Απογοητευτική η φετινή ελαιοκομική χρονιά για το νομό της Αιτωλοακαρνανίας. Ο νομός, με πρωτεύουσα το Αγρίνιο, διαθέτει 36.390 στρέμματα για ελιές για την παραγωγή ελαιολάδου, 82.456 στρέμματα για την παραγωγή επιτραπέζιας ελιάς και περίπου 11.600 στρέμματα για διπλή κατεύθυνση.
Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι οι εκτάσεις στο Αγρίνιο προσφέρουν ευνοϊκές συνθήκες για την καλλιέργεια ελιάς, η περιοχή έχει υποστεί σοβαρή μείωση της παραγωγής επιτραπέζιας ελιάς και ελαιολάδου την ελαιοκομική περίοδο 2023/2024.
Η συγκομιδή στο Αγρίνιο, έχει ξεκινήσει και υπολογίζεται ότι θα τελειώσει αρχές Δεκεμβρίου. Το olivenews συνομίλησε με την κυρία Βασιλική Καραπαπά, γεωπόνο, Δρ. Φυτοπαθολογίας στο King’s College Πανεπιστήμιο του Λονδίνου, και Προϊσταμένη Διευθύνσεως Καθαριότητας και Ανακύκλωσης Δήμου Αγρινίου, μέλος της 4Ε.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες της, η πράσινη επιτραπέζια ελιά έχει υποστεί 90% μείωση σε σχέση με πέρυσι, ενώ η ποικιλία Καλαμών και Χαλκιδικής αγγίζουν το 70%.
Τα αίτια της μείωσης αυτής, οφείλονται στην περσινή υπερπαραγωγή αλλά και στις ακραίες υψηλές θερμοκρασίες που δημιουργούν προβλήματα στην καλλιέργεια και ευνοούν τη δακοπροσβολή.
«Τέτοια μείωση παραγωγής έχει να προκύψει τουλάχιστον 15 με 20 χρόνια», δηλώνει η κυρία Ακριβή Κούκη, Τεχνολόγος Γεωργικών Προϊόντων- Τροφίμων και Προϊστάμενη Εργοστασίου Ελαίων, Α.Σ. Ένωση Αγρινίου.
Ελαιόλαδο
Η παραγωγή ελαιολάδου βρίσκεται στην ίδια μοίρα με την παραγωγή της επιτραπέζιας ελιάς. Ο κύριος Θανάσης Σκαρναβής από το Ελαιοτριβείο «ΑΦΟΙ ΣΚΑΡΝΑΒΗ» στο Κάτω Κεράσοβο Αιτωλοακαρνανίας, τονίζει τη μεγάλη πτώση παραγωγής σε σχέση με πέρυσι. «Είμαι 57 ετών και δραστηριοποιούμαι χρόνια στον τομέα, τέτοια μείωση δεν έχω ξαναδεί», δηλώνει στο olivenews. Σύμφωνα με τα λεγόμενα του η παραγωγή έχει υποστεί 90% μείωση.
Ο κύριος Σκαρναβής επισημαίνει ότι εκτός από τα κλιματικά φαινόμενα, στην περιοχή, η μείωση της παραγωγής συνδέεται επίσης με την ανεπαρκή προσήλωση ορισμένων αγροτών, οι οποίοι, αφοσιωμένοι στα επιδόματα, έχουν παραμελήσει τις γεωργικές τους υποχρεώσεις, συνιστώντας έτσι την ανάγκη για ενεργό συμμετοχή των αγροτών στη φροντίδα των ελαιώνων.
Πηγή: olivenews.gr