"Οι συνθήκες έχουν μεταβληθεί ριζικά την τελευταία δεκαετία, δεδομένου ότι τα δάση μας καταστρέφονται πλέον μαζικά από τις πυρκαγιές"
Εικοσιέξι περιβαλλοντικές και φιλοζωικές οργανώσεις, φορείς και φυσικά πρόσωπα από τον Έβρο και ολόκληρη την Ελλάδα, μεταξύ των οποίων η Οικολογική Εταιρεία Ν. Έβρου, η Οικολογική Ομάδα Ροδόπης, το Πανελλήνιο Δίκτυο Οικολογικών Οργανώσεων (ΠΑΝΔΟΙΚΟ), η Πανελλήνια Φιλοζωική Ομοσπονδία (Π.Φ.Ο.), το Δίκτυο για την Προστασίας της Άγριας Ζωής (Save Wild), το Ελληνικό Δίκτυο Φίλοι της Φύσης (Naturefriends Greece) κ.ά., κατέθεσαν αίτηση ακυρώσεως στο Συμβούλιο Επικρατείας κατά της αδειοδότησης αιολικών πάρκων μέσα σε καμένα δάση του Έβρου.
Με την αίτηση αυτή ζητούν, στην ουσία, από το ΣτΕ να επανεξετάσει τη γνωστή απόφαση 2499/2012 Ολ. ΣτΕ, με την οποία κρίθηκε συνταγματική η εγκατάσταση Α.Π.Ε. (και άλλων έργων κοινωνικής και οικονομικής σημασίας) σε αναδασωτέες περιοχές.
Προβάλλουν ότι η ερμηνεία του άρθ. 117 παρ. 3 του Συντάγματος ενάντια στη σαφή και κατηγορηματική διατύπωσή του, η οποία απαγορεύει οποιαδήποτε χρήση μέσα στα καμένα δάση εκτός από την αναδάσωσή τους, είναι επικίνδυνη όχι μόνο για τα δάση όσο και για το ίδιο το Κράτος Δικαίου και την αρχή της νομιμότητας.
Επισημαίνουν ότι οι συνθήκες έχουν μεταβληθεί ριζικά την τελευταία δεκαετία, δεδομένου ότι τα δάση μας καταστρέφονται πλέον μαζικά από τις πυρκαγιές, ενώ έχει αποδειχθεί επιστημονικά ότι οι Α.Π.Ε., ανεξάρτητα από τη χρησιμότητά τους, έχουν και αυτές περιβαλλοντικές επιπτώσεις καθόλου ανώδυνες και αμελητέες.
Κατά συνέπεια, η αναθεώρηση της νομολογίας είναι σήμερα περισσότερο αναγκαία και επίκαιρη από ποτέ.
Επί της αιτήσεως ακυρώσεως θα ασκηθεί, εντός των επομένων ημερών, και αίτηση αναστολής εκτέλεσης της ΑΕΠΟ της εγκατάστασης, η οποία δεν έχει ανακληθεί ούτε ανασταλεί έως και σήμερα.
.