Η επισιτιστική ασφάλεια και η κλιματική αλλαγή συνδέονται μεταξύ τους και τα παγκόσμια συστήματα αγροδιατροφής είναι η κλιματική λύση, είπε ο Γενικός Διευθυντής του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO), QU Dongyu, στους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων που επανενώθηκαν στο World Climate. Σύνοδος Κορυφής Δράσης στο Ντουμπάι, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ).
Στην πρώτη εκδήλωση Leader's Event της Προεδρίας της COP28 που επικεντρώθηκε ειδικά στα τρόφιμα και τη γεωργία , ο Qu εξέφρασε την υποστήριξη του FAO για τη νέα Διακήρυξη των Εμιράτων για τη βιώσιμη γεωργία, τα ανθεκτικά συστήματα τροφίμων και τη δράση για το κλίμα, που έχει ήδη εγκριθεί από 134 χώρες.
«Η εφαρμογή της Διακήρυξης των Εμιράτων που καθοδηγείται από τον Παγκόσμιο Οδικό Χάρτη του FAO για την επίτευξη του SDG2 χωρίς υπέρβαση του ορίου 1,5 C°, είναι βασικά εργαλεία για την επίτευξη των στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης (SDGs) στο πλαίσιο των Τέσσερα Καλύτερα , χωρίς να αφήνει κανέναν πίσω», είπε.
Ο οδικός χάρτης, που θα παρουσιαστεί αργότερα στο COP28, αποτυπώνει την τεράστια συνεισφορά που μπορούν να κάνουν τα έθνη στην οικοδόμηση της ανθεκτικότητας, της προσαρμογής και του μετριασμού του κλίματος, καθώς και της επισιτιστικής ασφάλειας, μέσω λύσεων που προσφέρει μόνο ο αγροδιατροφικός τομέας.
Η κλιματική κρίση επηρεάζει την ικανότητα του κόσμου να παράγει επαρκή τρόφιμα. Οι διάφορες επιπτώσεις στο νερό, το έδαφος, τη βιοποικιλότητα και η συχνότητα των ακραίων καιρικών φαινομένων οδηγούν σε αυξημένη επισιτιστική ανασφάλεια μειώνοντας τις αποδόσεις των καλλιεργειών, την παραγωγικότητα των ζώων και τις δυνατότητες της αλιείας και της υδατοκαλλιέργειας ως παραγωγών τροφίμων.
"Πρέπει να παράγουμε περισσότερα με λιγότερα. Τα συστήματα γεωργικών προϊόντων διατροφής πρέπει να μεταμορφωθούν ώστε να είναι πιο αποτελεσματικά, πιο περιεκτικά, πιο ανθεκτικά και πιο βιώσιμα για να συμβάλουν αποτελεσματικά στη διαθεσιμότητα, την προσβασιμότητα και την οικονομική προσιτότητα των τροφίμων και να επιτύχουν όλους τους ΣΒΑ", υπογράμμισε ο Qu .
Ο Γενικός Διευθυντής τόνισε ότι υπάρχουν ήδη λύσεις που θα βοηθήσουν τις χώρες να οικοδομήσουν ανθεκτικότητα, προσαρμογή και μετριασμό και να επιτύχουν επισιτιστική ασφάλεια.
«Αλλά χρειαζόμαστε πολιτικές που επιτρέπουν να καλύψουμε το επενδυτικό χάσμα για να διασφαλίσουμε ότι η χρηματοδότηση για το κλίμα αυξάνεται και φτάνει σε αυτούς που τη χρειάζονται περισσότερο, ειδικά στους μικροκαλλιεργητές», είπε.
Ενώ οι παγκόσμιες ροές χρηματοδότησης για το κλίμα έχουν αυξηθεί, η υποστήριξη για τα συστήματα αγροδιατροφής υστερεί σε σχέση με άλλους τομείς, αποτελώντας λιγότερο από το 20 τοις εκατό της χρηματοδότησης ανάπτυξης που σχετίζεται με το κλίμα το 2021 .
Σε αυτό το σημείωμα, ο Κου υπογράμμισε ότι τα έθνη πρέπει να διασφαλίσουν ότι το ταμείο απωλειών και ζημιών που ιστορικά τέθηκε σε κίνηση την πρώτη ημέρα της COP28 θα φτάσει στις αγροτικές κοινότητες που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της κλιματικής κρίσης.
Σήμερα, ο FAO παρουσίασε μια νέα έκθεση που υπογραμμίζει την κλιμακούμενη απειλή που συνιστά για τον αγροδιατροφικό τομέα οι απώλειες και ζημίες που προκαλούνται από την κλιματική αλλαγή.
Νέα Διακήρυξη
Η Διακήρυξη των Εμιράτων που ξεκίνησε επίσημα κατά τη διάρκεια της Παγκόσμιας Συνόδου Κορυφής για τη Δράση για το Κλίμα, και με την υποστήριξη του FAO, υπογραμμίζει τον κεντρικό ρόλο της γεωργίας και των συστημάτων τροφίμων στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και την προώθηση της κοινής ευημερίας. Περιγράφει στόχους όπως η κλιμάκωση των προσπαθειών ανθεκτικότητας, η προώθηση της επισιτιστικής ασφάλειας και η υποστήριξη των εργαζομένων στον τομέα.
Υπογραμμίζει επίσης τη σημασία της ενσωμάτωσης της δράσης για το κλίμα στις γεωργικές πολιτικές και δεσμεύεται για δέσμευση χωρίς αποκλεισμούς έως το 2025. Οι υπογράφοντες δεσμεύονται να επανεξετάσουν τις πολιτικές, να αυξήσουν την πρόσβαση στη χρηματοδότηση, να επιταχύνουν τις καινοτομίες και να ενισχύσουν το πολυμερές εμπορικό σύστημα. Η συνεργασία και η επανεξέταση προόδου δίνεται έμφαση για το COP29, με συνεχή δέσμευση μετά το 2025.
«Αυτή η Διακήρυξη είναι εκεί για να βοηθήσει να κινητοποιηθεί η πολιτική βούληση που απαιτείται από χώρες σε όλο τον κόσμο για να μεταμορφώσουν τα διατροφικά μας συστήματα ενόψει της κλιματικής αλλαγής. Σήμερα γιορτάζουμε μια στιγμή ορόσημο στην ιστορία για τα συστήματα τροφίμων και τη γεωργία σε μια COP», δήλωσε η Mariam Almheiri, Υπουργός Κλιματικής Αλλαγής και Περιβάλλοντος των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, αφού ανακοίνωσε ότι οι εγκρίσεις της τρέχουσας δήλωσης καλύπτουν περισσότερους από 5,7 δισεκατομμύρια ανθρώπους και το 70% των παγκόσμιων συστημάτων τροφίμων.
Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις