Ο Επίτροπος της ΕΕ για τη Γεωργία, Janusz Wojciechowski, μίλησε στο συνέδριο National Challenges in Agriculture, αναλύοντας πέντε πρωτόγνωρες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ευρωπαϊκή γεωργία τα τελευταία χρόνια.
Ο προϋπολογισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη γεωργία για την περίοδο 2021-2027 αυξήθηκε κατά 26 δισεκατομμύρια ευρώ, από 401 δισεκατομμύρια σε 427 δισεκατομμύρια ευρώ. Αυτή είναι η πρώτη φορά που ο προϋπολογισμός της γεωργίας αυξάνεται κατά τη διάρκεια μιας περιόδου χρηματοδότησης.
Στην περίπτωση της Πολωνίας, ο προϋπολογισμός της ΚΓΠ αυξήθηκε κατά 3 δισεκατομμύρια ευρώ, από 30,5 δισεκατομμύρια σε 33,5 δισεκατομμύρια ευρώ. Αυτό αντιστοιχεί σε αύξηση κατά 10%.
Η αύξηση του προϋπολογισμού της γεωργίας οφείλεται σε διάφορους παράγοντες, όπως η ανάγκη να στηριχθεί η γεωργία της ΕΕ ενόψει των προκλήσεων που αντιμετωπίζει, όπως η κλιματική αλλαγή, η αύξηση των τιμών των εισροών και οι διαταραχές της εφοδιαστικής αλυσίδας.
Η αύξηση του προϋπολογισμού της γεωργίας αναμένεται να έχει θετικό αντίκτυπο στην αγροτική παραγωγή, τις αγροτικές κοινότητες και το βιοτικό επίπεδο των γεωργών στην ΕΕ.
Σημαντικά σημεία που αναφέρθηκε ο Επίτροπος της ΕΕ για τη Γεωργία, Janusz Wojciechowski
Ο προϋπολογισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη γεωργία για την περίοδο 2021-2027 αυξήθηκε κατά 26 δισεκατομμύρια ευρώ.
- Η αύξηση αυτή αντιστοιχεί σε 10% του αρχικού προϋπολογισμού.
- Η αύξηση του προϋπολογισμού οφείλεται σε διάφορους παράγοντες, όπως η ανάγκη να στηριχθεί η γεωργία της ΕΕ ενόψει των προκλήσεων που αντιμετωπίζει.
- Η αύξηση του προϋπολογισμού αναμένεται να έχει θετικό αντίκτυπο στην αγροτική παραγωγή, τις αγροτικές κοινότητες και το βιοτικό επίπεδο των γεωργών στην ΕΕ.
Η αγροτική παραγωγή σε μια εποχή πολλαπλών προκλήσεων
Η αγροτική παραγωγή είναι μια ζωτικής σημασίας δραστηριότητα για την οικονομία και την κοινωνία. Ωστόσο, η παραγωγή τροφίμων και άλλων αγροτικών προϊόντων επηρεάζεται από πολλούς παράγοντες, όπως η πολιτική, οι νομικές προϋποθέσεις, οι γεωπολιτικές συνθήκες και οι οικονομικές εξελίξεις.
- Η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία, η οποία θέτει φιλόδοξους στόχους για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και τη βελτίωση της βιοποικιλότητας.
- Το πακέτο "Fit for 55", το οποίο περιλαμβάνει μια σειρά μέτρων για την επίτευξη των στόχων της Πράσινης Συμφωνίας.
- Οι γεωπολιτικές συνθήκες, όπως ο πόλεμος στην Ουκρανία, ο οποίος έχει οδηγήσει σε σημαντικές αυξήσεις στις τιμές των αγροτικών προϊόντων.
- Οι οικονομικές εξελίξεις, όπως η αύξηση του πληθωρισμού, η οποία επιβαρύνει τους αγρότες με το κόστος των εισροών.
Αυτές οι προκλήσεις έχουν τεράστιο αντίκτυπο στην καθημερινότητα των αγροτών. Οι αγρότες πρέπει να προσαρμοστούν σε νέες συνθήκες, να βρουν νέους τρόπους παραγωγής και να αντιμετωπίσουν αυξημένες οικονομικές πιέσεις.
Η αυξανόμενη σημασία της εθνικής πολιτικής
Μια από τις σημαντικότερες αλλαγές είναι ο αυξανόμενος αντίκτυπος της εθνικής πολιτικής στη γεωργία. Η Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) της ΕΕ εξακολουθεί να αποτελεί το θεμέλιο της γεωργικής πολιτικής στην Ευρώπη, αλλά τα κράτη μέλη έχουν πλέον μεγαλύτερη ελευθερία να διαμορφώσουν τα δικά τους εθνικά στρατηγικά σχέδια. Αυτό σημαίνει ότι οι αγρότες πρέπει να είναι εξοικειωμένοι με τις εθνικές πολιτικές που ισχύουν στη χώρα τους, καθώς αυτές μπορούν να έχουν σημαντικό αντίκτυπο στην παραγωγή τους.
Ο αυξημένος προϋπολογισμός για τη γεωργία
Για πρώτη φορά στην ιστορία της ΚΑΠ, ο προϋπολογισμός για τη γεωργία αυξήθηκε σημαντικά. Αυτό σημαίνει ότι οι αγρότες θα έχουν πρόσβαση σε περισσότερα κονδύλια για επενδύσεις, τεχνολογίες και άλλες δραστηριότητες.
Η κρίση στην Ουκρανία
Ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει δημιουργήσει σοβαρές προκλήσεις για την ευρωπαϊκή γεωργία. Η Ουκρανία είναι ένας σημαντικός εξαγωγέας σιτηρών, φυτικών ελαίων και άλλων γεωργικών προϊόντων, και ο πόλεμος έχει οδηγήσει σε ελλείψεις και αυξημένες τιμές. Η ΕΕ έχει λάβει μέτρα για να αντιμετωπίσει αυτές τις προκλήσεις, όπως η απαγόρευση εισαγωγών ορισμένων προϊόντων από την Ουκρανία και η ενίσχυση των αγροτών που πλήττονται από τον πόλεμο.
Η κρατική ενίσχυση για τους αγρότες
Η ΕΕ έχει ανοίξει τις δυνατότητες για κρατική ενίσχυση για αγρότες σε κατάσταση κρίσης. Αυτό έχει βοηθήσει τους αγρότες να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις της πανδημίας COVID-19, της γρίπης των πτηνών και του πολέμου στην Ουκρανία.
Η αποτυχία υπογραφής συμφωνίας με την Αυστραλία
Η ΕΕ δεν κατάφερε να υπογράψει συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με την Αυστραλία, καθώς η συμφωνία δεν ήταν επαρκώς ευνοϊκή για τους αγρότες. Αυτό σηματοδότησε μια σημαντική αλλαγή στην προσέγγιση της ΕΕ στις εμπορικές συμφωνίες, καθώς η ΕΕ άρχισε να δίνει μεγαλύτερη έμφαση στα συμφέροντα των αγροτών.
Ο Επίτροπος Wojciechowski τόνισε ότι η ΕΕ εργάζεται για να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η γεωργία. Η ΕΕ έχει λάβει μέτρα για να ενισχύσει τη γεωργία, όπως η αύξηση του προϋπολογισμού για τη ΚΑΠ και η παροχή κρατικής ενίσχυσης σε αγρότες σε κατάσταση κρίσης. Ωστόσο, είναι σημαντικό οι αγρότες να είναι προετοιμασμένοι να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις που θα προκύψουν στο μέλλον.
Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις