USGC: Το καλαμπόκι των ΗΠΑ υπερτερεί έναντι άλλων χωρών

Το αμερικανικό καλαμπόκι ξεπέρασε τα προϊόντα άλλων προελεύσεων κατά το δεύτερο έτος της έκθεσης για την προέλευση του καλαμποκιού από το Συμβούλιο Σιτηρών των ΗΠΑ (USGC).

Η μελέτη διαπίστωσε ότι τα πτηνά που τρέφονταν με αμερικανικό καλαμπόκι κατανάλωναν λιγότερες ζωοτροφές καθ' όλη τη διάρκεια της φάσης ανάπτυξης σε σύγκριση με εκείνα που τρέφονταν με καλαμπόκι Αργεντινής ή Βραζιλίας. Τα χαμηλότερα ποσοστά μετατροπής της τροφής μεταφράζονται σε σημαντική μακροπρόθεσμη εξοικονόμηση κόστους.

Υπάρχουν πολλά πλεονεκτήματα για την αγορά αμερικανικού καλαμποκιού, δήλωσε η USGC, συμπεριλαμβανομένων των υψηλότερων επιπέδων διαθέσιμου αμύλου για την πέψη από τα ζώα, των χαμηλότερων επιπέδων μυκοτοξινών και του μεγαλύτερου μεγέθους κόκκων. 

Η αρχική μελέτη του Συμβουλίου επιβεβαίωσε ότι η προέλευση του καλαμποκιού που χρησιμοποιείται από τους μύλους ζωοτροφών παγκοσμίως έχει αντίκτυπο στις οικονομικές επιδόσεις των βιομηχανιών ζωοτροφών τους και, τελικά, στην ανάπτυξη του ζωικού τους κεφαλαίου.

Στη νεότερη μελέτη, συλλέχθηκαν δείγματα εμπορικού καλαμποκιού από την αποθήκη μιας διεθνούς εταιρείας ζωοτροφών στην Κολομβία - καλαμπόκι από τις ΗΠΑ, την Αργεντινή και τη Βραζιλία. 

Το καλαμπόκι επανεξήχθη στις Ηνωμένες Πολιτείες και στάλθηκε στο Πανεπιστήμιο Auburn για να διεξαχθούν δοκιμές σίτισης σε πουλερικά για την αξιολόγηση των επιδόσεων ανάπτυξης, των χαρακτηριστικών του σφάγιου και της πεπτικότητας των θρεπτικών συστατικών.

Όσον αφορά το σωματικό βάρος και την αύξηση του σωματικού βάρους, η νέα μελέτη δεν διαπίστωσε στατιστικές διαφορές μεταξύ των πτηνών που τρέφονταν με δίαιτες με καλαμπόκι διαφορετικής προέλευσης. 

Ωστόσο, τα πτηνά που έλαβαν δίαιτες με καλαμπόκι από τις ΗΠΑ κατανάλωναν λιγότερη τροφή καθ' όλη τη διάρκεια της φάσης ανάπτυξης (ημέρες 1 έως 35) σε σύγκριση με εκείνα που έλαβαν καλαμπόκι από την Αργεντινή ή τη Βραζιλία. Αυτές οι διαφορές στην πρόσληψη ήταν πιο σημαντικές καθώς τα πτηνά μεγάλωναν, χωρίς σημαντικές διαφορές στην πρόσληψη μεταξύ 1 και 21 ημερών ηλικίας.

Ακόμη και οι μικρές διαφορές στην πρόσληψη τροφής μπορούν να αθροιστούν με την πάροδο του χρόνου, σύμφωνα με τη μελέτη, λόγω ενός πολλαπλασιαστικού αποτελέσματος που παίζει ρόλο. Οποιαδήποτε μεμονωμένη διακύμανση πολλαπλασιάζεται σε ολόκληρο τον πληθυσμό, οδηγώντας σε σημαντική σωρευτική επίδραση στη χρήση της τροφής και στο σχετικό κόστος.

Με χαμηλότερο συντελεστή μετατροπής ζωοτροφών 1,376, η χρήση αμερικανικού καλαμποκιού αναμένεται να οδηγήσει σε εξοικονόμηση κόστους περίπου 10.394 δολάρια ετησίως σε σχέση με το καλαμπόκι Αργεντινής για μια πτηνοτροφική μονάδα που εισάγει 60.000 νεοσσούς σε εβδομαδιαία βάση και 6.622 δολάρια ετησίως σε σχέση με το καλαμπόκι Βραζιλίας για μια πτηνοτροφική μονάδα που εισάγει 60.000 νεοσσούς σε εβδομαδιαία βάση.

Η εξοικονόμηση αυξάνεται σημαντικά για τις εκμεταλλεύσεις που εισάγουν 1,2 εκατομμύρια νεοσσούς την εβδομάδα σε 199.109 δολάρια ετησίως σε σχέση με το καλαμπόκι Αργεντινής και 132.441 δολάρια ετησίως σε σχέση με το καλαμπόκι Βραζιλίας.

"Όταν το Συμβούλιο ξεκίνησε αρχικά αυτή τη μελέτη, ελπίζαμε να αντιμετωπίσουμε τις ανησυχίες των διεθνών πελατών μας σχετικά με την ευθραυστότητα του αμερικανικού καλαμποκιού και τη θραύση που συμβαίνει κατά τη διαδικασία εξαγωγής", δήλωσε ο Kurt Shultz, ανώτερος διευθυντής για τις παγκόσμιες στρατηγικές στο USGC. 

"Έτσι, πήγαμε στις αποθήκες των πελατών μας για να πάρουμε καλαμπόκι στο τέλος του εξαγωγικού καναλιού, κατά τη διαδικασία διεξαγωγής της μελέτης, διαπιστώσαμε ότι το καλαμπόκι των ΗΠΑ, παρά την ευθραυστότητά του, υπερτερεί έναντι άλλων προελεύσεων όσον αφορά το εύπεπτο άμυλο. Αυτά τα οφέλη δεν είναι άμεσα εμφανή σε ένα μεμονωμένο κοτόπουλο, αλλά όταν εξετάζετε ένα κοπάδι εκατομμυρίων πτηνών ετησίως, κάτι που είναι τυπικό στις εμπορικές πτηνοτροφικές επιχειρήσεις, οδηγεί σε εκατοντάδες χιλιάδες δολάρια πρόσθετης κερδοφορίας έναντι του καλαμποκιού της Νότιας Αμερικής".

Το επόμενο στάδιο της μελέτης θα περιλαμβάνει εμπορικές δοκιμές με δύο έως τρεις διεθνείς εταιρείες ζωοτροφών. Το Συμβούλιο θα διεξάγει δοκιμές άλεσης για να συγκρίνει το κόστος ενέργειας και άλεσης των διαφόρων προελεύσεων και την απόδοσή τους σε εμπορικές πτηνοτροφικές επιχειρήσεις για να αναλύσει και να μετρήσει την απόδοση των ζώων.

Τα δεδομένα θα οδηγήσουν σε συνολικό κόστος παραγωγής με βάση την προέλευση του καλαμποκιού. Σε τελική ανάλυση, το USGC δήλωσε ότι η μελέτη θα αναδείξει τα οφέλη των επιδόσεων του αμερικανικού καλαμποκιού και τον τρόπο με τον οποίο βελτιώνει το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα και την κερδοφορία των πελατών σε ένα ολοένα και πιο ανταγωνιστικό περιβάλλον.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις