Αναπτύσσονται προγράμματα για να ωθήσουν τους νέους σε αγροτικές περιοχές
Κατά τη διάρκεια της Πολιτιστικής Επανάστασης, o -έφηβος τότε- Xi Jinping στάλθηκε στην ύπαιθρο, όπου πέρασε χρόνια στα τέλη της δεκαετίας του 1960 και στις αρχές της δεκαετίας του 1970 μοχθώντας σε αγροκτήματα και διαβάζοντας βιβλία σε μια σπηλιά.
Μισό αιώνα αργότερα, ο ηγέτης της Κίνας θέλει περισσότεροι νέοι να ακολουθήσουν το παράδειγμά του.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal, με την ανεργία των νέων να αγγίζει πρόσφατα επίπεδα ρεκόρ -και την εντεινόμενη ανησυχία στο Πεκίνο για την εξάλειψη της αγροτικής Κίνας- ο Xi καλεί τους φοιτητές και τους αποφοίτους πανεπιστημίων να αγκαλιάσουν τις δυσκολίες και να εξετάσουν το ενδεχόμενο να εγκαταλείψουν τη ζωή στην πόλη, για την ύπαιθρο.
Οι αξιωματούχοι έχουν αναπτύξει μια σειρά από προγράμματα για να ωθήσουν τους νέους σε αγροτικές περιοχές, όπου αναμένεται από αυτούς να προάγουν την ποιότητα των τοπικών καλλιεργειών, να βάφουν τοίχους και να εκθειάζουν την ηγεσία του Κομμουνιστικού Κόμματος στους αγρότες.
Η κυβέρνηση ελπίζει ότι η αποστολή εκατοντάδων χιλιάδων νέων στα βάθη της Κίνας θα δώσει στους υποαπασχολούμενους νέους δουλειά, ενώ θα αναζωογονήσει τα χωριά που «άφησε πίσω» η οικονομική άνοδος της χώρας.
Στην πραγματικότητα, πολλοί νέοι χρησιμοποιούν τα προγράμματα για να αναβάλουν την δυνητικά επίπονη διαδικασία αναζήτησης εργασίας σήμερα στις μεγάλες πόλεις της Κίνας, σύμφωνα με τη Wall Street Journal. Το έργο που κάνουν, συχνά δεν βοηθά και ιδιαίτερα στην επίλυση των βαθύτερων προβλημάτων της αγροτικής Κίνας, τα οποία περιλαμβάνουν την έλλειψη επιχειρήσεων και επενδύσεων.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ένα χωριό δυτικά της νότιας πόλης Guangzhou, όπου μια ομάδα εθελοντών κολεγίου ζωγράφισε πρόσφατα ένα σύνθημα κατά των ναρκωτικών σε έναν τοίχο. Το χωριό, το οποίο η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να αναγεννήσει, ήταν εντελώς έρημο, με τις επιχειρήσεις κλειστές και ορισμένα από τα σπίτια του εγκαταλελειμμένα και γεμάτα ζιζάνια.
Δουλεύοντας εθελοντικά για να βάψουν τον τοίχο -και καταχωρώντας το έργο μέσω μιας επίσημης εφαρμογής-, αρκετοί από τους μαθητές είπαν ότι πίστευαν ότι θα είχαν περισσότερες πιθανότητες να βρουν μία θέση στο δημόσιο, που είναι στόχος για πολλούς στην Κίνα.
Σε ένα άλλο χωριό, μια διαφορετική ομάδα νέων που συνεργαζόταν με το Κόμμα πέρασε χρόνο μαθαίνοντας στα παιδιά να διαβάζουν τις ημερομηνίες λήξης στις ετικέτες των τροφίμων. Μια από τις γυναίκες που συμμετείχε στο πρόγραμμα πλήρους απασχόλησης, δήλωσε ότι με αυτόν τον τρόπο αξιοποίησε τον χρόνο της, μέχρι να βρει δουλειά.
«Δεν ήξερα τι άλλο να κάνω», είπε. Στη συνέχεια έφτασαν αξιωματούχοι και αρνήθηκε να πει περισσότερα.
«Η ζωή εδώ είναι βαρετή»
Το όραμα του Xi είναι να εγκατασταθούν περισσότεροι νέοι στην ύπαιθρο μακροπρόθεσμα και όχι μόνο για ένα ή δύο χρόνια.
Με περισσότερους από έναν στους πέντε νέους Κινέζους αστούς να είναι άνεργοι το καλοκαίρι, η επανεγκατάσταση ανθρώπων σε χωριά μπορεί να συμβάλει στο να αποκατασταθεί κάπως η ισορροπία στην αγορά εργασίας στις πόλεις.
Ωστόσο πολλοί νέοι Κινέζοι θα προτιμούσαν να βρίσκονται σε πόλεις με χαμηλούς μισθούς, συχνά ως βοηθοί καταστημάτων ή οδηγοί ντελίβερι, ή απλώς να ζουν από τα χρήματα των γονιών τους.
«Η ζωή εδώ είναι βαρετή, σε αντίθεση με την πολυχρωμία των πόλεων», είπε ο Chen Lingmin, ένας απόφοιτος που εργάζεται ως εθελοντής σε μία αγροτική περιοχή από το 2021.
Η «μεγάλη αναζωογόνηση»
Στην περιοχή Guangdong, αξιωματούχοι της επαρχίας λένε ότι στοχεύουν να προσελκύσουν 200.000 νέους σε αγροτικές περιοχές μέχρι το τέλος του 2025. Τα σχέδιά τους περιλαμβάνουν την ενθάρρυνση των νέων που έχουν μετακομίσει στις πόλεις για δουλειά να επιστρέψουν στις αγροτικές πόλεις τους και να εργαστούν εκεί.
Σε ένα πρόγραμμα, οι νέοι απόφοιτοι συμφωνούν να μείνουν σε αγροτικές περιοχές για δύο ή τρία χρόνια. Ενώ οι συμμετέχοντες ονομάζονται επίσημα εθελοντές, στην πραγματικότητα ελέγχονται για την πολιτική τους αφοσίωση και αμείβονται με ένα επίδομα περίπου 300 δολαρίων τον μήνα, ενώ λαμβάνουν βοήθεια για τα έξοδα στέγασης και φαγητού.
Πολλοί συνεργάζονται με τοπικούς αξιωματούχους.
Με την ολοκλήρωση των θητειών τους, οι συμμετέχοντες που επιθυμούν να δώσουν τις άκρως ανταγωνιστικές εξετάσεις δημόσιας υπηρεσίας της Κίνας παίρουν ένα bonus στη βαθμολογία τους. Επιπλέον έχουν προνομιακή μεταχείριση εάν υποβάλουν αίτηση για θέσεις εργασίας σε κρατικές εταιρείες.