Η αγορά σπόρων και φυτικής παραγωγής στην Αφρική και τη Μέση Ανατολή είναι σχετικά μικρή σε σύγκριση με την παγκόσμια αγορά, γράφει ο Allister Phillips της AgbioInvestor σε πρόσφατο τεύχος του AgriBusiness Global DIRECT.
Το 2021, η περιοχή αντιπροσώπευε μόνο το 5% της παγκόσμιας αξίας των εμπορεύσιμων σπόρων, λόγω των χαμηλών ποσοστών καλλιέργειας εμπορικά εμπορεύσιμων σπόρων.
Ωστόσο, ο τομέας των λαχανικών είναι ο πιο πολύτιμος στην περιοχή, αποτελώντας περισσότερο από το ήμισυ της αξίας των εμπορεύσιμων σπόρων. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι τα λαχανικά καλλιεργούνται συχνά για εξαγωγή σε ξένες αγορές, όπως η Ευρώπη.
Τα υψηλής αξίας λαχανικά που παράγονται από υβρίδια F1, τα οποία οδηγούν σε προβλέψιμη και ομοιόμορφη παραγωγή, απαιτούν υψηλότερες τιμές σε σύγκριση με τις μη υβριδικές ποικιλίες.
Οι κύριες αγορές για τους εμπορεύσιμους σπόρους στην περιοχή είναι η Τουρκία, η Αίγυπτος, το Ιράν, το Ισραήλ, η Αλγερία και το Μαρόκο, με την πλειονότητα της αξίας να προέρχεται από σπόρους λαχανικών.
Αν εξαιρεθούν τα λαχανικά, η πιο πολύτιμη καλλιέργεια μετά τα λαχανικά σε κάθε χώρα είναι ο αραβόσιτος στη Νότια Αφρική, ο ηλίανθος στην Τουρκία, το ρύζι στην Αίγυπτο και την Τανζανία και το ρύζι στη Νιγηρία.
Υπάρχουν δυνατότητες ανάπτυξης της αξίας στην περιοχή μέσω της αυξημένης χρήσης των εμπορικά πωλούμενων ποικιλιών και της υιοθέτησης γενετικά τροποποιημένων (ΓΤ) καλλιεργειών.
Επί του παρόντος, η Νότια Αφρική είναι ο κύριος μοχλός της καλλιέργειας ΓΤ στην περιοχή, με περισσότερο από το 90% των ΓΤ φυτεμένων εκτάσεων.
Άλλα κράτη της περιοχής, όπως το Σουδάν, η Αιθιοπία, η Κένυα και η Νιγηρία, έχουν επίσης αρχίσει να καλλιεργούν ΓΤ καλλιέργειες τα τελευταία χρόνια.
Στη Νότια Αφρική, ο ΓΤ αραβόσιτος είναι η πιο ευρέως καλλιεργούμενη καλλιέργεια, με ποσοστά υιοθέτησης που ξεπερνούν το 90% από το 2019. Στη χώρα καλλιεργούνται επίσης ΓΤ σόγια και βαμβάκι.
Η αξία της νοτιοαφρικανικής αγοράς ΓΤ σπόρων ήταν 270 εκατομμύρια δολάρια το 2017, με τον αραβόσιτο να αντιπροσωπεύει το μεγαλύτερο μέρος αυτής της αξίας.
Καθώς τα ποσοστά υιοθέτησης είναι ήδη υψηλά, η μελλοντική αύξηση της αξίας σε αυτούς τους τομείς καλλιεργειών θα προέλθει από τη μετάβαση σε υψηλότερης τιμής στοιβαγμένες γονιδιακές ποικιλίες ή από την εμπορική διάθεση νέων τεχνολογιών χαρακτηριστικών εισροών ή εκροών.
Στο Σουδάν παρατηρήθηκαν υψηλά ποσοστά υιοθέτησης του ΓΤ βαμβακιού, τα οποία έφτασαν το 98% της συνολικής έκτασης βαμβακιού της χώρας.
Η Αιθιοπία και η Κένυα έχουν επίσης αρχίσει να καλλιεργούν ΓΤ βαμβάκι, αλλά τα ποσοστά υιοθέτησης είναι ακόμη σχετικά χαμηλά. Η Νιγηρία βρίσκεται σε δοκιμαστικό στάδιο για το ΓΤ βαμβάκι και το αγριοκάρπιο.
Συνολικά, η περιοχή της Αφρικής και της Μέσης Ανατολής πλησιάζει το όριο της αξίας που προέρχεται από την περιοχή ΓΤ σπόρων.
Η αύξηση της αξίας μπορεί να επιτευχθεί μέσω της αύξησης των ποσοστών υιοθέτησης, της μετάβασης σε υβριδικές ΓΤ ποικιλίες, της καλλιέργειας καλλιεργειών με στοιβαγμένα γονίδια και της αξιοποίησης των χαρακτηριστικών εξόδου.
Επιπλέον, καθώς περισσότερες χώρες της περιοχής αναγνωρίζουν την πιθανή εξοικονόμηση κόστους και την ευκολία καλλιέργειας που προσφέρει η τεχνολογία ΓΤ, η εξάπλωση της τεχνολογίας σε άλλες χώρες είναι πιθανό να συμβάλει στην ανάπτυξη του τομέα των ΓΤ σπόρων στην περιοχή.
Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις