Ο φθινοπωρινός στρατοσκώληκας (Spodoptera frugiperda) έχει κατακλύσει καλλιεργήσιμες εκτάσεις στην Ουγκάντα, καταστρέφοντας 2.024,02 τετραγωνικά μίλια (524.000 εκτάρια) στην περιοχή Nakaseke της Ουγκάντα, ανέφερε το Business Focus.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα της εφημερίδας της Ουγκάντα, οι περιοχές που έχουν πληγεί περισσότερο είναι οι Wakyato, Ngoma, Kinyogoga και Kinoni στην περιφέρεια Nakaseke.
Μιλώντας σε ραδιοφωνικό δίκτυο της Ουγκάντα (URN, Hajat Sarah Nakalungi), ο επικεφαλής διοικητικός αξιωματούχος της περιφέρειας Nakaseke (DCAO) δήλωσε ότι οι αρχές έχουν καλέσει το Υπουργείο Γεωργίας, Ζωικής Βιομηχανίας και Αλιείας (MAAIF) να παρέμβει στην έξαρση των παρασίτων.
"Η παρουσία των εν λόγω παρασίτων έχει προκαλέσει απώλειες πρωτοφανούς επιπέδου τόσο στους καλλιεργητές όσο και στους κτηνοτρόφους. Περισσότερο έχουν πληγεί οι καλλιέργειες σιτηρών και οι βοσκότοποι ζώων", αναφέρεται σε επιστολή της DCAO προς το Υπουργείο Γεωργίας.
Ο φθινοπωρινός στρατοσκώληκας, ένα έντομο που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στην Κεντρική και Δυτική Αφρική στις αρχές του 2016. Τρέφεται με περισσότερα από 80 είδη καλλιεργειών, προκαλώντας ζημιές σε δημητριακά όπως ο αραβόσιτος, το ρύζι, το σόργο και τα ψυχανθή μεταξύ άλλων.
Είναι γνωστό ότι παρελαύνουν στο χωράφι σε μεγάλες ομάδες τρώγοντας νεαρά φυτά και αφήνοντας πίσω τους κολοσσιαίες καταστροφές.
Καλλιέργειες αραβοσίτου στην υποσαχάρια Αφρική που κινδυνεύουν από το παράσιτο
Πρόσφατα, μια νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Frontiers in Insect Science έδειξε ότι σχεδόν το 92% των περιοχών της Αφρικής που καλλιεργούν αραβόσιτο υποστηρίζουν την ολοχρόνια ανάπτυξη των φθινοπωρινών αρματωδών σκουληκιών.
Επιπλέον, η μελέτη αποκάλυψε ότι το 95% της καλλιέργειας κρίνεται επίσης κλιματικά κατάλληλο για τα φθινοπωρινά αρματώδη σκουλήκια και για τουλάχιστον τρία ή περισσότερα παράσιτα, όπως ο βλαστοφάγος του αραβόσιτου, το δυτικό ριζόσπορο του καλαμποκιού και η ασιατική μαγισσούλα.
Αυτό έρχεται σε μια στιγμή που η Παγκόσμια Τράπεζα σε πρόσφατη πρόβλεψή της ανέφερε ότι η παραγωγή αραβοσίτου στην υποσαχάρια Αφρική οφείλει να μειωθεί κατά περίπου 40 τοις εκατό μέχρι το 2050, εκτός αν επιταχυνθεί η εκμηχάνιση
Ωστόσο, χώρες όπως η Ρουάντα και η Κένυα έχουν ξεκινήσει μέτρα μετριασμού προτείνοντας βιολογικό έλεγχο καθώς και ανθεκτικές στις παρασιτικές ποικιλίες αραβοσίτου.
Πρόσφατα, η Εθνική Επιτροπή Έκδοσης Ποικιλιών (NRVC) της Κένυας έδωσε το πράσινο φως για την έγκριση ποικιλιών αραβοσίτου με ανοχή στη θερμότητα του στρατού τριών φθινοπωρινών ποδιών (FAW) για τη βελτίωση της επισιτιστικής ασφάλειας στη χώρα.
Οι ποικιλίες, FAWTH2001, FAWTH2002 και FAWTH200, ήταν το αποτέλεσμα ενός προγράμματος με την ονομασία Plant Health Innovation Platform (PHIP), το οποίο επιδίωξε να χρησιμοποιήσει την ολοκληρωμένη διαχείριση των επιβλαβών οργανισμών (IPM) στον FAW χρησιμοποιώντας διάφορες τεχνολογίες
Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις