Τα επόμενα χρόνια, η ανθεκτικότητα των γεωργών της Ε.Ε. θα συνεχίσει να δοκιμάζεται από την κλιματική αλλαγή, τις συνθήκες της αγοράς και τις προτιμήσεις των καταναλωτών.
Παράλληλα, θα μειωθεί η κατανάλωση του βόειου κρέατος, του χοιρινού, της ζάχαρης και του κρασιού. Το κόστος της ενέργειας και άλλων εισροών θεωρείται επίσης ότι θα παραμείνει μεσοπρόθεσμα, πάνω από τα επίπεδα του 2021.
Η Κοινή Αγροτική Πολιτική παραμένει ζωτικής σημασίας για να βοηθήσει τους γεωργούς να μεταβούν σε πιο βιώσιμα συστήματα γεωργικής παραγωγής, ενώ γίνονται πιο ανθεκτικοί και ανταγωνιστικοί.
Η Ε.Ε. θα παραμείνει καθαρό εξαγωγέας και θα συνεχίσει να συμβάλλει στη παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια. Αυτά είναι μερικά από τα συμπεράσματα που περιλαμβάνονται στη έκθεση μεσοπρόθεσμων προοπτικών (2023-2035) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Ποώδεις καλλιέργειες
Η αγρανάπαυση, η οποία ωφελεί τη βιοποικιλότητα, αναμένεται να αυξηθεί σε 7 εκατομμύρια εκτάρια έως το 2035, ενώ οι αποδόσεις των σιτηρών θα παραμείνουν σταθερές λόγω, μεταξύ άλλων, στις θετικές επιπτώσεις της γεωργίας ακριβείας, της αμειψισποράς και της βελτίωσης του εδάφους, που θα μπορούσαν να αντισταθμίσουν τις αρνητικές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.
Μέχρι το 2035, η γη αναμένεται επίσης να μετατοπιστεί από τα σιτηρά στη σόγια και στα όσπρια. Αυτή η μετατόπιση θα οφείλεται κυρίως στη χαμηλότερη ζήτηση για ζωοτροφές λόγω της μείωσης της παραγωγής βοείου κρέατος και χοιρινού κρέατος στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την αύξηση των συστημάτων εκτατικής παραγωγής και παραγωγής που βασίζεται σε βοσκότοπους. Τα πολιτικά κίνητρα για την υποστήριξη της αύξησης των φυτικών πρωτεϊνών θα στηρίξουν επίσης αυτή την αλλαγή.
Η χαμηλότερη ζήτηση για βιοκαύσιμα θα μπορούσε να οδηγήσει σε μείωση των φυτικών ελαίων, οδηγώντας σε λιγότερες εισαγωγές. Όσον αφορά τη ζάχαρη, η κατανάλωση της στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα συνεχίσει την πτωτική τάση, κυρίως επειδή οι καταναλωτές στρέφονται σε δίαιτες με χαμηλότερη κατανάλωση ζάχαρης.
Αυτό, προστιθέμενο στη μείωση της απόδοσης και των εκτάσεων καλλιέργειας, θα έχει ως αποτέλεσμα ελαφρώς χαμηλότερη παραγωγή.
Γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα
Η παραγωγικότητα των γαλακτοκομικών προϊόντων της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα συνεχίσει να αυξάνεται, αλλά με χαμηλότερο ρυθμό, με υψηλά πρότυπα ποιότητας και βιωσιμότητας, δημιουργώντας περισσότερη προστιθέμενη αξία στον τομέα. Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα παραμείνει ένας από τους δυο μεγαλύτερους εξαγωγείς γαλακτοκομικών προϊόντων παγκοσμίως.
Λόγω της αναμενόμενης μείωσης των αγελών γαλακτοπαραγωγής, η παραγωγή γάλακτος Στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα μπορούσε να μειωθεί ελαφρά. Όμως τόσο η παραγωγή τυριού, ορού γάλακτος και γάλακτος σε σκόνη θα μπορούσε να συνεχίσει να αυξάνεται, ενώ η παραγωγή βουτύρου παραμένει σταθερή.
Συνολικά οι επιλογές του τρόπου ζωής και οι ανάγκες υγείας ενός γηράσκοντος πληθυσμού πιθανότατα θα αυξήσουν περαιτέρω τη ζήτηση για ενισχυμένα (με πρόσθετες βιταμίνες και μέταλλα) και λειτουργικά προϊόντα που καλύπτουν συγκεκριμένες διατροφικές ανάγκες.
Κρέας
Η κατανάλωση βόειου κρέατος στην Ευρωπαϊκή Ένωση εξακολουθεί να αμφισβητείται από τις υψηλές τιμές, τις ανησυχίες για την υγεία των καταναλωτών και τη βιωσιμότητα. Αυτοί οι παράγοντες, σε συνδυασμό με τη χαμηλή κερδοφορία, αναμένεται να οδηγήσουν σε περαιτέρω μείωση της παραγωγής από τώρα έως το 2035.
Το συνολικό κοπάδι αγελάδων της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναμένεται να μειωθεί κατά 3,2 εκατομμύρια ζώα (10%). Ο κλάδος του χοιρινού κρέατος βρίσκεται σε παρόμοια κατάσταση. Η παραγωγή χοιρινού κρέατος στην Ευρωπαϊκή Ένωση προβλέπεται να μειωθεί κατά 0,9% ετησίως στις 2035, που αντιστοιχεί σε σχεδόν 2 εκατομμύρια τόνους σε σύγκριση με την περίοδο 2021-2023.
Η κατανάλωση αιγοπρόβειου κρέατος θα παραμείνει σχετικά σταθερή, αλλά η παραγωγή και ο αριθμός των κοπαδιών στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα μειωθούν, οδηγώντας σε περισσότερες εισαγωγές.
Μεταξύ των κρεάτων, τα πουλερικά θα μπορούσαν να συνεχίσουν να επωφελούνται από μια φθηνότερη τιμή καταναλωτή, μια σχετικά πιο υγιή εικόνα και την απουσία θρησκευτικών περιορισμών. Μαζί με τις αυξημένες ευκαιρίες εξαγωγών, αυτό θα οδηγήσει σε αύξηση της παραγωγής πουλερικών έως το 2035.
Εξειδικευμένες καλλιέργειες
Η κλιματική αλλαγή θα επηρεάσει επίσης την παραγωγή και την ποιότητα του ελαιολάδου, του κρασιού, των μήλων, των ροδάκινων, των νεκταρινιών και της ντομάτας.
Στην περίπτωση του ελαιολάδου, η εισαγωγή πιο ανθεκτικών ποικιλιών και πιο εντατικών συστημάτων παραγωγής, μαζί με την έρευνα και την καινοτομία, θα μπορούσε να μειώσει τις αρνητικές επιπτώσεις. Με σχετικά σταθερή συνολική κατανάλωση στην Ευρωπαϊκή Ένωση, οι εξαγωγές θα μπορούσαν να αυξηθούν περαιτέρω.
Η κατανάλωση κρασιού στην Ένωση θα συνεχίσει την πτωτική της τάση και θα συνεχίσει να μειώνεται κατά πάνω από 1% ετησίως σε περίπου 20 λίτρα κατά κεφαλήν το 2035, 2,4 λίτρα λιγότερα από τη μέση κατανάλωση την περίοδο 2018-2022. Αυτό αναμένεται να επηρεάσει αρνητικά την παραγωγή. Οι εξαγωγές κρασιού της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα μπορούσαν να συνεχίσουν να αυξάνονται αλλά με βραδύτερο ρυθμό.
Η κατανάλωση μήλων θα μπορούσε να αυξηθεί καθώς οι καταναλωτές στρέφονται σε φρέσκα, εύκολα στην κατανάλωση φρούτα. Η Πολωνία και η Ιταλία αναμένεται να παραμείνουν βασικοί εξαγωγή σημείων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και θα μπορούσε ακόμα και να αυξήσουν τις καθαρές εξαγωγές τους.
Η κατανάλωση ροδάκινων και νεκταρινιών, από την άλλη πλευρά, θα μπορούσε να μειωθεί λόγω των υψηλότερων τιμών και των προτιμήσεων για άλλα φρούτα. Αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει ελαφρά πτώση της παραγωγής. Στο ίδιο πνεύμα με τα εύκολα στην κατανάλωση φρέσκα φρούτα και λαχανικά, η νωπή κατανάλωση μικρότερων ποικιλιών τομάτας θα μπορούσε να αυξηθεί.
Κατά την περίοδο 2022-2035, η Ευρωπαϊκή Ένωση αναμένεται να διατηρήσει την τρέχουσα καθαρή θέση εισαγωγής ντομάτας για νωπή κατανάλωση.
Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις