Το Καζακστάν έχει σκιαγραφήσει τρόπους επίλυσης προβλημάτων στον τομέα της παραγωγής σπόρων

Όπως σημειώνεται στο αγροτικό τμήμα της δημοκρατίας, το σύστημα παραγωγής σπόρων του Καζακστάν δεν είναι οργανωμένο σήμερα. Δεν υπάρχει ενότητα προσεγγίσεων στη διαχείριση ποιότητας και υπάρχει τεχνολογική υστέρηση σε αυτόν τον τομέα. Το σύστημα πρωτογενούς παραγωγής σπόρων, το κύριο στοιχείο της παραγωγικής και τεχνολογικής αλυσίδας, είναι ανεπαρκώς ανεπτυγμένο.

Η συνέπεια αυτής της κατάστασης ήταν η μη ανταγωνιστικότητα της παραγωγής σπόρων στα επιτεύγματα αναπαραγωγής του Καζακστάν. Καθώς και μεγάλη εξάρτηση από τις εισαγωγές από αγροτικούς σπόρους και κυριαρχία ξένων ποικιλιών στον κλάδο.

Το Υπουργείο προσφέρει μια σειρά από συστάσεις για την ανάπτυξη της παραγωγής σπόρων στο Καζακστάν. Μεταξύ αυτών είναι η διατήρηση της γονιδιακής δεξαμενής και οι συνεχείς εργασίες για την ανάπτυξη της πρωτογενούς παραγωγής σπόρων, την τόνωση του έργου των εταιρειών σπόρων για την αύξηση της ποσότητας και της ποιότητας των σπόρων και του υλικού φύτευσης.

Άλλα μέτρα περιλαμβάνουν την ανάπτυξη και την εφαρμογή ενός ψηφιακού πληροφοριακού συστήματος για την παρακολούθηση της μετακίνησης σπόρων και φυτευτικού υλικού, τη δημιουργία συνθηκών για την προσέλκυση νέου προσωπικού στη βιομηχανία και άλλα.

Υπάρχουν 284 πιστοποιημένοι παραγωγοί πρωτότυπων και ελίτ σπόρων στο Καζακστάν. 1385 ποικιλίες γεωργικών καλλιεργειών εγχώριας επιλογής είναι εγγεγραμμένες στο κρατικό μητρώο επιτευγμάτων αναπαραγωγής. 27 ιδρύματα ασχολούνται με την αναπαραγωγή σε αυτό το στάδιο.
 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις