Απαγορεύει τα συνθετικά τρόφιμα η Ιταλία

Η Ιταλία πρόκειται να απαγορεύσει τα συνθετικά τρόφιμα, δήλωσε ο Ιταλός υπουργός Γεωργίας Francesco Lollobrigida σε εκδήλωση που διοργάνωσε το Ευρωπαϊκό Κόμμα Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών (ECR) και στην οποία συμμετείχε ο Επίτροπος Γεωργίας της ΕΕ Janusz Wojciechowski το Σαββατοκύριακο, καθιστώντας την Ιταλία την πρώτη χώρα στον κόσμο που θα κάνει κάτι τέτοιο.

Σύμφωνα με το euractiv.gr τη Δευτέρα αναμένεται να συζητηθεί στην κάτω βουλή του κοινοβουλίου νομοσχέδιο που θα απαγορεύει την παραγωγή, την εισαγωγή και την εμπορία τροφίμων που παράγονται σε εργαστήρια.

Η εκδήλωση που διοργανώθηκε από το ECR στο Κιλκένι της Ιρλανδίας, με τίτλο «Παραδόσεις και καινοτομία: Ένα συντηρητικό μέλλον για τους Ευρωπαίους αγρότες» φιλοξένησε κορυφαίους συντηρητικούς πολιτικούς που συζήτησαν τις προκλήσεις και τις ευκαιρίες που προκύπτουν από την ευρωπαϊκή ρύθμιση και συνεργασία για την κτηνοτροφία, τη γεωργία και την πράσινη οικονομία. Τόσο ό Ιταλός Υπουργός όσο και ο Επίτροπος Γεωργίας βέβαια συμμετείχαν εξ αποστάσεως.

«Η Ιταλία θα είναι το πρώτο έθνος που θα απαλλαγεί από τα συνθετικά τρόφιμα και θέλει να δώσει το παράδειγμα για το πώς μπορούν να ρυθμιστούν», δήλωσε ο Ιταλός Υπουργός Lollobrigida (Fratelli d’Italia/ECR), μέσω βίντεο κλήσης στην εκδήλωση του ECR.

«Επιλέξαμε την αρχή της προφύλαξης […] Η ποιότητα των τροφίμων είναι θεμελιώδης και δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε σε μια κοινωνία διαιρεμένη στα δύο, με ποιοτικά τρόφιμα που θα παράγονται μόνο για μια πλούσια ελίτ. Είμαστε πεπεισμένοι ότι όλοι πρέπει να μπορούν να τρώνε καλά», πρόσθεσε ο υπουργός.

Με τη θέση του Lollobrigida συμφώνησε σε μεγάλο βαθμό ο Ευρωπαίος Επίτροπος Γεωργίας, Janusz Wojciechowski (PiS/ECR) κατά τη διάρκεια του ανοιχτού τους διαλόγου, αναφέρει το euractiv.gr.

«Ως Επίτροπος, είμαι υπέρ της παραδοσιακής γεωργίας, προστατεύω πολύ έντονα τα φυσικά προϊόντα. Το σύστημα επισήμανσης δεν εξαρτάται από εμένα, αλλά προσπαθώ να προστατεύσω την παράδοση», εξήγησε ο Wojciechowski.

«Το συνθετικό κρέας δεν είναι κρέας, το συνθετικό γάλα δεν είναι γάλα. Υπερασπίζομαι το φυσικό προϊόν και η χρήση του ονόματος του φυσικού προϊόντος για το συνθετικό, κατά τη γνώμη μου, δεν είναι βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση», πρόσθεσε, επισημαίνοντας ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διαθέτει περισσότερα από 6 δισεκατομμύρια ευρώ για τη στήριξη της καλής μεταχείρισης των ζώων και, γενικότερα, της παραδοσιακής γεωργίας.

Ωστόσο, το γεωργικό μοντέλο που προτείνουν οι Συντηρητικοί έρχεται σε ανοιχτή αντίθεση με αυτό που έχει υιοθετήσει η ΕΕ, το οποίο, σύμφωνα με τους Fratelli d’Italia, είναι υπερβολικά γραφειοκρατικό και ανίκανο να αντιμετωπίσει τις νέες προκλήσεις που πιέζουν την ήπειρο.

«Οι αγρότες, οι κτηνοτρόφοι και οι αλιείς κινδυνεύουν να πληρώσουν πολύ υψηλό τίμημα για τις ιδεολογικές τρέλες που κρύβονται πίσω από την Πράσινη Συμφωνία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία τιμωρεί τους παραγωγούς με στόχους μείωσης των εκπομπών που θα οδηγήσουν μόνο σε λιγότερη παραγωγή τροφίμων», εξήγησε ο ευρωβουλευτής Carlo Fidanza, επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Fratelli d’Italia στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

«Η μικρότερη παραγωγή τροφίμων θα αντικατασταθεί μεσοπρόθεσμα μόνο με περισσότερες εισαγωγές από χώρες που δεν πληρούν τα πρότυπα βιωσιμότητας και ποιότητας ή με εργαστηριακά προϊόντα για τα οποία δεν έχουμε καμία βεβαιότητα», πρόσθεσε.

Για να ανατρέψει το σύστημα, το κόμμα του ECR πρέπει να τα πάει καλά στις ευρωεκλογές του Ιουνίου 2024 και να βρει συμμάχους για να σχηματίσει μια εναλλακτική πλειοψηφία της αριστεράς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

«Μετά τις επόμενες εκλογές, υπολογίζουμε ότι θα έχουμε ένα όλο και πιο ισχυρό ECR στις Βρυξέλλες», πρόσθεσε ο Fidanza.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις