Η έξυπνη γεωργία χρησιμοποιείται όλο και περισσότερο στην Ιαπωνία, προκαλώντας προσδοκίες ότι οι παραγωγοί θα είναι σε θέση να αναθέσουν στην τεχνητή νοημοσύνη πιο απαιτητικά καθήκοντα εργασίας για να ανακουφίσουν τις σοβαρές ελλείψεις εργατικού δυναμικού.
Οι παραγωγοί θερμοκηπίων μεγάλης κλίμακας πρωτοπορούν, έχοντας αρχίσει να χρησιμοποιούν ρομπότ εξοπλισμένα με τεχνητή νοημοσύνη που έχουν αναπτυχθεί από επιχειρηματικές επιχειρήσεις με τρόπους που φαίνεται, λίγο πολύ, να αλλάζουν τη μελλοντική μορφή της καλλιέργειας και της συγκομιδής των γεωργικών προϊόντων.
Τον Σεπτέμβριο, ένα τετράτροχο ρομπότ Τεχνητής Νοημοσύνης κυλούσε αργά μέσα στα καταπράσινα φύλλα ενός πλαστικού θερμοκηπίου σε ένα αγρόκτημα στο Hanyu, στο νομό Saitama, στην ανατολική Ιαπωνία, συλλέγοντας μόνο τα πιο ώριμα αγγούρια.
"Αρχικά φοβηθήκαμε ότι το ρομπότ θα μπορούσε να κόψει τα κοτσάνια των αγγουριών, αλλά κινείται με ακρίβεια", δήλωσε ο Takeshi Yoshida, επικεφαλής της φάρμας που ονομάζεται Takamiya No Aisai. "Περιμένουμε πολλά από το ρομπότ τώρα που τα εργατικά χέρια είναι τόσο λίγα".
Η εταιρεία λειτουργεί από μια θυγατρική της Takamiya Co., η οποία διαχειρίζεται γεωργικά θερμοκήπια και άλλες εγκαταστάσεις, ενώ το ρομπότ αναπτύχθηκε από την νεοφυή εταιρεία Agrist Inc. και χρησιμοποιεί μια κάμερα και τεχνητή νοημοσύνη για να καθορίσει αν είναι η κατάλληλη στιγμή για τη συγκομιδή των καλλιεργειών.
Το αγρόκτημα μίσθωσε την αυτοματοποιημένη μηχανή συγκομιδής αγγουριών από την Agrist, η οποία αναπτύσσει ρομπότ συγκομιδής από την ίδρυσή της το 2019 στο νοτιοδυτικό νομό Μιγιαζάκι της Ιαπωνίας
Η Takamiya No Aisai είναι η πρώτη φάρμα που μισθώνει ένα από την Agrist και το ρομπότ ελέγχει το μέγεθος των αγγουριών με βάση τις εικόνες που καταγράφει από μια κάμερα που είναι τοποθετημένη στο ρομπότ, αναγνωρίζει τα ώριμα και κόβει μία έως τρεις σφαίρες περίπου κάθε δύο λεπτά πριν τα τοποθετήσει σε μια θήκη
Το ρομπότ τοποθετεί επίσης με ακρίβεια τον βραχίονά του απέναντι στα αγγούρια, ώστε να μην καταστρέφει τα κοτσάνια τους.
Η νεοσύστατη επιχείρηση ελπίζει ότι, με μεγαλύτερη επιτυχία, και άλλες φάρμες θα υιοθετήσουν συστήματα αυτού του είδους.
Η Inaho Inc., μια εταιρεία γεωργικών επιχειρήσεων στην Καμακούρα του νομού Καναγκάουα, κοντά στο Τόκιο, έχει μισθώσει ένα ρομπότ εξοπλισμένο με τεχνητή νοημοσύνη σε ένα αγρόκτημα στην Ολλανδία. Μπορεί να μαζέψει αυτόματα ντοματίνια σε τσαμπιά ή μεμονωμένα, ανάλογα με τον μηχανισμό που χρησιμοποιείται
Η τεχνητή νοημοσύνη αναλύει τις εικόνες και επιλέγει πολλαπλές ντομάτες που είναι ώριμες και εύκολες στη συλλογή, πριν το ρομπότ χρησιμοποιήσει το χέρι του για να τις συλλέξει. Καθώς οι ντομάτες σχηματίζουν δέσμες γύρω από τα φύλλα και τους μίσχους, τα ρομπότ συγκομιδής απαιτούν έναν περίπλοκο μηχανισμό, γεγονός που καθιστά δαπανηρή την ανάπτυξη αυτών που μπορούν να φέρουν εις πέρας ολόκληρη τη διαδικασία.
Ως εκ τούτου, ο Inaho ανέπτυξε ένα ρομπότ που συλλέγει περίπου το 40% των ώριμων ντοματών τη νύχτα και αφήνει το υπόλοιπο για συγκομιδή από ανθρώπους κατά τη διάρκεια της ημέρας.
Ξεκινώντας από τις Κάτω Χώρες, που είναι μια αγροδιατροφική δύναμη, η Inaho ελπίζει να εξάγει την έξυπνη γεωργική τεχνολογία της σε όλο τον κόσμο.
"Αν και χρειάζεται περισσότερος χρόνος για να αφήσουμε τα ρομπότ να συγκομίσουν όλες τις καλλιέργειες, αυτά που είναι διαθέσιμα σήμερα μπορούν να υποστηρίξουν επαρκώς τις φάρμες με ελλείψεις εργατικού δυναμικού", δήλωσε ο Soya Oyama, επικεφαλής της Inaho. Η εταιρεία έχει επίσης αναπτύξει ένα ρομπότ για τη συγκομιδή σπαραγγιών και σχεδιάζει να ξεκινήσει τη μίσθωση των μηχανημάτων το οικονομικό έτος 2025
Η Ιαπωνία εξετάζει ένα νέο σύνορο, προτείνει ο Τακανορί Φουκάο, καθηγητής ρομποτικής στο Πανεπιστήμιο του Τόκιο
"Ξεκινώντας από την καλλιέργεια σε θερμοκήπια, όπου τα ρομπότ συγκομιδής μπορούν να μετακινούνται εύκολα, τα παραδείγματα εισαγωγής του στην καλλιέργεια σε ανοιχτό χωράφι είναι πιθανό να αυξηθούν", δήλωσε ο Fukao.
"Στο μέλλον, προκειμένου να γίνει πλήρης χρήση των ρομπότ, είναι πιθανό ότι τα αγροκτήματα θα πρέπει να προετοιμαστούν λαμβάνοντας υπόψη την τοποθέτηση των καλλιεργειών εκ των προτέρων, για παράδειγμα", είπε.
Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις