Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, και Πρόεδρος του Συμβουλίου Υπουργών της Ε.Ε, κ. Αθανάσιος Τσαυτάρης συμμετείχε στη Διεθνή Συνάντηση για την Οικογενειακή Γεωργία, στη Βουδαπέστη, καλεσμένος της Ουγγρικής Κυβέρνησης και του Γενικού Διευθυντή του Παγκόσμιου Οργανισμού Τροφίμων (FAO), κ. Jose Graziano da Silva και του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης της Ουγγαρίας κ. Sandor Fazekas.
Η εκδήλωση που διήρκεσε δύο μέρες είναι μια διεθνής συνάντηση 16 Υπουργών και εκπροσώπων από χώρες - μέλη του Παγκόσμιου Οργανισμού Τροφίμων, από μη κυβερνητικές οργανώσεις, αξιωματούχων οργανισμών, επιστημόνων, αλλά και αγροτών που διατηρούν οικογενειακές φάρμες από όλο τον κόσμο, προκειμένου να συζητήσουν την περαιτέρω ενίσχυση του τομέα.
Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Αθανάσιος Τσαυτάρης επεσήμανε το σημαντικό ρόλο της οικογενειακής γεωργίας στην επίτευξη της διατροφικής επάρκειας. Όπως τόνισε «στις μέρες μας αντιμετωπίζουμε συνεχείς προκλήσεις που αφορούν στην επάρκεια των τροφίμων. Η φύση της πρόκλησης αυτής λαμβάνει πολλές διαστάσεις. Είναι δυνατόν να προσδιοριστεί τόσο ποιοτικά, όσο και ποσοτικά χρησιμοποιώντας κριτήρια όπως, η διαθεσιμότητα των τροφίμων, η πρόσβαση σε αυτά κ.ά. Το γεγονός αυτό τοποθετεί το στρατηγικό ρόλο της γεωργίας στη διασφάλιση, με αειφόρο τρόπο, επαρκούς ποσότητας ποιοτικών τροφίμων για όλους στην κορυφή του παγκόσμιου ενδιαφέροντος. Όπως γνωρίζουμε, η οικογενειακή γεωργία συνιστά το πλέον συνηθισμένο και λειτουργικό μοντέλο άσκησης της γεωργίας όχι μόνο στην Ευρώπη, αλλά παγκοσμίως. Συνεπώς ο ρόλος της στην επίτευξη της επάρκειας τροφίμων είναι πολύ σημαντικός. Οι οικογενειακές φάρμες λειτουργούν σε διαφορετικά αγροτικά, οικολογικά, κοινωνικά και οικονομικά περιβάλλοντα. Οπότε η οικογενειακή γεωργία ασκείται με πολλούς διαφορετικούς τρόπους συμπεριλαμβάνοντας τη γεωργία σε μειονεκτικές περιοχές, τη νησιωτική γεωργία, την ορεινή γεωργία κλπ. Επιπλέον καλύπτει διαφορετικούς τομείς της παραγωγής όπως γεωργία, κτηνοτροφία, αλιεία, υδατοκαλλιέργεια και δασική παραγωγή.
Η οικογενειακή γεωργία έχει ιδιαίτερη σημασία όχι μόνο εξαιτίας του ρόλου της στη διασφάλιση της επάρκειας τροφίμων και της θέσης που κατέχει στην αγροδιατροφική αλυσίδα, αλλά επίσης και λόγω της συνεισφοράς της στην αειφόρο ανάπτυξη. Η ποικιλομορφία των οικογενειακών εκμεταλλεύσεων, εξαιτίας των δραστηριοτήτων, του σκοπού, της ανταγωνιστικότητας και της διαθεσιμότητας των πόρων, είναι πολύ μεγάλη. Η λειτουργία των οικογενειακών εκμεταλλεύσεων συμβάλλει στη διατήρηση παραδοσιακών προϊόντων διατροφής, τα οποία συνεισφέρουν σημαντικά σε μια πλήρη, υγιεινή, θρεπτική και ισορροπημένη δίαιτα. Η οικογενειακή γεωργία μπορεί να συνεισφέρει στην αύξηση της αγροτικής παραγωγής μέσω κατάλληλων τροποποιήσεων των γεωργικών πρακτικών, έτσι ώστε να επιτυγχάνεται η αειφόρος διαχείριση των φυσικών πόρων».
Παράλληλα, ο κ. Τσαυτάρης αναφέρθηκε στο μοντέλο της βιώσιμης και ανταγωνιστικής γεωργίας, που οφείλει να είναι:
· Βιώσιμη Περιβαλλοντικά, δηλαδή να είναι αειφόρα πραγματοποιώντας ορθή διαχείριση και απόδοση των πόρων, του εδάφους, του νερού, της ενέργειας, της βιοποικιλότητας, των βοσκοτόπων, της άγριας χλωρίδας και πανίδας, των θαλασσών και άλλων. Είναι ανάγκη να γίνει ακόμα πιο «πράσινη», πιο αειφόρος η γεωργία του τόπου μας γιατί μόνο με αυτό τον τρόπο θα επιτρέψουμε και στις επόμενες γενιές να έχουν τους πόρους ώστε να καλύψουν τις δικές τους ανάγκες για επιβίωση. Ταυτόχρονα να προετοιμαστούμε κατάλληλα για να αντιμετωπίσουμε τις επερχόμενες κλιματικές αλλαγές που ήδη όπως όλοι βλέπουμε επηρεάζουν σημαντικά την αγροτική παραγωγή και κατά συνέπεια το εισόδημα των αγροτών μας.
· Βιώσιμη Οικονομικά, όπως κάθε επιχειρηματίας έτσι και ο αρχηγός της αγροτικής εκμετάλλευσης θα πρέπει σταδιακά να φτάσει να είναι οικονομικά βιώσιμος και διεθνώς ανταγωνιστικός, πουλώντας τα προϊόντα που παράγει η εκμετάλλευση του και ίσως παρέχοντας παράλληλα και άλλες υπηρεσίες, όπως για παράδειγμα αυτή του αγροτουρισμού. Η κοινωνία θα πληρώνει τον γεωργό μέσω της αγοράς των προϊόντων του, ενώ σταδιακά διαφαίνεται ότι η επιπλέον οικονομική του υποστήριξη από άλλες ομάδες θα συρρικνώνεται. Τα χρήματα που παρέχει το κράτος με την μορφή ενισχύσεων συνεχώς θα είναι λιγότερα γιατί η υποστήριξη άλλων ομάδων όπως για παράδειγμα οι συνταξιούχοι, οι ασθενείς, τα παιδιά, η εκπαίδευση και η ασφάλεια θα απορροφούν διαρκώς διογκωμένους πόρους.
· Βιώσιμη Κοινωνικά, γιατί όσο καλός και πετυχημένος μπορεί να είναι ένας αγρότης στην εκμετάλλευση του, στα προϊόντα του και την οικογένεια του δεν θα είναι κοινωνικά βιώσιμος μόνος του σε ένα νησί ή σε μια κορφή του βουνού. Αυτός, η γυναίκα, τα παιδιά του θέλουν σχολείο, γιατρό, διασκέδαση, θέλει προμηθευτές εφοδίων και αγοραστές, θέλει και αυτός με την σειρά του μια κοινωνία να την βοηθήσει σαν μέλος της και να βοηθηθεί από αυτή. Αν οι κοινωνίες της υπαίθρου συρρικνωθούν και καταρρεύσουν τότε θα κατάρρευση και η γεωργία μαζί τους. Ακόμη η προσπελασιμότητα και η προσβασιμότητα των γεωργών είναι καθοριστική για τον εφοδιασμό τους, την πρόσβαση στις αγορές, την συνεργασιμότητα τους με άλλους τομείς, την πληροφόρηση και ενημέρωση τους και τη ψυχαγωγία τους.
Από τη διεθνή συνάντηση σε υπουργικό επίπεδο προέκυψαν σημαντικά συμπεράσματα για την άσκηση της οικογενειακής γεωργίας:
- η οικογενειακή γεωργία σε όλα τα έθνη χαρακτηρίζεται από τις ίδιες αξίες και αντιμετωπίζει παρόμοιες προκλήσεις στις οποίες πρέπει να ανταποκριθεί.
- οι γεωργοί χρειάζονται ένα εισόδημα ικανό να τους διατηρήσει στις αγροτικές τους περιοχές, έτσι ώστε να αποτραπεί η μετακίνησή τους στα αστικά κέντρα.
- η συνεργασία μπορεί να προσφέρει πρόσβαση σε επενδύσεις, τεχνολογία και στις αγορές καθιστώντας την οικογενειακή γεωργία βιώσιμη.
- η οικονομική βιωσιμότητα είναι απαραίτητη στην οικογενειακή γεωργία. Η βιώσιμη άσκηση της οικογενειακής γεωργίας συνεισφέρει στην παραμονή των νέων ανθρώπων στην αγροτική εκμετάλλευση. Απαιτείται επίσης πραγματική συνεργασία και υπεύθυνες δράσεις από διαφορετικούς φορείς: τις κυβερνήσεις, τις επιχειρήσεις, τους γεωργούς και την κοινωνία γενικότερα.
Επίσης, στη διάρκεια της διάσκεψης αναδείχθηκε και ο σημαντικός ρόλος των γυναικών στην οικογενειακή γεωργία.