΠΕ οφείλονται σε μια σειρά από παράγοντες, όπως:
- Η έλλειψη αποτελεσματικής οργάνωσης και διοίκησης του Οργανισμού.
- Η έλλειψη επαρκούς προσωπικού για την υποστήριξη των αγροτών.
- Η συχνή αλλαγή των διαδικασιών και των προδιαγραφών, η οποία δυσκολεύει την κατανόηση των υποχρεώσεων των παραγωγών.
Οι επιπτώσεις των προβλημάτων
Τα προβλήματα αυτά έχουν αρνητικές επιπτώσεις στην ελληνική αγροτική παραγωγή, καθώς:
- Προκαλούν καθυστερήσεις στις πληρωμές των ενισχύσεων, με αποτέλεσμα οι παραγωγοί να αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες.
- Δημιουργούν αστάθεια και αβεβαιότητα στο αγροτικό τομέα.
- Αποθαρρύνουν τους νέους αγρότες από το να ασχοληθούν με την παραγωγή.
Επί δεκαετίες, οι αγρότες υποφέρουν από χαμηλές τιμές, γραφειοκρατία και έλλειψη στήριξης.
Η κατάσταση έχει γίνει πλέον αφόρητη. Οι αγρότες βρίσκονται σε οριακή κατάσταση και πολλοί από αυτούς αναγκάζονται να εγκαταλείψουν το επάγγελμα.
Η σημερινή ηγεσία πρέπει να αναλάβει να καθαρίσει την κόπρο του Αυγεία στον αγροτικό τομέα. Έχει λάβει μια σειρά μέτρων για τη στήριξη των αγροτών.
Είναι όμως αρκετά αυτά τα μέτρα για να καθαριστεί η κόπρος του Αυγεία;
Η απάντηση είναι όχι.
Χρειάζεται μια συνολική αναδιοργάνωση του αγροτικού τομέα. Η κυβέρνηση πρέπει να θέσει σε εφαρμογή ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για τη στήριξη των αγροτών.