Οι τιμές του ελαιόλαδου, οι οποίες είχαν σημειώσει ράλι ανόδου το τελευταίο διάστημα, φαίνεται να έχουν αρχίσει να αποκλιμακώνονται. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, οι τιμές παραγωγού έχουν μειωθεί στα 7,5-7,8 ευρώ/κιλό, ενώ οι τιμές στο ράφι αναμένεται να ακολουθήσουν την ίδια πορεία μέσα στο επόμενο δίμηνο.
Η μείωση των τιμών οφείλεται σε διάφορους παράγοντες, όπως η είσοδος των ποσοτήτων της νέας σοδειάς, η περιορισμένη ζήτηση λόγω των συνεχόμενων ανατιμήσεων, καθώς και η πτώση της παγκόσμιας κατανάλωσης.
Η φετινή ελληνική ελαιοαραγωγή εκτιμάται ότι θα είναι μειωμένη, στα 160.000 τόνους, συγκριτικά με την περσινή «χρυσή» χρονιά που έφτασε τους 350.000 τόνους. Ωστόσο, η παραγωγή εξακολουθεί να είναι πλεονασματική, καθώς οι ανάγκες της χώρας καλύπτονται.
Το πρόβλημα στην φετινή παραγωγή εντοπίζεται στην ποιότητα, καθώς οι καιρικές συνθήκες ευνόησαν την εμφάνιση του δάκου στην ελιά.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του USDA, η παγκόσμια παραγωγή ελαιόλαδου αναμένεται να αυξηθεί κατά 15-16%, στα 3 εκατ. τόνους, για την ελαιοκομική περίοδο 2023/2024. Η αύξηση αυτή οφείλεται κυρίως στην αύξηση της παραγωγής στην Ισπανία, η οποία αποτελεί τον μεγαλύτερο παραγωγό ελαιόλαδου στον κόσμο.
Εάν επαληθευτούν οι εκτιμήσεις για τη μειωμένη παραγωγή στην Ελλάδα και την αύξηση της παγκόσμιας παραγωγής, τότε οι τιμές του ελαιόλαδου αναμένεται να αποκλιμακωθούν περαιτέρω. Ωστόσο, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η πορεία των τιμών θα εξαρτηθεί και από άλλους παράγοντες, όπως η ζήτηση από τις διεθνείς αγορές.
Η κατάσταση στην Ελλάδα
Στην Ελλάδα, η μείωση της παραγωγής οφείλεται κυρίως στην εμφάνιση του δάκου, ο οποίος προσβάλλει τους ελαιώνες και μειώνει την ποιότητα του ελαιολάδου. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Αγροτικού Ελαιουργικού Συνεταιρισμού Αγίων Αποστόλων Λακωνίας, Παναγιώτη Μπατσάκη, η φετινή παραγωγή στην περιοχή του είναι μειωμένη κατά 80%.
«Η παραγωγή είναι πάρα πολύ μειωμένη και φέτος δεν θα ξεπεράσει τους 480 τόνους ενώ πέρσι ήμασταν στους 1.245 τόνους και το περισσότερο το έχουν πάρει στο σπίτι τους. Προς πώληση δηλαδή είναι 310 τόνοι», δήλωσε ο κ. Μπατσάκης.
Ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού Ελαιοπαραγωγών Συκιάς Αχαΐας, Γιώργος Δημητρίου, ανέφερε ότι η παραγωγή στην περιοχή του είναι μειωμένη κατά 50%. «Η παραγωγή είναι μειωμένη λόγω της κακοκαιρίας, αλλά και του δάκου. Φέτος δεν θα ξεπεράσει τους 1.000 τόνους ενώ πέρσι ήταν 2.000 τόνοι», δήλωσε ο κ. Δημητρίου.
Οι τιμές στο ράφι
Οι τιμές του ελαιόλαδου στο ράφι έχουν αυξηθεί σημαντικά το τελευταίο διάστημα. Σύμφωνα με στοιχεία της NielsenIQ, η μέση τιμή του έξτρα παρθένου ελαιόλαδου στα ελληνικά σούπερ μάρκετ αυξήθηκε κατά 21,7% τον Νοέμβριο του 2022 σε σχέση με τον Σεπτέμβριο του ίδιου έτους.
Η μέση τιμή του έξτρα παρθένου ελαιόλαδου στα ελληνικά σούπερ μάρκετ ανέρχεται πλέον στα 14,20 ευρώ το λίτρο. Ωστόσο, οι ανατιμήσεις αναμένεται να συνεχιστούν, καθώς η τιμή παραγωγού παραμένει υψηλή.
Οι προοπτικές για το μέλλον
Η μείωση της παραγωγής και η αύξηση των τιμών έχουν δημιουργήσει ανησυχία στους παραγωγούς και τους καταναλωτές. Ωστόσο, οι εκτιμήσεις για την παγκόσμια παραγωγή ελαιόλαδου είναι θετικές, καθώς αναμένεται να αυξηθεί κατά 15-16% για την ελαιοκομική περίοδο 2023/2024.
Εάν επαληθευτούν αυτές οι εκτιμήσεις, τότε οι τιμές του ελαιόλαδου αναμένεται να αποκλιμακωθούν περαιτέρω.
Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η αύξηση της παγκόσμιας παραγωγής θα οδηγήσει σε αύξηση της προσφοράς και, κατά συνέπεια, σε μείωση της ζήτησης. Επιπλέον, η περιορισμένη ζήτηση λόγω των συνεχόμενων ανατιμήσεων αναμένεται να συνεχιστεί, με αποτέλεσμα οι τιμές να μειώνονται περαιτέρω.
Ωστόσο, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η πορεία των τιμών θα εξαρτηθεί και από άλλους παράγοντες, όπως η ζήτηση από τις διεθνείς αγορές. Εάν η ζήτηση από τις διεθνείς αγορές παραμείνει ισχυρή, τότε οι τιμές του ελαιόλαδου θα μπορούσαν να διατηρηθούν σε υψηλότερα επίπεδα.
Στην Ελλάδα, η μείωση της παραγωγής και η αύξηση των τιμών έχουν δημιουργήσει ανησυχία στους παραγωγούς. Ωστόσο, η αύξηση της παγκόσμιας παραγωγής αναμένεται να προσφέρει μια μικρή ανακούφιση στους καταναλωτές, καθώς θα οδηγήσει σε μείωση των τιμών παραγωγού.
Τελικά οι τιμές του ελαιόλαδου αναμένεται να αποκλιμακωθούν περαιτέρω, αλλά η πορεία τους θα εξαρτηθεί από διάφορους παράγοντες, όπως η παγκόσμια παραγωγή, η ζήτηση από τις διεθνείς αγορές και τα μέτρα στήριξης των παραγωγών.