Παρουσία του επιβλαβούς οργανισμού Xyllela fastidiosa σε αρκετά φυτικά είδη

ΙΤΑΛΙΑ.Η Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Π.Ε. Σερρών ανακοινώνει ότι στην Ιταλία στην επαρχία Lecce της Περιφέρειας Apulia επιβεβαιώθηκε η παρουσία του επιβλαβούς οργανισμού Xyllela fastidiosa σε αρκετά φυτικά είδη μεταξύ των οποίων σε ελιά, αμυγδαλιά, πικροδάφνη και δρύς. Τα κύρια συμπτώματα του συγκεκριμένου βακτηρίου είναι το περιφερειακό κάψιμο στα φύλλα και η αποξήρανση των φυτών κατά τις ζεστές περιόδους του έτους. Πρόκειται για την πρώτη αναφορά επιβεβαιωμένης παρουσίας του Xylella fastidiosa στην επικράτεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το Xylella fastidiosa είναι ένα βακτήριο της οικογένειας Xanthomonadaceae, που αναπτύσσεται στα ξυλώδη αγγεία των φυτών ξενιστών. Εισέρχεται στα ξυλώδη αγγεία όπου μετακινείται τόσο καθοδικά, όσο και ανοδικά.

Στην Ελλάδα δεν έχει γίνει μέχρι και σήμερα επίσημη καταγραφή του εν λόγω παθογόνου. Στην περίπτωση που υποπέσουν στην αντίληψή σας ύποπτα συμπτώματα σε δενδρώδεις καλλιέργειες (ελιά και οπωροφόρα) παρακαλούμε να ενημερώσετε αμέσως τους φυτοϋγειονομικούς ελεγκτές της Υπηρεσίας μας για την περαιτέρω διερεύνησή τους.

Για περισσότερες πληροφορίες οι παραγωγοί μπορούν να απευθύνονται στην Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής στο τηλ. 2321355136 (κ. Μητλιάγκα) και 2321355224 (κ. Μυλωνόπουλος).


 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις