Μέλι: Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θέλει ετικέτες με χώρες προέλευσης και αναλογία μείγματος

Με 522 ψήφους υπέρ, 13 κατά και 65 αποχές πέρασε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο η αναθεώρηση των λεγόμενων «οδηγιών για το πρωινό», οι οποίες χρονολογούνται περσότερα από είκοσι χρόνια. 

Συγκεκριμένα: 

Μέλι 

Η χώρα προέλευσης του μελιού πρέπει να αναγράφεται στην ετικέτα. Εάν το μέλι είναι μείγμα μελιού διαφορετικής προέλευσης, πρέπει να αναγράφονται τα ποσοστά κάθε προέλευσης, με φθίνουσα σειρά με περιθώριο ανοχής 5%. Από την υποχρέωση αυτή εξαιρούνται οι μελισσοκόμοι με λιγότερες από 150 κυψέλες.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο προτείνει επίσης τη δημιουργία εργαστηρίου αναφοράς για το μέλι για να ανιχνεύει εάν υπάρχει νοθεία, μέσω συστηματικής ανάλυσης.

Χυμοί και μαρμελάδες

Για τους χυμούς φρούτων και τις μαρμελάδες η χώρα προέλευσης του χρησιμοποιούμενου φρούτου πρέπει επίσης να φαίνεται στην μπροστινή ετικέτα. Εάν τα φρούτα που χρησιμοποιούνται προέρχονται από πολλές χώρες πρέπει, να εμφανίζονται με φθίνουσα σειρά ανάλογα με την αναλογία τους.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο προτείνει επίσης να επιτρέπεται η ετικέτα «μόνο φυσικά ζάχαρα» για χυμούς φρούτων. Για να καλυφθεί η αυξανόμενη ζήτηση για προϊόντα χαμηλής περιεκτικότητας σε ζάχαρη, οι χυμοί φρούτων που έχουν αναμορφωθεί μπορεί να χαρακτηρίζονται ως «χυμός φρούτων με μειωμένη ζάχαρη».

Οι νέες τεχνικές που εξαλείφουν τα φυσικά τσατίσει χυμούς και μαρμελάδες δεν πρέπει να οδηγούν στη χρήση γλυκαντικών για να αντισταθμίσουν την επίδραση της μείωσης της ζάχαρης στη γεύση, στην υφή και την ποιότητα του τελικού προϊόντος σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. 

Οι ετικέτες δεν πρέπει επίσης να περιέχουν ισχυρισμούς σχετικά με δυτικές οδηγίας, όπως «οφέλη για την υγεία κ.α.».

Επόμενο βήμα είναι το άνοιγμα των διαπραγματεύσεων ανάμεσα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και του συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με την τελική μορφή της νομοθεσίας. 

Όπως όλα δείχνουν η βελγική προεδρία θα είναι αυτή που πιθανότατα θα κλείσει συμφωνία. 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις